compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Van de tuin tot op het bord
 5. Daslook - 3 receptideeën

Daslook - 3 receptideeën

Midden maart is het zover : het seizoen van de daslook! Spijtig genoeg zijn de smaakvolle bladeren van de daslook niet lang houdbaar. Om van de volledige oogst te kunnen genieten, presenteren we je graag 3 eenvoudige recepten met daslook. Ze zitten niet alleen boordevol smaak, maar zo is de groente ook langer houdbaar!

compo image

Recept nr. 1

Daslookolie

Ingredienten :

 • 70 g daslook
 • 500 ml olijfolie

Bereiding :

Daslookolie is ongetwijfeld het eenvoudigste recept van de 3 die we jou op deze pagina voorstellen. Hiervoor moet 70 g daslook worden gewassen en drooggedept. Daarna verwijder je de stengels en snijd je de bladeren in fijne reepjes. Doe de daslook in een fles en vul met olijfolie. Laat de olie minimaal één dag trekken zodat de pittige smaak van de daslook zich kan ontvouwen.

De daslookolie is ideaal om salades op smaak te brengen. De olie is maximaal twee weken houdbaar in de koelkast.

Onze tip

Als je de houdbaarheid van de daslookolie wilt verlengen, kan je de olie filteren door een vergiet met twee vellen keukenpapier.

compo image

Recept nr. 2

Daslookzout

Ingrediënten voor 2 glazen van elk 120 ml :

 • een bosje daslook
 • 200 g grof zeezout

Bereiding :

Verwijder de stengels van de daslook, was ze en dep ze droog. Hak de bladeren vervolgens grof, doe ze samen met het zeezout in een blender en verwerk de ingrediënten tot je de gewenste zoutkorrelgrootte hebt bereikt. Bedek een bakplaat met bakpapier en spreid er het mengsel over uit. Plaats de bakplaat in de oven op 60°C. Je hoeft enkel het zout nog te verkruimelen en in afsluitbare potten af te vullen.

Om het daslookzout lang te kunnen bewaren, raden we je aan om de potten op een koele en droge plaats te bewaren.

compo image

Recept nr. 3

Daslookpesto

Ingrediënten voor 4 personen :

 • 150 g daslook
 • 250 ml zachte olijfolie
 • ca. 20 g pijnboompitten of zonnebloempitten
 • zout en peper

Bereiding :

De klassieker onder de daslookrecepten is ongetwijfeld de daslookpesto. En dat heeft een reden : met weinig moeite kan je een heerlijk gerecht op basis van pesto en pasta (of brood) op tafel toveren. Rooster de pijnboom- of zonnebloempitten in een hete pan zonder olie gedurende enkele minuten. Roer daarbij regelmatig de pitten om. Eenmaal ze een lichtbruine kleur hebben, moeten ze van het vuur worden gehaald. 

Was de daslook en hak die grof. Pureer de pitten, de daslook en de olijfolie in een blender en breng op smaak met peper en zout. Giet ten slotte de pesto in een pot (met schroefdop) en bedek die met een dun laagje olijfolie. Zo blijft de pesta langer houdbaar.

compo image

Heerlijke geschenken

De bovenstaande recepten helpen je om je daslook langer houdbaar te houden. Tegelijkertijd zijn de drie gerechten - als ze zijn opgevuld in mooie glazen of potten - geweldige (paas)geschenkjes voor vrienden en familie.

Smakelijk!

Daslook planten, verzorgen en oogsten

Hoe kan je daslook in eigen tuin kweken? Hoeveel verzorging heeft daslook nodig? Je ontdekt er hier alles over!

Meer lezen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.