1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Insecten
  5. Wantsen

Kenmerken

Wantsen

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
laatbloeiende rododendrons, dahlia's, chrysanten, rozen, asters, essen, hortensia's, sierappels en laurierkers
Symptomen:
gele vlekken en afvallende bladeren
Verschijning:
lichtgroene tot zilverkleurige spikkels op bovenkant blad, zwarte uitwerpselen aan onderkant blad, geelachtige larven en gevleugelde wantsen

Periode van aantasting

Omschrijving

Wantsen

Wantsen, en met name netwantsen, leggen hun eitjes op de bladhoofdnerf. Vanaf midden mei worden lichtgroene tot zilverkleurige spikkels op de bovenkant van het blad zichtbaar. Op de onderkant van het blad zijn zwarte uitwerpselen te zien. De geelachtige larven en gevleugelde wantsen zuigen op de onderkant van het blad. Bij sterke aantasting rollen de bladeren zichzelf op en vallen daarna af. Behalve netwantsen zijn er nog vele andere wantsensoorten die planten beschadigen met hun zuigactiviteiten. Daarbij ontstaan eerst lichte vlekken, die het blad lichter laten lijken. Deze vlekken kunnen openscheuren en tot gaten uitgroeien. De planten raken verzwakt en er ontstaan groeiremmingen. Rododendron-variëteiten met een sterk fluweelachtige beharing worden niet aangetast.

Bestrijding

Zo bestrijd je wantsen

Controleer vanaf eind mei tot begin juli de planten die gevaar lopen. Wanneer de eerste wantsen verschijnen, besproei je de plant van alle kanten goed met een insecticide. De gevleugelde diertjes bestrijd je het gemakkelijkst in de koele ochtenduren.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.