1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Schimmels & andere ziekten
  5. Bladvlekkenziekte

Kenmerken

Bladvlekkenziekte

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
Anthurium, hortensia, chrysant, pioenroos, flox, rododendron, klimop, Mahonia en laurierkers
Symptomen:
bladval, groeistoornissen
Verschijning:
bruinachtige tot zwartachtige vlekken over het gehele blad

Periode van aantasting

Omschrijving

Bladvlekkenziekte

Bij de bladvlekkenziekte gaat het om een schimmelziekteverwekker die wordt bevorderd door natte weersomstandigheden. Op de bladeren vormen zich in de loop van het groeiseizoen bruinachtige tot zwartachtige vlekken, die verschillend van grootte kunnen zijn en over het gehele blad verspreid zijn. Bij de laurierkers vallen deze vlekken er vaak uit, zodat het blad vol komt te zitten met gaten. Vandaar de naam 'hagelschotziekte'. De uitbreiding wordt door natheid bevorderd. Bij de rododendron kan bijvoorbeeld alleen de bladrand verkleuren. De vlekken hebben vaak een donkerdere rand. Deze vlekken worden steeds groter en vloeien ineen, tot uiteindelijk het hele blad afsterft en afvalt. De gevolgen zijn bladval, groeistoornissen en visueel een negatief effect.

Bestrijding

Zo bestrijdt je bladvlekkenziekte

Vermijd een te dicht plantenbestand. Zorg ervoor dat bladeren snel kunnen opdrogen. Bij het verschijnen van de eerste vlekken moet je de planten onmiddellijk behandelen, om te voorkomen dat de ziekte zich verder uitbreidt. Herhaal de behandeling. Verwijder de afgevallen bladeren, omdat de schimmel vanuit deze bladeren het nog gezonde weefsel infecteert.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.