1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Insecten
  5. Stippelmotten

Kenmerken

Stippelmotten

compo image
compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
sierbomen, fruitbomen
Symptomen:
kaalvraat en spinsels
Verschijning:
lichtgrijze of crèmekleurige larven

Periode van aantasting

Omschrijving

Stippelmotten

Al meteen bij het eerste uitkomen van de knoppen beginnen de rupsen van de stippelmot daaraan te vreten. Ook de verse blaadjes worden aangevreten, onder het bladoppervlak. Dit heet mineervraat. Niet veel later spinnen de rupsen de bladeren samen en ontstaan de kenmerkende witte spinsels, die dienen als beschermend omhulsel. Binnenin de omhulsels wordt sterk aan de bladeren gevreten en de bladeren raken geskeletteerd. Er kan ook volledige kaalvraat van de bladeren optreden. De getroffen bomen komen er meestal weer bovenop en laten opnieuw knoppen uitkomen. De rups van de stippelmot wordt vaak verward met de eikenprocessierups, maar is voor de mens ongevaarlijk.

Bestrijding

Zo bestrijd je stippelmotten

De bestrijding moet plaatsvinden wanneer de rupsen nog niet beschermd in hun spinsels zitten. Bespuit de rupsen met een insecticide.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.