Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Eucalyptus

Correct planten

Eucalyptus planten

Eucalyptus - een veelzijdige en trendy plant

Als je het woord "eucalyptus" hoort, denk je dan ook aan een verkoudheid en keelpastilles? Dankzij de waardevolle essentiële oliën is de plant een populaire remedie tegen diverse ziekten. Door zijn mooie blauwgroene bladeren en zijn frisse geur is de eucalyptus de laatste jaren ook een populaire en decoratieve plant geworden.

Herkomst van eucalyptus

Eucalyptus, ook wel bekend als de blauwe gomboom, behoort tot de mirtefamilie en komt oorspronkelijk uit Australië en delen van Indonesië en Tasmanië. De plant vormt een groot deel van de Australische bosbedekking en is een belangrijke voedselbron voor koala's die zich uitsluitend voeden met eucalyptusbladeren.

In haar land van afkomst bereikt de groenblijvende plant een imposante hoogte ; de plant groeit uit tot enorme eucalyptusbomen. De gigantische eucalyptus is zelfs de grootste loofboom ter wereld - het momenteel hoogste exemplaar vind je terug in Tasmanië en is 99 meter hoog! In onze contreien groeit de eucalyptus als een struik die 3 tot 5 meter hoog wordt.

Van balkon- tot kamerplant : verschillende eucalyptussoorten

Bij het kiezen van de juiste eucalyptusplant voor je tuin of woonkamer heb je keuze te over. Er bestaan immers meer dan 600 verschillende soorten! Zo kan de blauwe eucalyptus (eucalyptus globulus) als kuipplant maar ook als kamerplant worden gehouden.

Wil je een bijzonder opvallend exemplaar? Dan is de rode eucalyptus (eucalyptus ficifolia) met zijn uitzonderlijke paarsrode bladeren een heel goede keuze. De citroeneucalyptus (Eucalyptus citriodora) daarentegen maakt indruk met zijn frisse citrusaroma en brengt zo extra geur in je tuin.

Je kan ook enkele winterharde eucalyptussoorten buiten planten. Zo is de cidergomboom (Eucalyptus gunnii) heel populair bij tuinliefhebbers dankzij de hoge koudetolerantie.

Wanneer bloeit een eucalyptus?

Van oktober tot december kan je genieten van de heerlijke geur van eucalyptusbloemen. De eucalyptus krijgt meestal na vier tot vijf jaar mooie crèmekleurige bloemen. Sommige soorten hebben rode of gele bloemen. Als je geen bloemen aan je plant ziet, kan het zijn dat je eucalyptus nog te jong is. Ook planten die via zaden zijn vermeerderd, bloeien meestal niet.

De juiste standplaats voor je eucalyptus

Zijn land van oorsprong verraadt het al : de eucalyptus is een echte zonneklopper. In onze contreien is de plant dus blij met een zo zonnig en zo droog mogelijk plekje. Zelfs een plekje in de volle zon stoort de plant niet. Sterker nog : de eucalyptus verliest snel zijn bladeren als het te donker is. Daarnaast geeft de plant de voorkeur aan een plekje beschut tegen de wind, in de buurt van een huismuur. Zo vermijd je dat ze haar bladeren laat vallen. Eucalyptussoorten die in de woonkamer staan, zijn ook blij met een lichtrijk plekje met veel direct zonlicht.

Daarnaast is een doorlatende, humusrijke en licht zure bodem ideaal om de plant goed te laten gedijen.

compo image

Eucalyptus planten : de ideale periode

Als je buiten wilt genieten van je eucalyptus, dan plant je die beter in de vroege zomer aan. Aangezien de groenblijvende, vers geplante struik gevoelig is voor koude temperaturen, wacht je beter tot na de laatste nachtvorst - idealiter is dit na de IJsheiligen (half mei).

Heb je een potplant die je na enkele jaren graag in de tuin wilt aanplanten, dan is mei eveneens de ideale periode. In het vroege najaar kan je nog eucalyptusbomen planten. Zorg er dan wel voor dat je plant voldoende tijd heeft om in te wortelen.

Eucalyptus planten - zo ga je te werk!

