1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Ziekten in gazon
  5. Rooddraad

Kenmerken

Rooddraad

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
siergazons, slijtvaste gazons
Symptomen:
roze schimmelmycelium
Verschijning:
geweiachtige, rode formaties op de grassprieten

Periode van aantasting

Omschrijving

Rooddraad herkennen

Wat is rooddraad?

Heeft jouw gazon een roodachtige glans en ziet het er uitgedroogd en stroachtig uit? Dit onaantrekkelijke uiterlijk wordt vaak veroorzaakt door een gazonziekte die bekend staat als rooddraad. De oorzaak is een schimmel: Laetisaria fuciformis.

Wanneer treedt de schimmelaantasting op?

Rooddraad kan in het gazon verschijnen van juni tot oktober, vooral tijdens koele, vochtige vroegzomers en in de herfst. Dit komt omdat vochtige weersomstandigheden en temperaturen van 15 tot 20°C de schimmel de optimale omstandigheden bieden om zich op het gazon te verspreiden. Als de weersomstandigheden opnieuw veranderen, verdwijnt de gazonziekte vaak vanzelf. Zelfs als je maatregelen neemt om het gazon te versterken, kan je de gazonschimmel snel onder controle krijgen. Als je gazon echter gedurende lange periode vochtig is en je niet op tijd ingrijpt, kan de schimmelziekte zich verder verspreiden.

Het goede nieuws: normaal gezien sterven de grasplanten niet af, maar kunnen ze opnieuw uitlopen nadat ze hersteld zijn. Dus met de juiste gazonverzorging ziet jouw gazon er binnenkort uit als een gezond, weelderig groen tapijt!

Hoe herken ik rooddraad?

Een aantasting door rooddraad kan je meestal herkennen aan de gelige tot roodachtige, onregelmatig gevormde vlekken. Afhankelijk van de voortgang van de schimmelaantasting kunnen de vlekken een diameter van 3 tot 30 centimeter hebben. Op de aangetaste gazonplanten verschijnen rode, geweiachtige bouwsels die tot twee centimeter uit de grassprieten kunnen groeien. De roodachtige kleur verspreidt zich van de bovenkant van de grassen naar beneden. Vooral bij een hoge luchtvochtigheid verschijnen er een roodachtige tot rozeachtige draden op de grassprieten - dit zijn de zogenaamde mycelia van de schimmels.

Het schadebeeld met de drie typische symptomen van rooddraad :

  • roodachtige of geelachtige, onregelmatige vlekken van verschillende grootte
  • rode schimmelkluwens die uit de bladschijven van de stengels groeien en op een gewei lijken
  • roodachtige tot roze, wattenachtige schimmelzwammen

Bestrijding

Zo bestrijd je rooddraad

Rooddraad bestrijden

Je kan een aantasting met rooddraad vak succesvol bestrijden door je gazon correct te verzorgen en te bemesten

  1. Behandel eerst de aangetaste gebieden door ze grondig uit te harken en het gazon te verticuteren. Dit verwijdert niet alleen het gazonvilt, maar maakt de grasmat ook losser - het gazon wordt optimaal belucht en zal opnieuw kunnen ademen. Als er na het verticuteren grotere kale plekken verschijnen, moet je je gazon opnieuw inzaaien om te voorkomen dat onkruiden zich verspreiden.
  2. Bemest je gazon vervolgens met een stikstofrijke gazonmeststof. De grassen zullen zo opnieuw kunnen uitlopen. Resultaat : een stevig, gezond gazon.

Bestaan er producten om rooddraad te bestrijden?

Een product om de gazonziekte op doeltreffende manier te bestrijden, bestaat helaas niet. Een goede verzorging van het gazon is daarom de beste manier om te voorkomen dat je gazonplanten worden aangetast door de schimmel.

Onze 3 tips om rooddraad in het gazon te voorkomen

De oorzaak van rooddraad is vaak een verzwakt gazon. Talrijke stressfactoren kunnen ervoor zorgen dat de schimmelziekte zich ongecontroleerd in het gazon verspreidt. Daarom raden we je aan om aandacht te besteden aan de volgende drie factoren om de verspreiding van rooddraad te voorkomen.  

1. Te vochtige omstandigheden

Vochtige weersomstandigheden met een hoge luchtvochtigheid zijn vaak een paradijs voor de gazonschimmel. Zorg er daarom voor dat je het gazon zo droog en luchtig mogelijk houdt. Geef je gazon 's ochtends water, zodat het overdag kan uitdrogen. Als je enkel 's avonds water geeft, kan het gazon 's nachts vochtig blijven, wat de verspreiding van de schimmel kan bevorderen.

In plaats van het gazon elke dag kort te besproeien, raden we je aan om het één of twee keer per week grondig te besproeien. Hierdoor kan het vocht beter in de diepere lagen van de grond sijpelen. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid water gebruikt, want als je je gazon te veel water geeft, loop je het risico dat het water vastloopt. Meer tips over het correct besproeien van je gazon vind je in volgend artikel.

2. Slechte bodemkwaliteit

Een tweede belangrijke factor bij de ontwikkeling van rooddraad is een verdichte, ondoordringbare bodem. Door regelmatig te verticuteren en te beluchten, help je de grasmat losser te maken en creëer je een doorlaatbare bodem die meer verse zuurstof kan opnemen. Voor kleinere gazons kan je je gazon beluchten met behulp van een spitvork. Verwijder regelmatig de bladeren en het maaisel van het gazon zodat er voldoende licht en lucht bij de grasplantjes kan komen. Dit zorgt voor een goed microklimaat en een ideaal belucht gazon.

3. Voedingsstoffen

Een goede toevoer van voedingsstoffen is essentieel voor een gezond gazon - eenmaal de grassen verzwakt zijn, kunnen gazonschimmels zoals rooddraad zich namelijk des te gemakkelijker verspreiden. Daarom raden we je aan om je gazon van de lente tot de herfst te bemesten met een langdurig werkende gazonmeststof die je gazon gedurende meerdere maanden voedt. Voordat je je gazon zijn winterslaap laat aanvangen, moet je nog een laatste keer bemesten met een speciale, kaliumrijke meststof. De extra portie kalium zal de celstructuur van de grassen versterken en het gazon meer weerstand geven tegen schimmelziekten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.