1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Insecten
  5. Sneeuwbalhaantjes

Kenmerken

Sneeuwbalhaantjes

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
sierstruiken en -bomen, vaste planten
Symptomen:
geskeletteerde, bruine, verdroogde bladeren
Verschijning:
geelgroene larven met zwarte puntjes, 6 tot 9 mm groot, later lichtbruine kevers, 4 tot 6 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Sneeuwbalhaantjes

In mei vreten de larven van het sneeuwbalhaantje, ook viburnumhaantje (Pyrrhalta viburni) genoemd, gaten tussen de bladnerven van de bladeren van de sneeuwbal. Ze vreten schavend aan de onderkant van het blad. Veel bladeren raken regelrecht geskeletteerd. Deze bladeren worden bruin en verdrogen. De eitjes worden in de scheuttoppen van de struiken gelegd. De larven zijn 6 tot 9 mm groot en geelgroen met zwarte punten. Vanaf juli komen de lichtbruine, 4 tot 6 mm grote sneeuwbaalhaantjes voor. Het gevolg is een negatief effect op de eerstvolgende bladuitloop.

Bestrijding

Zo bestrijd je sneeuwbalhaantjes

Snoei de scheuten die met eitjes bezet zijn af en verwijder de bladeren waar larven op zitten. In mei moeten de larven op de bladeren worden bespoten met een insecticide dat tevens een acaricide bevat. Ook de sneeuwbalhaantjes moeten gericht worden bespoten.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.