1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Insecten
  5. Rozencicaden

Kenmerken

Rozencicaden

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
rozen
Symptomen:
kleine witachtige blaasjes op blad, insecten op onderkant blad
Verschijning:
groene insecten, tot 3 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Rozencicaden

Bij aantasting door rozencicaden (Edwardsiana rosae) verschijnen op de bovenkant van het blad kleine witachtige spikkels, aanvankelijk vooral langs de bladnerven en later over het gehele bladoppervlak. Ook de knoppen kunnen worden aangetast. Dat leidt tot groeistoornissen en een negatief visueel effect op de plant. Bij zware aantasting vallen de bladeren af. Op de onderkant van de bladeren zitten tot 3 mm lange groene insecten. Hun eitjes leggen ze in de bast van jonge takken, waar de eitjes ook overwinteren. Bij aanraking van de plant vliegen de dieren op. Ze beschadigen de plant door zuigen. De eerste rozencicaden komen vanaf mei voor op rozen. Er zijn minstens twee generaties per jaar verwachten.

Bestrijding

Zo bestrijd je rozencicaden

Wanneer de eerste schadelijke insecten verschijnen, moet de plant worden behandeld met een insecticide. Daarbij moeten vooral de onderkanten van de bladeren worden bespoten. De volwassen dieren worden bijzonder goed bereikt wanneer de bestrijdingsmaatregel in de ochtenduren wordt uitgevoerd.

Hiermee bestrijd je de rozencicade

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.