1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Insecten
  5. Rozenzaagwespen

Kenmerken

Rozenzaagwespen

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
rozen
Symptomen:
venstervraat aan onderkant blad, later ontstaan gaten
Verschijning:
grijsgroene rups, 1,2 tot 1,5 cm groot, later zwarte wesp, 7 tot 10 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Rozenzaagwespen

In mei en juni vliegt de zwarte, 7 tot 10 mm grote rozenzaagwesp (Blennocampa pusilla) en legt haar eitjes op de onderkant van bladeren. Twee weken later komen de larven al uit. Die vreten drie weken lang met veel vreetlust aan de bladeren van de rozenstruik. Door de sterke vraatactiviteit van de rupsen van de rozenzaagwesp ontstaat vanaf mei venstervraatschade aan de bladeren, die later leidt tot gaten en uiteindelijk tot kaalvraat. Daardoor kan de plant zich niet meer voldoende voeden. De rupsen hebben een grijsgroene kleur en hebben een grootte van 1,2 tot 1,5 cm. Als ze gestoord worden, rollen ze zichzelf onmiddellijk op of vallen op de grond. Door het regelmatig snoeien van rozen ontstaan veel stompjes van takken, waarin de larven zich naar binnen boren. Daar verpoppen ze zich en niet veel later komt daaruit de tweede generatie van rozenzaagwespen. Rozenzaagwespen komen het meest voor op droge standplaatsen.

Bestrijding

Zo bestrijd je rozenzaagwespen

Snoei zodanig dat geen stompjes van takken blijven staan. Laat dus geen uitsteeksels staan. Bij een klein aantal larven kan je deze eenvoudigweg verzamelen. Bij een sterke aantasting is bestrijding noodzakelijk. Bespuit hiervoor De aangetaste plant gelijkmatig, totdat deze zichtbaar nat is. COMPO heeft echter geen gepast product in het assortiment.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.