Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Schimmels & andere ziekten
  5. Sterreroetdauw

Kenmerken

Sterreroetdauw

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
rozen
Symptomen:
bladval
Verschijning:
stervormige, geelbruine tot zwarte vlekken op bovenkant blad

Periode van aantasting

Omschrijving

Sterreroetdauw

Sterreroetdauw wordt veroorzaakt door een schimmelziekteverwekker en komt alleen voor bij rozen. Op de bovenkant van de bladeren vormen zich stervormige, geelbruine tot zwarte vlekken, die zich snel kunnen uitbreiden. Als gevolg hiervan beginnen bladeren vroegtijdig af te vallen en hebben de planten in de nazomer nauwelijks nog bladeren. Ook de stengels van de rozenplant kunnen worden aangetast. Rozenplanten die zijn aangetast door sterroetdauw zijn minder winterhard en vormen minder bloemen. Vochtigheid bevordert de uitbreiding. Sterroetdauw wisselt niet van waardplant en overwintert voornamelijk op de afgevallen bladeren.

Bestrijding

Zo bestrijd je sterreroetdauw

Door te bemesten met een meststof met een hoog kaliumgehalte kan je aantasting voorkomen. De aangetaste bladeren moet je verwijderen. Snoei de rozenplanten flink terug en zorg ervoor dat ze verse lucht krijgen en goed kunnen drogen. Bij het verschijnen van de eerste vlekken moet je de planten onmiddellijk behandelen, om te voorkomen dat de ziekte zich verder uitbreidt. Herhaal de behandeling indien nodig.

Hiermee bestrijd je sterreroetdauw

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :