1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Rode zonnehoed

Kenmerken

Rode zonnehoed

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloembedden, bloemborders, balkon, terras
Planthoogte:
tot 1,8 m
Bloemkleur:
geel, wit, roze tot crèmekleuren

Correct planten

Rode zonnehoed planten

Standplaats

De rode zonnehoed (Echinacea purpurea) maakt met haar naam geen geheim van haar vereisten inzake locatie - het moet een zonnige standplaats zijn. Ze kan ook in halfschaduw groeien, maar dan zijn er aanzienlijk minder bloemen. Ook moet de bodem doorlatend en humusrijk zijn. De zonnehoed voelt zich niet te min om vanuit nabijgelegen water zelf voor het vocht te zorgen. Dus als je een vijver in de tuin hebt, is deze vaste plant dolgelukkig met een zonnig plaatsje aan de oever.

Aanplanting

Je kan de rode zonnehoed als volgroeide vaste plant kopen of zelf in april en mei de zaadjes in een bloemenbed in de tuin zaaien. Steek de zaadjes ongeveer 2 centimeter diep in de aarde. De onderlinge afstand tussen de planten moet 30 tot 40 cm zijn. Vanwege de hoge groei is deze vaste plant maar matig geschikt om in kuipen te planten.

Correct verzorgen

Rode zonnehoed verzorgen

Water geven

Tijdens de kiemperiode van 2 tot 3 weken moet je de zaadjes steeds vochtig houden. Daarna geeft de paarse zonnehoed de voorkeur aan een matig vochtige grond, maar ze is ook goed bestand tegen periodes van droogte. Als de wortels van de plant zich in de onmiddellijke nabijheid van een water bevinden, hoef je slechts in zeldzame gevallen zelf water te geven.

Bemesting

Hoewel de rode zonnehoed blij is met een voedingsrijke bodem, moet je niet overdrijven met bemesten, omdat de dunne stelen anders te snel de lucht in schieten en bij wind of zware regen gemakkelijk kunnen ombuigen. Wij adviseren om vóór het zaaien in het voorjaar en tijdens de bloeiperiode de grond te verrijken met een volwaardige natuurlijke meststof. Ook aan het begin van de bloeiperiode in juli moet je de gezonde ontwikkeling en bloei ondersteunen met meststof.

Snoeien

In de herfst, onmiddellijk na de bloei, moet je de plant terugsnoeien tot een handbreedte boven de grond. Als de vaste plant na ongeveer 3 tot 5 jaar minder groeit en bloeit, is het de moeite waard om in het voorjaar de wortelkluit met een spitvork te scheuren.

Maatregelen in de winter

Om succesvol te overwinteren, heeft deze tevreden plant meestal geen extra hulp nodig, maar bij temperaturen ver onder nul moet je de grond wel afdekken met bladeren of mulch.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.