Als je je eucalyptus in pot wilt aanplanten, is het belangrijk dat de pot voldoende groot is. Deze moet minstens dubbel zo groot zijn dan de pot waarin de plant werd aangekocht. De pot moet eveneens voorzien zijn van drainagegaten. De plant houdt helemaal niet van natte voeten - vermijd daarom overtollig water. Dit kan je doen door een laagje hydrokorrels of kiezels op de bodem van de pot te leggen. Gebruik bij voorkeur een aangepaste potgrond met een lage pH-waarde, vb. een potgrond voor heideplanten. Als je je eucalyptus in de tuin wilt aanplanten, kan je de potgrond vóór de aanplanting ook met een portie compost vermengen.

Opgelet : giftig!

Koala's vormen de enige uitzondering - houd er rekening mee dat de eucalyptusbladeren giftig zijn voor mensen en alle andere dieren!

Correct verzorgen

Eucalyptus verzorgen

Eucalyptus water geven - hierop moet je letten

Vooral tijdens het groeiseizoen heeft je eucalyptusboom voldoende water nodig om mooie bladeren te ontwikkelen. In de warme zomermaanden kan het nodig zijn om elke dag water te geven. Dit hangt echter af van plant tot plant : stop je vinger in de potgrond om na te gaan of de potgrond al helemaal is opgedroogd.

Ook in de winter is het belangrijk om de plant altijd vochtig te houden. Omdat de eucalyptus het hele jaar door bladeren draagt, verdampen ze heel wat water via hun bladeren. De grond mag daarom nooit helemaal uitdrogen. Als de droogte langer aanhoudt, verliest de struik zijn bladeren. Geef je jonge boom daarom tijdens de wintermaanden ongeveer één keer per week water. Geef je plant enkel kalkarm water of regenwater. Eucalyptus houdt namelijk helemaal niet van kalk.

Eucalyptus correct bemesten

In zijn thuisland wordt de eucalyptus regelmatig gevonden in een matig voedselrijke grond. De plant is daarom niet zo veeleisend als het gaat om voedingsstoffen. Om de plant te ondersteunen bij de ontwikkeling van haar snelgroeiende bladeren, raden we je aan om haar tijdens de groeiperiode (lente en zomer) één maal per week te voorzien van een stikstofrijke vloeibare meststof. Die kan je eenvoudigweg toevoegen aan het gietwater. Als alternatief kan je ook een meststof met langdurige werking gebruiken.

Eenmaal het kouder begint te worden, kan je de eucalyptus goed voorbereiden op het begin van de winter door een kaliumrijke meststof te gebruiken. Die zal de bladstructuur van de plant versterken en de plant zo beschermen tegen de vorst.

Eucalyptus snoeien

De groenblijvende struik is een echt groeitalent - de eucalyptus kan tot 50 centimeter per jaar groeien. Om te vermijden dat de mooie trendy plant je buitenwoonkamer compleet inpalmt, kan je haar één maal per jaar snoeien. De ideale periode hiervoor is maart. Aangezien de struik een snoeibeurt heel goed kan verdragen, kan je gerust 2/3 van de takken inkorten.

Knip de lange scheuten terug en verwijder alle dode plantendelen. Dit is de beste manier om je eucalyptus te ondersteunen bij de ontwikkeling van een gezond, dicht bladerdek.

Is de eucalyptus winterhard?

In principe zijn de meeste eucalyptussoorten redelijk vorstgevoelig en daardoor slechts gedeeltelijk winterhard. Oudere eucalyptusbomen, die al goed ingeworteld zijn, kunnen de winter veilig doorstaan in regio's met een mild klimaat of op een goed beschut plekje, bijvoorbeeld bij een huismuur. Een veilige keuze hiervoor is de cidereucalyptus (eucalyptus gunnii). Variëten van deze soort verdragen in principe temperaturen tot -15°C. Zo zal de "Azura" je betoveren met zijn prachtige, zilvergrijze bladeren en zijn winterhardheid tot -18°C. Als je echter in een regio woont met ijskoude winters, dan raden we je aan om je eucalyptusboom in een pot aan te planten in plaats van in de volle grond.

