compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Decoratie- en knutselideetjes voor elk seizoen
  5. Zoutdeegmobiel met gedroogde bloemen

Garden DIY

Zoutdeegmobiel met gedroogde bloemen knutselen

Ben je op zoek naar een kleurrijke decoratie voor kale muren en donkere kamerhoeken? Met onze zoutdeegmobiel van gedroogde bloemen en herfstbladeren creëer je het ganse jaar door een frisse toets binnenshuis. We laten je zien hoe je objecten uit de tuin kan gebruiken voor de vervaardiging van een mobiel.

compo image

MATERIAALLIJST

DIY met gedroogde bloemen

  • Houten stokjes
  • Natuurlijk garen
  • Gedroogde bloemen en bladeren
  • Stekvormpjes in verschillende maten
  • Satéstokjes
  • 1 kopje meel
  • 1/2 kopje water
  • 1/2 kopje zout
  • 2 theelepels olie

DIY-mobiel uit gedroogde bloemen en bladeren

Om ervoor te zorgen dat de gedroogde bloemen en bladeren stevig aan het zoutdeeg hechten, moeten ze echt helemaal plat zijn. Het kan daarom nodig zijn om het verzamelde materiaal enkele dagen tussen krantenpapier en zware boeken te leggen.

Voor de bereiding van het zoutdeeg moeten bloem, water, zout en olie met een deeghaak vermengd worden tot een gelijkmatige substantie. Omdat het deeg behoorlijk plakkerig is, kan je bloem op het aanrecht strooien voordat je het deeg uitrolt. Als je het deeg niet meteen kan verwerken, wikkel je het best in huishoudfolie om te vermijden dat de buitenste laag verhardt.

Alvorens je de vormpjes in het deeg uitsteekt, moet je bepalen hoe je mobiel er moet uitzien. Alles hangt namelijk af van het aantal schijven en de verschillende groottes die je ervoor nodig hebt. Om aan het uiteinde recht te kunnen hangen, moet de mobiel natuurlijk een uniforme opbouw hebben. Op het internet vind je alvast heel wat inspiratie.

compo image

Zoutdeegvormpjes maken

Strooi bloem op het aanrecht en rol het deeg erop uit. Het deeg mag niet te dun zijn, anders kleuren de vormpjes snel te donker als ze worden gedroogd in de oven. Rol het deeg zo vlak mogelijk uit (vermijd oneffenheden) om ervoor te zorgen dat de bladeren en bloemen goed aan het oppervlak blijven kleven. Leg de uitgesneden cirkels op de bakplaat. Gebruik vervolgens het stompe uiteinde van een satéstokje om een gaatje te prikken voor de ophanging. Zorg ervoor dat het gaatje groot genoeg is (beter te groot dan te klein).

Nu kan je bloemen en bladeren op de schijfjes aanbrengen en goed vastdrukken, vb. met het uiteinde van een smeermes.

Zoutdeeg in de oven drogen

In principe kunnen de zoutdeegschijven ook zonder oven drogen, maar het kan enkele weken duren voordat ze voldoende uitgehard zijn om op te hangen. Zet de uitgesneden schijven gedurende 30 tot 45 minuten in de oven op een temperatuur van ongeveer 150°C boven- en onderwarmte. Door met de vinger het zoutdeeg in te drukken, kan je voelen of het zoutdeeg al hard is.

Onze tip

Het kan gebeuren dat tijdens het bakken deeltjes van de droogbloemen loskomen van het zoutdeeg. Om dit te voorkomen, kan je uit voorzorg de bloemen verzwaren met een paar bakbonen.

compo image

Zoutdeegmobiel monteren

Om de mobiel te monteren, knoop je eerst de touwen voor de afzonderlijke schijven aan de houten stok - in ons geval zijn er zes touwen. Laat de touwen zo lang mogelijk, zodat ze zeker tot aan het kleinste elementen in de ketting reiken.

Hoe je de schijven aan het touw vastknoopt, maakt op zich niet zoveel uit. Het is alleen belangrijk dat je altijd op dezelfde manier te werk gaat, zodat de schijfjes later niet in verschillende richtingen draaien. In ons geval hebben we het touw altijd van achteren door de schijf geregen en ze in dezelfde richting geknoopt.

Als het touw niet door het gat past, kunnen de satéstokjes opnieuw hulp bieden. Aan de ene kant kan je proberen om de opening iets te vergroten, aan de andere kant kan het touw met behulp van het stokje door het gat worden geduwd.

Zoutdeegmobiel ophangen

Omdat de bloemen snel verwelken in de zon, raden we je aan om de mobiel niet aan een zuidgeoriënteerd raam op te hangen. Ook een vochtige badkamer is niet geschikt, want bij een te hoge luchtvochtigheid vallen de bloemen er snel af. Maar zelfs als dat gebeurt, kan je de bloemen en bladeren er gewoon weer opplakken met een klein druppeltje vloeibare lijm.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.