Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Wespen

compo image
compo image

Eigenschappen

Aantastingssite:
huis en tuin
Symptomen:
wespen in of rondom het huis
Verschijning:
zwart-gele vliegende insecten

Periode van aantasting

Omschrijving

Wespen

De Duitse wesp (Paravespula germanica) en de gewone wesp (Paravespula vulgaris), ook limonadewesp genoemd, houden zich bij hun zoektocht naar voedsel graag op in de buurt van mensen. Wie daarbij het gevoel krijgt dat de wespen in de nazomer in toenemende mate hinderlijk en zelfs agressief worden, heeft niet helemaal ongelijk. Zolang de dieren hun broed moesten verzorgen, haalden ze hun voeding namelijk vooral uit eiwitten in de vorm van insecten en vlees. In de nazomer veranderen de wespen hun zoektocht naar voedsel in een zoektocht naar suiker, die ze dringend nodig hebben om te overleven. Hun interesse gaat dan uit naar koek en limonade en zo kunnen wespen voor mensen die gezellig een terrasje doen een waar gevaar worden, met name voor mensen die allergisch zijn. Bijzonder onaangenaam wordt het wanneer wespen hun nest aan of zelfs in een huis bouwen. Meestal leggen ze aardnesten aan, maar ook andere vaak donkere en verstopte plaatsen zoals zolders, gereedschapshokken of tuinhuisjes zoeken ze graag uit voor hun nestbouw. De nesten zijn, afhankelijk van de wespensoort, grijs tot bruinachtig en kleiner dan die van hoornaars. De nesten variëren in grootte, van de grootte van een citroen tot die van een voetbal, en worden eenjarig aangelegd.

Bestrijding

Zo bestrijd je wespen

De behandeling moet 's ochtends vroeg of 's avonds laat en bij lage temperaturen plaatsvinden, wanneer de wespen zich in hun nest in een rustfase bevinden. De nesten moeten eerst vanaf een veilige afstand worden bespoten en vervolgens van dichtbij. Om er zeker van te zijn dat alle wespen zijn geëlimineerd, moet het nest pas 1 tot 2 dagen na de behandeling worden verwijderd. Bij een rechtstreekse bestrijding worden de individuele wespen kort en gericht bespoten. Wespen kunnen wanneer ze bedreigd worden agressief zijn. Draag daarom bij het uitvoeren van de behandeling beschermende kleding, zoals kleding met lange mouwen en lange broekspijpen, dichte schoenen, een sjaal en eventueel gezichtsbescherming.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :