compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Decoratie- en knutselideetjes voor elk seizoen
 5. Lampion met gedroogde bloemen

Zelf een lampion maken met gedroogde bloemen

Zomerlicht voor donkere dagen

Warm licht en fleurige bloemen voor koude winteravonden? Met wat bloemen uit de tuin en wat behanglijm krijg je dat voor elkaar. In dit artikel leer je stap voor stap hoe je van droogbloemen en transparant papier betoverende lampions kan maken. Heb je geen eigen tuin om bloemen te verzamelen? Dat is helemaal geen probleem, want grassen, bladeren en simpele weidebloemen uit een park zien er net zo mooi uit.

Inhoudsopgave

De bloemen verzamelen en persen

Voordat je aan de slag kan met het zelf maken van lampionnen moet je het benodigde materiaal verzamelen en voorbereiden. Bedenk bij het kiezen van je lievelingsbloemen dat deze tussen krantenpapier en boeken gedroogd moeten worden. Bijzonder grote en vlezige bloemen zijn daarom niet heel geschikt, omdat die tussen de boeken snel beginnen te verrotten en bovendien later op de lampion niet goed licht doorlaten. Als je toch een hibiscusbloem of roos wil, zie dan af van de hele bloem, maar gebruik enkele blaadjes die je ervan afplukt. Ben je tevreden over de opbrengst? Dan kan het drogen beginnen! Leg wat je verzameld hebt voorzichtig tussen enkele lagen krantenpapier en laat dit ongeveer 1 week onder een stapel boeken drogen. Om te voorkomen dat de bloemen verrotten, kan het na ca. 3 dagen nodig zijn het krantenpapier te vervangen.

compo image

Wat heb je nodig?

 • Bloemen, grassen of bladeren
 • Krantenpapier
 • Zware boeken voor het persen
 • Transparant of scheppapier
 • Behanglijm
 • Penseel
 • Ballonnen
 • Glitter mag natuurlijk ook
 • Stukje touw voor het drogen

De lampions lijmen

In de tussentijd kan je al beginnen met de voorbereiding van de lampions. Hoe groot deze uiteindelijk moeten worden, bepaal je zelf bij het opblazen van de ballonnen. Te klein mogen ze niet worden, want het theelichtje moet er veilig in kunnen branden.

Onze tip

Knoop de ballonnen goed dicht, want als deze tijdens het drogen van de behanglijm en het papier lucht verliezen, worden de lampions aan het einde schrompelig!

Begin nu met het opbouwen van de lampions: scheur het transparante of scheppapier in kleine stukken. Je mag uit de losse hand scheuren, want de snippers hoeven er niet netjes uit te zien. Nu je een kleine berg van snippers hebt, kan de behanglijm eraan te pas komen: breng een gelijkmatige eerste laag aan op een ballon en beplak dit met papiersnippers. Nadat je op deze manier 3 tot 4 lagen snippers hebt vastgelijmd laat je het geheel enkele dagen drogen. Maar waarheen met die papperige dingen? Hier komt het stuk touw van pas. Knoop dat vast aan de ventielen van de ballonnen en hang het geheel aan een waslijn. Na het uitharden moet je nog de ballonnen losmaken van het papier-maché. Knip hiervoor een rond gat rondom het ventiel van de ballon. De ballonresten kan je nu voorzichtig uit de lampion halen.

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

De lampion in elkaar plakken

En dan nu het creatieve gedeelte: je plaatst naar believen bloemen, grassen en bladeren op de lampion en plakt deze vast met behanglijm. Helaas verliezen juist gekleurde bloemen door het doordrenken met behanglijm snel hun kleur. Om ze iets droger te houden, leg je er een papiersnipper overheen en strijkt daar de behanglijm op. Als je wilt, kan je als laatste nog wat glitter over de nog vochtige behanglijm strooien.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.