compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Natuurlijk tuinieren
  6. Planten op natuurlijke wijze beschermen tegen ongedierte

Planten op natuurlijke wijze beschermen tegen ongedierte

Voor de ecologisch ingestelde tuinier zijn er veel milde, doeltreffende manieren om planten op natuurlijke wijze te beschermen tegen ongewenst ongedierte. Hier vind je een kleine selectie.

compo image

Mechanische barrières houden ongedierte op afstand

Eenvoudig en doeltreffend: Leg mechanische barrières aan om je planten te beschermen tegen ongedierte. Op die manier is het voor de kleine veelvraten niet eens mogelijk om aan je planten te knabbelen. Met fijnmazige netten en vliezen maak je bijvoorbeeld de toegang voor groentevliegen en witjes (Pieris) moeilijk. Speciale omheiningen en verhoogde bedden zijn eveneens beproefde middelen tegen slakken en ander kruipend ongedierte.

compo image

Plaats planten waar plaagdieren niet van houden

Voorkom rondwormen met zomerbloemen

Rondwormen (Nematoda) zijn een grote groep van algemeen voorkomende wormen. Rondwormen vreten vooral graag van aardbeien, wortelen, aardappelen en selderij. Plant hiertegen zonnehoed, afrikaantjes of Coreopsis, omdat de wortels daarvan een geur afscheiden die rondwormen aanvankelijk aantrekt. Maar zodra hun wortels worden aangevreten, produceren deze planten gifstoffen die ervoor zorgen dat de rondwormen doodgaan. Houd de grond zoveel mogelijk vrij van onkruid, omdat onkruid als tussengastheer voor rondwormen kan dienen.

Slakken kunnen niet tegen sterk ruikende tuinkruiden

Waar wij mensen dol op zijn, is voor slakken een gruwel, bijvoorbeeld tijm of rozemarijn. Naaktslakken kunnen ook niet tegen de lucht van wierook. Eveneens ongenietbaar zijn voor hen varens, grassen en harige bladplanten. Plant deze planten daarom op de randen van je bedden. Dat vermindert het risico op een aanval door slakken aanzienlijk.

Bladluizen houden niet van brandnetels

Wist je dat aftreksel van brandnetels helpt tegen bladluizen? Voeg 3 eetlepels brandnetel toe aan 1 liter kokend water, haal van het vuur en laat een dag lang trekken. Zeef de vloeistof vervolgens, giet deze in een plantenspuit en bespuit de getroffen plant met het aftreksel. Herhaal deze behandeling dagelijks.

Tip

Een lieveheersbeestje kan dagelijks wel 150 bladluizen verstouwen! Bied dit belangrijke nuttige insect daarom een habitat die de natuur zo goed mogelijk nabootst.

compo image

Maak gebruik van lijmvallen

Vooral voor sierplanten, sierheesters en eetbare gewassen zijn insecticidevrije lijmvallen een goed alternatief om vliegend ongedierte doeltreffend te vangen. De gele lijmvallen voor de planten in huis of op het balkon steek je eenvoudig met het houten stokje in de bloempot. Zo hebben witte vliegen, rouwmuggen, krekels en tripsen geen kans. Fruitbomen worden vaak aangevallen door fruitvliegjes en maden. Hiertegen helpen speciale lijmvallen met lokstoffen, die met binddraad aan de boom worden bevestigd.

Gebruik insecticiden met natuurlijke inhoudsstoffen

Als je toch insecticiden wil gebruiken, kan je vertrouwen op werkzame stoffen die voorkomen in de natuur. Zo heeft COMPO bijvoorbeeld een speciaal insectenwerend middel op basis van natuurlijke koolzaadolie in het assortiment. Dit uiterst werkzame contactinsecticide bestrijdt op betrouwbare wijze bladluizen, witte vliegjes, spints, schildluizen, cicaden en trips op sierplanten, groenten, fruit en kruiden.

Producten voor natuurlijke ongediertebestrijding

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.