compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Basisprincipes
  5. Meststoffen & plantenbescherming
  6. Gewasbeschermingsmiddelen correct gebruiken

Gewasbeschermingsmiddelen op een correcte manier gebruiken

Ondanks een goede verzorging en de juiste standplaats kunnen planten toch worden aangetast door plagen en ziekten. Om planten te beschermen, maar ook om de gebruiker en het milieu niet te belasten, zijn er speciale, voor particuliere en kleine tuinen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Welk product het meest geschikt is voor jouw problemen en hoe je het correct gebruikt, ontdek je hier.

Stap voor stap

Handige tips voor correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen

  1. compo image

    1

    Lees de gebruiksvoorschriften

    Lees voordat je met de werkzaamheden begint de gebruiksvoorschriften aandachtig door. Daarin vind je alle belangrijke gegevens, zoals het toepassingsbereik, de wijze van gebruik, de dosering, de wachttijd en alle voorzorgsmaatregelen.

  2. compo image

    2

    Gebruik de juiste dosering

    De hoeveelheid gewasbeschermingsmiddel die moet gebruiken is afhankelijk van het specifieke product, het ongedierte, het gewas en de hoogte van de planten. Bladmassa en bestandsdichtheid zijn eveneens belangrijke factoren. De dosering wordt meestal aangegeven in ml per liter water per m². Het concentraat wordt met water gemengd en met een drukspuit aangebracht. Als het een vloeibaar concentraat is, giet je eerst de juiste hoeveelheid bestrijdingsmiddel in het spuitreservoir. Voeg vervolgens de juiste hoeveelheid water toe en roer dit met een houten stokje. Om de spuitvloeistof te bereiden bij een product in poeder- of korrelvorm, vul je eerst het reservoir met water en roer je het product er vervolgens doorheen.

  3. compo image

    3

    Breng het gewasbeschermingsmiddel aan

    Bespuit de planten gelijkmatig tot ze druipend nat zijn. Behandel ook de onderkant van de bladeren. Was na gebruik uw handen en alle onbedekte lichaamsdelen. Let op: Gewasbeschermingsmiddelen kan je het beste bij rustig weer in de koele ochtend- en avonduren aanbrengen. Spuit zeker niet bij warm weer of in de volle zon. De werkzame stof verdampt dan te snel en kan bovendien schroeiplekken veroorzaken. Gewasbeschermingsmiddelen mag je ook niet aanbrengen bij sterke wind, omdat het gevaar bestaat dat het middel naar andere gewassen of naar mensen of dieren verwaait. Je mag eveneens niet spuiten bij regen of naderende regenbuien. Bij regen wordt het middel van de planten gespoeld en sijpelt het direct de grond in.

  4. compo image

    4

    Opslag en verwijdering van gewasbeschermingsmiddelen

    Bewaar geen resthoeveelheden, maar verdun deze in een verhouding van 1:10 en behandel de planten daarmee opnieuw. Spoel het spuitapparaat grondig met water. Breng het spoelwater aan op de eerder behandelde planten of verdeel dit over een zo groot mogelijk oppervlak in de tuin (bij insecticiden en fungiciden bijvoorbeeld over het gazon, bij onkruidbestrijders over onbegroeide gebieden in de tuin).

De juiste kleding voor het aanbrengen van gewasbeschermingsmiddelen

Draag tijdens het aanbrengen bij voorkeur een kledingstuk met lange mouwen, een lange broek, stevige schoenen en handschoenen. Draag eventueel ook een veiligheidsbril en hoofddeksel (houd je aan de gebruiksvoorschriften).

Let bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen ook op het volgende

Tijdens het aanbrengen

  • Houd tijdens het werken met gewasbeschermingsmiddelen kinderen en huisdieren op afstand.
  • Bescherm bijen en andere nuttige insecten (houd je aan de gebruiksvoorschriften).
  • Laat geen gewasbeschermingsmiddelen in de riolering, in rioolputten of in oppervlaktewater lopen.
  • Gebruik onkruidbestrijdingsmiddelen niet buiten je tuin, bijvoorbeeld op openbare trottoirs.
  • In je tuin mag je gewasbeschermingsmiddelen niet aanbrengen op verharde paden en terrassen e.d. (door wegspoelen kan het middel in oppervlaktewater terechtkomen).

Na het aanbrengen

  • Giet nooit resten van gewasbeschermingsmiddel of van spoelwater in de wc, in rioolputten of in oppervlaktewater.!
  • Lege verpakkingen moeten als klein chemisch afval (KCA) worden verwijderd en horen daarom bij het restafval.
  • Als er nog een restant in de verpakking zit, moet je dit in zijn geheel als KCA bij de milieustraat inleveren (informeer bij uw gemeente).
  • Bewaar gewasbeschermingsmiddelen altijd in hun originele verpakking.
  • Sla gewasbeschermingsmiddelen koel en droog op, gescheiden van levensmiddelen en dierenvoeder.
  • Bewaar gewasbeschermingsmiddelen altijd in gesloten verpakking en zorg ervoor dat kinderen en huisdieren er niet bij kunnen.
compo image

Welk gewasbeschermingsmiddel moet je kiezen?

Zodra de plaag of ziekte is vastgesteld, kan je beginnen met de meest geschikte behandeling. De volgende vragen kunnen je helpen bij je zoektocht naar het meest geschikte gewasbeschermingsmiddel:

  1. Welke producten zijn toegelaten voor deze plaag of ziekte?
  2. Is het product toegelaten voor gebruik op de betreffende plant? (zeer belangrijk bij voedselgewassen)
  3. Hoeveel planten zijn er aangetast? (keuze van geschikte verpakkingsgrootte)
  4. Moet het een gebruiksklaar product of een concentraat zijn?
  5. Is er een drukspuit beschikbaar?
  6. Wanneer is het juiste behandeltijdstip? (heeft het zin om op dit moment te spuiten?)
  7. Welke andere maatregelen kan ik nemen om het succes van de behandeling te vergroten? (opruimen van aangetast fruit, gebruik van biotechnische producten, enz.)

Houd je absoluut aan de specificaties wat betreft de aan te brengen hoeveelheid. Daarmee waarborg je dat de gebruikte hoeveelheid voldoende is om de werking te verkrijgen, zonder dat je te veel gewasbeschermingsmiddel aanbrengt.

naar de gewasbeschermingsmiddelen

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.