1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Ongewenste gasten
  5. Bedwantsen

Kenmerken

Bedwants

compo image

Eigenschappen

Aantastingssite:
binnenshuis
Symptomen:
jeukende beten, zwarte vlekken op matras en meubelen, bloedvlekken op beddengoed
Verschijning:
insecten van 4 tot 8 mm groot met roodbruin lichaam

Periode van aantasting

Omschrijving

Bedwantsen herkennen

De terugkeer van de bedwants

In 2023 haalden bedwantsen over ter wereld het nieuws. In Frankrijk werd een massale toename van deze bloedzuigende insecten gemeld - dit bezorgde de inwoners heel wat slapeloze nachten en zorgde eveneens bij toeristen voor heel wat bezorgdheid.

Hoewel men dacht dat de bedwants (Cimex lectularius) al tientallen jaren was uitgestorven, verspreidt het insect zich de laatste jaren in snel tempo. Het internationale toerisme wordt beschouwd als een van de mogelijke oorzaken van deze ontwikkeling. Niet alleen in Frankrijk wordt steeds meer beroep gedaan op professionele verdelgers - ook in andere landen stijgt de bezorgdheid voor een verspreiding van deze parasiet die vaak via koffers en kledij van vakantie wordt meegebracht. Verdelgers en ongediertebestrijders worden steeds vaker geconfronteerd met deze vervelende insecten.

Hoe zien bedwantsen eruit?

Bedwantsen zijn kleine, bloedzuigende insecten die wereldwijd in woonruimtes terug te vinden zijn. De insecten zijn ongeveer 4 tot 8 mm groot. Het ovale, platte lichaam heeft een roodbruine kleur. Bedwantsen zijn terug te vinden waar mensen samenkomen : in woningen, hotels, slaapzalen en zelfs in transportmiddelen. Overdag verstoppen ze zich in een donker hoekje zoals in matrassen of beddengoed. Dit maakt het moeilijker om de insecten te ontdekken. Pas 's nachts komen de bedwantsen tevoorschijn op zoek naar bloed.

Hoe planten bedwantsen zich voort?

Bedwantsen vermeerderen zich razendsnel. Elk vrouwtje legt tot 12 eitjes per dag. Gedurende haar hele leven gaat dit over 200 eitjes die in de buurt van matrassen, in bedframes, in scheuren van meubels, achter foto's, achter behang, achter stopcontacten en zelfs op kledij en gordijnen worden gelegd. De larven die uit deze eitjes komen ontwikkelen zich in slechts enkele weken tot volwassen insect en doorlopen vijf stadia, waarbij ze telkens vervellen. Voor elke vervelling moeten de insecten minstens 1 maal bloed zuigen.

Zijn bedwantsen gevaarlijk?

Bedwantsen dragen geen ziekten over terwijl ze bloed zuigen. Daarom vormen ze in principe geen gevaar voor de menselijke gezondheid. Toch kunnen ze sterke jeuk en huidirritatie veroorzaken. Ook allergische reacties zijn mogelijk. Vooral de psychologische stress die door een bedwantsenplaag wordt veroorzaakt, mag niet worden onderschat - de ongewenste bedbewoners zorgen bij de getroffenen vaak voor angst en ongemak in eigen huis, vooral omdat de bestrijding vaak tijdrovend is.

Hoe kan je een aantasting door bedwantsen herkennen?

Het duurt normaal gezien relatief lang tot een aantasting wordt opgemerkt. Daarom raden we aan om waakzaam te zijn voor de typische beginsymptomen.

1. Jeukende beten op het lichaam : bedwantsenbeten komen vooral voor op onbedekte delen van het lichaam zoals het gezicht, de armen of de benen. De beten zijn vaak in groepjes of in rijen gerangschikt. Pas na een paar dagen zullen de beten jeuk veroorzaken. De beten lijken heel hard op andere insectenbeten. In tegenstelling tot vlooienbeten of muggenbeten veroorzaken bedwantsenbeten vaak netelroos op het lichaam. Als je niet zeker bent, kan je steeds een arts raadplegen.

2. Kleine bloedvlekjes op het beddengoed : kleine bloedsporen op je lakens kunnen eveneens een teken zijn van een besmetting. Deze ontstaan wanneer bedwantsen 's nachts in bed worden verpletterd.