Overwintering van eucalyptus

Als je je eucalyptus in een pot hebt aangeplant, dan kan je die gemakkelijk laten overwinteren door de pot binnen te plaatsen. Het winterkwartier moet lichtrijk zijn bij een temperatuur van ongeveer 15°C. Een plekje aan een zuidgeoriënteerd venster of in een wintertuin is hiervoor ideaal. Bij zachte winters kan je de potplant dichtbij een huismuur plaatsen en met jute of riet omwikkelen. Na de winterstop is het beter om je eucalyptus langzaam weer aan het buitenklimaat te laten wennen. Plaats de plant eerst enkele uurtjes op het balkon of terras, bij voorkeur op bewolkte dagen, zodat ze niet verbrandt door de zonnestralen.

Eucalyptusbomen in de tuin kan je tijdens de winter beschermen door een laagje bladeren of mulch aan de voet van de plant aan te brengen. Zo kan je eucalyptus volgend jaar weer uitlopen, ook als de bovengrondse plantendelen afsterven.

Bescherm je eucalyptus tegen plagen

De robuuste eucalyptus kan zich redelijk goed bewapenen tegen ziekten en plagen. De sterk geurende essentiële oliën schrikken de meeste insecten namelijk af en beschermen ze tegen besmetting. Toch kan het voorkomen dat bladluizen of wolluizen je eucalyptus aantasten. Deze zullen je plant verzwakken en kunnen er in het ergste geval voor zorgen dat takken en wortels afsterven. Daarnaast kunnen de lastige insecten door hun suikerachtige uitscheidingen de verspreiding van de roetdauwschimmel bevorderen.

Als slechts enkele takken zijn aangetast, kan je deze gewoon afknippen om een verdere verspreiding tegen te gaan. Bij een grotere aantasting raden we je aan om de bladeren van je boom te behandelen met een speciaal product op basis van koolzaadolie. Bespuit je plant langs alle kanten met het product. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte, koele dag om brandwonden aan de bladeren te voorkomen.

compo image

Wat doen bij eucalyptus met droge bladeren?

Kleuren de bladeren van eucalyptus geel en drogen ze op? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Controleer eerst of je plant genoeg zonlicht krijgt. Ook te weinig of te veel water kan ervoor zorgen dat de wortels (en uiteindelijk ook de bladeren) uitdrogen en afsterven. Vermijd langdurige periodes van droogte en wateroverlast. De grond is mogelijk te compact of bevat te weinig voedingsstoffen. In dat geval kan je hydrokorrels en een portie stikstofrijke vloeibare meststof aan de grond toevoegen om de grond los te maken en een gezonde groei van je eucalyptus te garanderen. Ook een te kleine pot kan ervoor zorgen dat de bladeren afsterven. De wortels van de groenblijvende boom hebben niet voldoende plaats om te groeien en kunnen bijgevolg geen water en voedingsstoffen meer opnemen. We raden je daarom aan om je eucalyptus regelmatig te verpotten.

Eucalyptus drogen

Of je ze wilt gebruiken voor een adventskalender of een bruidsboeket : gedroogde eucalyptustakken zijn een echte blikvanger met hun ongewone bladeren en kunnen prachtig gecombineerd worden met andere droogbloemen.

Je kan de takken gemakkelijk zelf drogen. Knip hiervoor enkele takken af, bind ze aan elkaar met een touwtje en hang ze op een donkere, schaduwrijke plek om te drogen. Na enkele weken heb je een leuke, trendy deco!

Van eucalyptusolie tot keelpastilles - de helende eigenschappen van eucalyptus

Vooral de jonge bladeren zijn rijk aan eucalyptusolie en worden daarom beschouwd als een belangrijk middel tegen luchtwegaandoeningen. De antiseptische en slijmoplossende eigenschappen van de etherische oliën worden vaak gebruikt voor keelpastilles, hoestsiroop en andere medicijnen. Deze worden voornamelijk gemaakt van de opvallende blauwe bladeren van de blauwe eucalyptus.

Een eucalyptusboom op het balkon of het terras heeft nog een ander groot voordeel : de intensief geurende plant houdt vervelende muggen op afstand - een reden te meer om een eucalyptus in huis te halen!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :