compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Basisprincipes
 5. Meststoffen & plantenbescherming
 6. Natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen of oma's huismiddeltjes?

Milieuvriendelijke maatregelen die helpen bij insectenplagen

Natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen of oma's huismiddeltjes?

Voor tuiniers zijn insecten die eetbare gewassen aantasten een bron van frustratie. We leggen uit waarom toegelaten producten op basis van plantaardige ingrediënten beter werken dan huismiddeltjes en laten je zien hoe je je planten op een natuurlijke manier kan beschermen.

compo image

Natuurlijke gewasbescherming

Welke hobbytuinier heeft het niet meegemaakt? Je hebt wekenlang je groente- en kruidenplanten verzorgd en plotseling merk je met afschuw dat ook andere levende wezens genieten van je teelt. Veel zelfvoorzieners nemen dan hun toevlucht tot zelfgemaakte middelen, maar vaak blijken deze alternatieve methodes niet te werken. Omdat ze bij verkeerd gebruik zelfs gevaar kunnen opleveren, zijn deze middelen soms op het randje van de wet. "Voor hobbytuiniers zijn biologische gewasbeschermingsmiddelen op basis van natuurlijke ingrediënten een goede keuze," zegt Werner Peitzmann, tuinbouwkundig ingenieur bij COMPO. "De strenge toelatingsprocedures en controles staan niet alleen garant voor uniforme normen voor de werkzaamheid, maar ook voor de bescherming van mens, dier en natuur." 

Veilige bescherming op plantaardige basis

COMPO heeft een uitgebreid productassortiment met werkzame stoffen uit de natuur, die doeltreffend, snel en veilig helpen om plagen en ziekten te bestrijden. Koolzaadolie werkt bijvoorbeeld betrouwbaar tegen bladluizen en vele andere plagen. De voordelen zijn dat deze producten goed worden verdragen door planten, geschikt zijn voor de biologische landbouw en slechts een korte tot geen wachttijd tussen aanbrenging en oogst hebben. "Belangrijk is in ieder geval om vooraf uitgebreid informatie in te winnen en vooral om de instructies op de verpakking op te volgen en het middel correct te doseren," aldus Peitzmann. Het is echter nog beter om het helemaal niet tot een besmetting te laten komen. In feite kan je je planten al met enkele eenvoudige maatregelen op een natuurlijke manier beschermen.

Zo werkt het

Voorkomen van insectenplagen

 1. compo image

  1

  Nuttige insecten bevorderen

  De beste manier om hongerige gasten in bedwang te houden, is te vertrouwen op de steun van dierlijke helpers. Bloeiende planten, een insectenhotel en nestmogelijkheden voor vogels vormen een waar paradijs voor nuttige insecten.

 2. compo image

  2

  Verschillende variëteiten telen

  Met een mix verschillende gewassen trek je eveneens nuttige insecten aan. Het telen van verschillende groentesoorten in één bed heeft nog meer voordelen, bijvoorbeeld dat bodemmoeheid wordt voorkomen doordat de voedingsstoffen met verschillende intensiteit aan de grond worden onttrokken. Bovendien zullen ziekten, plagen en onkruid zich veel minder snel uitbreiden en zal ook de verdamping van vocht aanzienlijk geringer zijn.

 3. compo image

  3

  Robuuste variëteiten telen

  Als je om te beginnen alleen variëteiten teelt die minder vatbaar zijn voor ziekten, kan je jezelf veel ergernis besparen. De tomatenvariëteit 'Phantasia' is bijvoorbeeld veel resistenter tegen Phytophthora infestans dan andere variëteiten.

Gewasbeschermingsmiddelen op een correcte manier gebruiken

Ondanks een goede verzorging en de juiste standplaats kunnen planten toch worden aangetast door plagen en ziekten. Om de planten te beschermen, maar ook om de gebruiker en het milieu niet te belasten, moet je verschillende regels volgen.

meer weten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.