compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Stapelmuur beplanten - 11 planten

11 planten voor een stapelmuur

Stapelmuur beplanten

Als alternatieve tuinomheining of ter versteviging van een helling : naast de talrijke praktische functies vormt een stapelmuur uit natuursteen dankzij de uitzonderlijke uitstraling ook een prachtig decoratief element in je tuin. Een stapelmuur is echter niet alleen een optische blikvanger, maar heeft eveneens een hoge ecologische waarde : de muurvoegen bieden bijen en andere insecten een waardevol leefgebied - en met het juiste groen zorgen ze ook voor het perfecte voedsel!

compo image

Weg met die grijze kleur : zo ontwerp je een bloeiende stapelmuur!

Door zijn constructie wordt een stapelmuur ook wel een "natuursteenmuur" genoemd, omdat de natuurstenen worden gestapeld zonder gebruik te maken van mortel. Om de grijze kleur van de natuurstenen wat op te fleuren, kan je kleurrijke vaste planten en bijenvriendelijke kruiden in de voegen planten. Idealiter vul je de verticale muurvoegen tussen de verschillende lagen stenen met voedselarme potgrond en grind tijdens het stapelen van de stenen. Zet de planten van je keuze zo diep mogelijk in de kieren van de muur en vul ze op met een nieuw laagje potgrond. Zo bied je de planten een stevige houvast en kunnen ze stevig inwortelen. Als alternatief kan je tijdens het stapelen de voegen van je stapelmuur enkele centimeters breed laten, zodat de muur later kan worden beplant. De ideale periode voor het beplanten van een stapelmuur is in de lente, wanneer de planten beginnen te groeien.

Welke planten zijn geschikt voor een stapelmuur?

Stapelmuren zijn vaak de thuisbasis van planten die de voorkeur geven aan steenachtige, arme grond. Ze houden bovendien van droogte en zijn daarom blij met een mix van voedselarme potgrond en grind. Deze mix zorgt ook voor een goede waterafvoer en voorkomt dat de wortels gaan rotten.

Kies voor de beplanting van je stapelmuur voor robuuste en wintervaste varianten. Vooral op de bovenkant van de muur (ook wel muurkroon genoemd) zijn de planten weerloos tegen de weersomstandigheden en moeten ze bestand zijn tegen vorst en zomerse droogte.

De meeste planten in een stapelmuur zijn blij met een zonnige standplaats, maar er bestaan ook verschillende mooie plantmogelijkheden voor een schaduwrijke muur zoals de nestvaren, klokjesbloemen en muurleeuwenbek. Deze winterharde planten zijn ook ideaal voor rotstuinen.

Kleurrijke blikvangers voor je natuurlijke tuin

11 planten voor stapelmuren

Hieronder presenteren we jou elf prachtige, insectenvriendelijke planten waarmee je je stapelmuur kan beplanten en extra in de spotlight kan zetten!

compo image

1. Lavendel

Met paarse, heerlijk geurende bloemen is lavendel een van de meest populaire kruiden in de mediterrane kruidentuin. De meerjarige zonminnende plant gedijt bijzonder goed in de droge omgeving van een stapelmuur - de stenen die overdag opwarmen door de zon, geven de planten 's avonds namelijk de nodige warmte! De winterharde echte lavendel is het meest geschikt voor je stapelmuur omdat hij de milde winters in onze contreien probleemloos doorstaat.

Meer informatie over lavendel ontdek je in ons plantenportret
compo image

2. Bergaster

De bergaster met zijn mooie paarse bloemen, die behoort tot de familie van de asters, hoeft op geen enkele manier onder te doen voor zijn populaire verwanten wat schoonheid betreft. De plant voelt zich op zonnige rotsen en hellingen in Centraal-Europa thuis. Daarom is een arme, kalkrijke grond ideaal voor de beplanting van je stapelmuur. De mooie vaste planten betoveren je met een prachtige bloei van augustus tot oktober. Ook in de winter hoef je je geen zorgen te maken over de robuuste sierplant, want bij winterse temperaturen doet ze het heel goed!

Meer informatie over asters ontdek je in ons plantenportret
compo image

3. Lewisia (bitterkruid)

Bitterkruid, die zijn oorsprong vindt in Californië, is ideaal voor de beplanting in voedselarme, steenachtige bodems. Vanwege de rijke, kleurrijke bloemen wordt het onderhoudsvriendelijke bitterkruid vaak porseleinroosje genoemd. De populaire vaste plant brengt tot in de late zomer kleur in je tuin en past met haar roze, witte en felgele bloemen perfect bij paarse lavendel en witte scheefbloemen.

compo image

4. Vetkruid (sedum)

Vetkruid behoort tot de familie van de vetplanten en wordt tot 70 centimeter hoog. De plant betovert je van juli tot in de herfst met witte, roze tot donkkerrode bloemen. De dichtgroeiende plant groeit het liefst op zanderige en droge grond en is daarom ideaal voor je stapelmuur. Veel soorten vormen een rijke voedselbron voor bijen en andere insecten zoals de Sedum Hybridum of de bloeiende paarse sedum.

