compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Van de tuin tot op het bord
 5. Egelkoekjes

Bescheiden beestje

Egelkoekjes

Op afroep in kerststemming komen? Dat kan niet iedereen! En een kerststol in november? Houdt ook niet iedereen van! Onze egelkoekjes zijn een herfstachtige voorproefje op de jaarlijkse kerstbaksels. Het basisrecept voor het walnotendeeg lukt heel gemakkelijk en ook na enkele weken in de koektrommel smaken de egeltjes nog heerlijk smeuïg.

compo image

Dit gaat erin

Voor het deeg

 • 100 g bruine suiker
 • 2 pakjes vanillesuiker
 • 300 g bloem
 • 250 g zachte boter
 • 150 g gemalen walnoten
 • 1 ei

Bovenop

 • 200 g frosting van pure, donkere chocolade
 • hagelslag
 • bruine glazuurpen

Deeg voorbereiden

Doe voor ca. 25 egelkoekjes alle ingrediënten voor het deeg in een mengkom. Wanneer je een keukenmachine met kneedhaak gebruikt, wordt het na enkele minuten een plakkerig koekjesdeeg - je kan de massa echter ook met je handen mengen. Het deeg is nog te warm om er goed gevormde egeltjes van te maken; maak er daarom een kogel van en leg deze ongeveer 30 minuten in de koelkast om af te koelen.

Bakken

Om de koekjes bij het bakken de vorm van een echte egel te laten krijgen, en niet die van bijvoorbeeld een schildpad of platvis, maak je er een druppelvorm van. Dat doe je als volgt: trek een klein stukje van het deegstuk af en vorm daar met de ballen van je duimen een kogel met een diameter van ca. 4 cm van. Vorm met je vingers aan één kant een spitse snuit, die je best overdreven puntig mag maken, omdat de natuurlijke ronding bij het bakken terugkeert. Je kan nu de egeltjes gedurende ca. 20 minuten in de oven op 180 C° boven- en onderwarmte laten bakken.

Versieren

Na het bakken worden de egelkoekjes pas echt stevig als de boter in het deeg is afgekoeld. Dat is het juiste moment om de frosting te smelten. Om een egel te bestrijken, kan je deze het beste bij de neus vastpakken en het in de frosting gedoopte penseel van voren naar achteren over de rug van de egel strijken. Bestrooi vervolgens het glazuur onmiddellijk met hagelslag. Voor het tekenen van de ogen en de neus heb je wat creativiteit nodig, maar fouten met de glazuurpen zijn gelukkig gemakkelijk te corrigeren.

compo image
compo image
compo image
compo image

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.