3. Donkere vlekken op matrassen en meubelen : kleine zwarte vlekjes op meubelen of in de buurt van het bed kunnen duiden op uitwerpselen van bedwantsen.

4. Overblijfselen van vervelling : bedwantsen doorlopen meerdere ontwikkelingsstadia en laten daarbij hun oude, geelbruine huidresten achter.

5. Levende bedwantsen : de kleine larven en jonge diertjes zijn zeer moeilijk te herkennen vanwege hun bleke kleur en grootte. Volwassen bedwantsen zijn daarentegen ongeveer zo groot als de kop van een lucifer of de pit van een appel en zijn daarom met het blote oog te zien. Hoewel de insecten zich overdag verstoppen, kan je ze bij een zware aantasting in kieren en spleten in de slaapkamer opmerken.

6. Typische geur : een ernstige bedwantsenaantasting gaat gepaard met een typische zoete, muffe geur.

Bestrijding

Bedwantsen bestrijden

Drie praktische tips voor tijdens je vakantie

Ga je op vakantie in een regio waar reeds bedwantsen zijn opgemerkt? Houd dan rekening met de drie onderstaande voorzorgsmaatregelen zodat je zorgeloos van je vakantie kan genieten :

1. Voer een inspectie uit : voordat je je het comfortabel maakt in je hotelkamer, moet je de lakens en matrassen controleren op zichtbare sporen van bedwantsen. Controleer aandachtig de scheuren, spleten en naden van de matras. Controleer eveneens kledingkasten en ander meubilair in het hotel voordat je je bagage uitpakt. Als je levende bedwantsen of uitwerpselen aantreft, breng het hotelpersoneel dan op de hoogte en verander indien nodig van accomodatie.

2. Bescherm je eigen kledij : houd je koffers en tassen tijdens je vakantie steeds gesloten en plaats ze niet in de buurt van het bed. Tip : als je je kledij in luchtdichte plastic zakken bewaart, kunnen de insecten zich niet zo gemakkelijk in je kledij nestelen.

3. Gebruik een spray : heb je een bedwants in je hotelkamer opgemerkt of ben je opgestaan met een jeukende beet? Bestrijd dan de bedwantsen met een gebruiksklare spray.

Zo voorkom je een grotere besmetting

Bedwantsen komen in je woning terecht via reizen en via tweedehandsmeubelen. Hieronder ontdek je drie tips om bedwantsen uit je huis te houden en ontdek je wat je moet doen, als je toch enkele bedwantsen opmerkt.

1. Controleer je koffer na de vakantie : pak zelf je koffer uit in een bad of in de douche om meegereisde bedwantsen gemakkelijk te ontdekken.

2. Gebruik een insecticidespray : heb je sporen van wantsen opgemerkt? Gebruik dan een gebruiksklare spray op je koffer en kledij. Ook je matras en meubelen kan je hiermee behandelen. Laat even inwerken. Dode bedwantsen kan je vervolgens verwijderen.

3. Kledij en voorwerpen reinigen : bedwantsen kunnen niet tegen kou of hitte. Daarom raden we je aan om alle kledingstukken die mogelijk besmet zijn op minimaal 60° te wassen en vervolgens te drogen in de droogkast op de hoogste stand, of in de rechtstreekse zon. Niet-wasbare kledingstukken, kleine spullen of boeken kan je drie dagen in de vriezer leggen. Een andere optie is om de spullen te behandelen met een stoomreiniger.

Zo kan je bedwantsen bestrijden

Als de bedwantsen zich in je huis hebben genesteld, kan je Barrière Insect Zero toepassen. Dit insecticidevrije product met moderne technologie maakt gebruik van een moleculaire structuur om de insecten in slechts enkele seconden in te kapselen en te immobiliseren. Het product is geschikt voor de bestrijding van kruipende insecten (bedwantsen, mieren, spinnen, ...) en vliegende insecten (vliegen, muggen, wespen, ...). Naast de 100% fysieke werking heeft dit product nog enkele voordelen : het is geurloos, maakt geen vlekken en kleeft niet.

Bij een grotere aantasting moet een professionele firma ingeschakeld worden. De verdelgers zorgen ervoor de insecten in jouw huis worden bestreden zodat je in de toekomst terug rustig kan slapen zonder jeukende beten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.