1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Insecten
  5. Rozenmosgalwespen

Kenmerken

Rozenmosgalwespen

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
rozen
Symptomen:
5 tot 10 cm grote ronde, mosachtige gallen, eerst groenachtig dan geelrood
Verschijning:
witte larven, later zwartbruine wespen

Periode van aantasting

Omschrijving

Rozenmosgalwespen

Eind mei vliegt de ca. 5 mm grote rozenmosgalwesp (Diplolepis rosae) al. Ze legt haar eitjes in de nog gesloten zijknoppen van de scheuten van vorig jaar. Dat spoort de rozenstruik aan de knoppen overmatig te laten groeien, maar heeft geen gevolgen voor de groei van de scheuten. Alleen visueel is er een negatief effect te zien. In de zomer verschijnen vervolgens op de rozentakken ca. 5 tot 10 cm grote ronde, vertakte, mosachtige gallen met ragebolachtige uitgroeisels. De gallen zijn groenachtig van kleur en worden uiteindelijk geelrood. Deze gallen worden ook mosgallen, rozenmosgallen, rozengallen, bedeguaargallen of slaapappelgallen genoemd. De zich ontwikkelende larven vreten het hele jaar door in deze gallen. Binnenin bevinden zich kamers, waarin zich ca. 60 witte larven voeden. In de herfst drogen de gallen uit, maar blijven aan de rozenstruik hangen. De gallen blijven 2 tot 3 jaar in de rozenstruik. Met name wilde rozen worden hierdoor aangetast.

Bestrijding

Zo verwijder je rozenmosgalwespen

Bestrijding met een gewasbeschermingsmiddel is niet mogelijk. Verwijder de gallen in de winter. Rond die tijd zijn de gallen goed te zien.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.