compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Inspiratie
 4. Decoratie- en knutselideetjes voor elk seizoen
 5. Handleiding: zelf eenvoudig een adventskrans maken

Handleiding

Zelf een adventskrans maken

Al generaties lang hoort in vele landen de adventskrans bij de kersttijd. De meestal uit dennengroen bestaande krans met vier kaarsen staat voor het eeuwige leven en voor hoop. Hoe meer licht, hoe dichterbij Kerst komt. Steek op eerste Adventsdag de eerste kaars aan. Wij laten je hier zien hoe je heel eenvoudig zelf een adventskrans maakt.

Adventskrans maken

Materiaal & voorbereiding

Voordat je begint met het opbinden, moet je enkele voorbereidingen treffen. Zorg voor twee dennentakken, die je allebei tot op een lengte van 5-10 cm snijdt. Langere takken leveren een grote, ruige krans op. We bevelen hiervoor de nobilisspar (edele zilverspar) aan, want deze heeft de langste houdbaarheid. Om de krans natuurlijker en specialer te maken, raden we je aan ook takjes van coniferen, hulst en klimop te gebruiken. De hoeveelheid groen varieert en is afhankelijk van de diameter van de gekozen basisstructuur. Behalve de dennentakken en de basisstructuur heb je groene draad, kaarsenhouders en kaarsen nodig en naar wens decoratiemateriaal.

Stap voor stap

Adventskrans opbinden

 1. compo image

  1

  Basisstructuur opbouwen

  Voor de ringvormige basisstructuur zijn ringen van stro of steekschuim geschikt. Natuurlijk kan je de basis ook maken van wilgen- of berkentakken.

 2. compo image

  2

  Takken bevestigen

  Als je voor vochtig steekschuim hebt gekozen, kan je adventskransspelden of haarspelden gebruiken voor de bevestiging. Bij een strokrans kan je de takken beter vastmaken met groene draad. Daarvoor wikkel je de draad enige malen om de ring voordat je begint met de eerste tak.

 3. compo image

  3

  Basisstructuur volledig bedekken

  Afhankelijk van de gewenste dichtheid plaats je nieuwe takken boven en onder de reeds aanwezige takken. De gaten die daarbij ontstaan kan je opvullen met kleinere takken. Aan het einde moet de draad, indien mogelijk, niet meer zichtbaar zijn.

 4. compo image

  4

  Kaarsen bevestigen

  In de volgende stap maak je de kaarsenhouders met de kaarsen heel stevig vast. Als je kleine reageerbuisjes in de krans opneemt, kan je deze vullen met bijvoorbeeld kerstrozen.

 5. compo image

  5

  Decoraties voorbereiden

  Natuurlijke materialen zoals dennenappels, hazelnoten en rozenbottels kunnen de krans nog mooier maken. Je bevestigt dit soort decoraties in groepjes met een warmlijmpistool op het groen.

 6. compo image

  6

  Adventskrans versieren

  Je kan het geheel ook versieren met allerlei andere elementen, zoals kaneel- en anijssterretjes of gedroogde appelschijfjes met sinaasappelschilsterretjes. Deze laatste kan je heel gemakkelijk uitsteken met een uitsteekvorm voor koekjes. Naai ze daarna op een band en droog ze op de verwarming. Een ander idee is om kleine larikstakken met kegels over de krans heen te leggen. Je kan het geheel verder ook versieren met vele andere elementen, zoals kaneel- en anijssterretjes of gedroogde appelschijfjes met sinaasappelschilsterretjes. Deze laatste kan je heel gemakkelijk uitsteken met een uitsteekvorm voor koekjes. Naai ze daarna op een band en droog ze op de verwarming. Een ander idee is om kleine larikstakken met kegels over de krans heen te leggen.

De beste tips tegen naalden van dennenbomen

Bij Kerstmis hoort natuurlijk (naast de adventskrans) een kerstboom - het liefst één die geen naalden laat vallen. Hier vind je nuttige tips voor dennenbomen die te snel hun naalden laten vallen.

Meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.