compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Ongewenste gasten in opmars

De insectenplagen waarmee je op dit moment rekening moet houden

Ongewenste gasten in opmars

Het seizoen is nauwelijks van start gegaan of hobbytuiniers staan alweer voor de uitdaging hun planten te beschermen tegen insectenplagen. Onze expert Werner Peitzmann, gediplomeerd tuinbouwkundig ingenieur en al vele jaren lid van het COMPO-team, legt uit welke insecten op dit moment onheil veroorzaken.

compo image

Vragen aan de heer Peitzmann

Welke plaaggeesten kunnen het binnenkort op onze planten hebben voorzien?

Die vraag kan niet zo gemakkelijk worden beantwoord en hangt er natuurlijk in sterke mate van af hoe het weer zich in de komende weken ontwikkelt. Waar we zeker van kunnen zijn is dat er ook dit jaar weer een sterke bladluizenplaag zal heersen. Vanwege de milde winter hebben zeer veel volwassen insecten, die men ook wel adults noemt, de winter overleefd en die zullen nu samen met de nieuw ontstane generatie voor dubbele ergernis zorgen. Omdat ze zich in snel tempo vermeerderen, is het het beste om bij de eerste tekenen meteen te handelen.

compo image

Wat kan je het beste doen tegen bladluis?

Afhankelijk van welke plant is aangetast, kan bijvoorbeeld een insecticide op basis van koolzaadolie helpen. Met een gebruiksklaar middel kan men de plaag bijzonder gemakkelijk onder controle krijgen, omdat de plant eenvoudigweg aan alle kanten gelijkmatig wordt bespoten. Dat werkt overigens ook prima als preventie tegen insectenplagen op mediterrane planten. Het beste is om eenmaal te bespuiten kort voor de planten worden buiten gezet, waardoor wordt verhinderd dat uit nog aanwezige eilegsels zich weer zeer snel bladluizen, andere zuigende insecten of spintmijten kunnen ontwikkelen.

COMPO Bio Insect Stop
compo image

Waarom is op dit moment het risico zo groot?

Spintmijt op mediterrane planten

Veel mediterrane planten overwinteren op een koele en lichte standplaats. Helaas kunnen daar ook de eitjes van spintmijten heel goed overleven, omdat ze niet worden blootgesteld aan vorst, waar ze in het geheel niet van houden. Wanneer de dagen weer langer worden en de temperaturen stijgen, kunnen zich uit de eitjes zeer snel volwassen spintmijten ontwikkelen, die zich dan vooral graag voeden met het frisse groen van de plant.

compo image

Insecten in het voorjaar

Waar moeten plantenbezitters op bedacht zijn?

Rouwmuggen zouden eventueel een probleem kunnen worden. Op dit moment, bij de start van het tuinseizoen, hebben de meeste hobbytuiniers weer met potgrond afgedekt, verpot, enzovoorts. Gewoonlijk brengen rouwmuggen planten geen schade toe, omdat ze organisch restmateriaal afbreken. Maar bij een te grote populatie kan daaruit snel een plaag volgen. Met name vochtige aarde is voor vrouwtjes de ideale plek om hun eitjes te leggen. Dan wordt de plant bij voorkeur nieuwe, verse potgrond verpot.

compo image

De buxusmot wordt gevreesd

Hoe kan ik mijn buxus tegen de onverzadigbare rups beschermen?

Wie een nog gezonde buxus heeft, kan de plant het beste sterker maken zodat ze meer weerstand krijgt, bijvoorbeeld door te bemesten. Daarnaast kan een speciale val helpen een plaag vroegtijdig te detecteren. Zo'n val lokt mannetjes aan, waardoor de vrouwelijke vlinders onbevrucht blijven en verdere uitbreiding dus wordt gestopt.

compo image

Planten beschermen tegen insecten

Zijn er daarnaast nog dingen die hobbytuiniers kunnen doen?

Het doeltreffendst is om goed op te letten. Wie zijn of haar tuin bewust observeert, zal het snel opmerken als het met sommige planten niet zo goed gaat. En voor het geval er werkelijk al een insectenplaag is: houd het hoofd koel en handel snel, dan is het bezoek van de ongenode gasten waarschijnlijk van korte duur.

Deze insectenplagen kunnen in de komende tijd voorkomen

Talrijk

Bladluizen

Vervelend

Rouwmuggen

Bladzuigers

Spintmijt

Onverzadigbaar

Buxusmotten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.