Meer informatie over vetkruid ontdek je in ons plantenportret
compo image

5. Kruipende vlambloem (phlox)

Een van de populairste planten voor de rotstuin of stapelmuur is de kruipende vlambloem die van april tot juni kussenachtige bloementapijten vormt met witte tot paarse kleur. De mooie voorjaarsbloeier verspreidt zich zowel in de muurvoegen als op de muurkroon en tovert je stapelmuur in een mum van tijd om in een fleurig bloemenparadijs. De robuuste bodembedekker is uiterst ongecompliceerd. De plant heeft enkel een zonnig plekje nodig.

compo image

6. Monnikspeper

De populaire monnikspeper zou tal van geneeskrachtige effecten hebben - de bloeiende struik zou namelijk helpen bij het regelen van de hormonenhuishouding. De plant, die tot vier meter hoog wordt, ziet er goed uit met haar violetblauwe bloemen. Je kan tot ver in oktober genieten van de rijke kleuren van de laatbloeiende plant. Monnikspeper is blij met een windbeschut plekje in de stapelmuur.

compo image

7. Witte scheefbloem

Met haar witte, kussenvormende bloemen is de witte scheefbloem een echte must-have voor de beplanting van je stapelmuur. De robuuste vaste plant is ideaal voor de aanplanting op de muurkroon. In combinatie met andere vaste planten (vb. sedum) biedt deze plant een mooi kleurenspel op je stapelmuur. Zorg er echter voor dat je voldoende ruimte overlaat bij de aanplanting, want de witte scheefbloem verspreidt zich graag over een groot oppervlak.

compo image

8. Rozenkransje

Afhankelijk van de soort ontwikkelt het rozenkransje van mei tot juli witte tot paarse of zelfs roze bloemenhoofdjes. De mooie bloemen doen zelfs een beetje denken aan delicate kattenpootjes. De plant is heel bestand tegen sterke hitte en droogte, zodat ze ideaal past op de muurkroon. Daar bedankt ze je met een prachtig bloementapijt van 30 cm breed.

compo image

9. Kerriekruid

Het kerriekruid komt ook heel goed terecht in de droge omgeving van je stapelmuur. De bossige halfheester straalt de intense geur van kerrie uit. Met zijn zilverkleurige bladeren is het kruid ook een bijzondere blikvanger in de tuin. Net als zijn mediterrane buurman, lavendel, geniet het geurende kruid van de gezellige warmte van de natuurstenen en een beschut plekje in de volle zon.

compo image

10. Rozewortel

De vaste plant van het geslacht Rhodiola staat in onze contreien bekend als een traditionele geneeskrachtige plant. Met haar decoratieve gele bloemen die de lichte geur van rozen uitstralen, slaat de mooie plant ook een heel goed figuur. De plant is afkomstig uit de poolcirkel. Daarom heeft ze een goed gedraineerde grond nodig om haar dikke penwortel te ontwikkelen en verder goed te gedijen. Door de goed ontwikkelde, ondergrondse toevoersystemen is rozewortel perfect aangepast aan extreem koude en droge locaties. Ideaal dus voor de stapelmuur!

compo image

11. Kruiptijm

Met de populaire kruiptijm vorm je een bijzonder weelderig plantentapijt op je stapelmuur. De bodembedekker bloeit vanaf mei en schittert in verschillende kleuren, van roze tot donkerrood. Zo biedt hij niet alleen ons, maar ook talrijke zoemende nuttige insecten een aantrekkelijk uitzicht. Of ze nu wordt aangeplant op de muurkroon of in de voegen - de onderhoudsvriendelijke en hittebestendige plant kan op veel verschillende manieren worden gebruikt om je stapelmuur op te fleuren.

Naast de 11 bovenstaande planten vind je nog tal van andere mooie vaste planten, eenjarigen en kruiden waarmee je je stapelmuur kan beplanten. Denk maar aan het dalmatiëklokje, schildzaad, trossteenbreek en de stengelloze silene die de complete zomer zorgen voor een wondermooie, natuurlijke uitstraling in de tuin. Als je je stapelmuur in specialere kleuren wilt laten schitteren, kan je ook kiezen voor blauwkussen, zonneroosjes, prachtklokjes of muurpeper. Wees creatief en laat je fantasie de vrije loop!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.