compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Serre
  6. Een serre aankopen en inrichten

Waarop moet je letten bij de aankoop en de inrichting van een serre

Geef je planten een dak boven het hoofd

Wil je het hele jaar door tuinieren - ook wanneer het buiten regent, stormt of sneeuwt? Je kan niet vroeg genoeg beginnen met het zaaien van je eigen groenten en fruit! Of wil je je exotische planten laten overwinteren op een ideaal plekje? Als je nog een plekje vrij hebt in de tuin, dan is een serre de juiste oplossing! Wij tonen je waarop je moet letten bij de planning, aankoop en inrichting ervan.

compo image

Ongeacht waarom je voor een serre kiest : tuinieren onder glas heeft vele voordelen. Als eigenaar van een serre kan je alvast uitkijken naar een betere groei, een grotere oogst en minder last van slakken en insecten. Dit komt door het zogenaamde serre-effect : door de transparante materialen valt veel zonlicht binnen in de serre. De bodem en de planten in de serre absorberen de energie van het licht, zetten die om in warmte en geven die terug af aan de omgeving - zo wordt het warm binnenin de serre. Doordat de lucht in de serre niet ontsnapt, wordt de warmte opgebouwd, hetgeen de ideale omstandigheden biedt voor planten om te groeien.

Stap voor stap naar een serre die bij je past

  1. compo image

    1

    Materiaal : voor- en nadelen van glas, plastic en tunnelserres

    Afhankelijk van je wensen, de ruimte en je budget kan je kiezen voor een vrijstaande serre of een serre die aan de huismuur wordt gemonteerd. Voordelen van het laatste type serre : die zijn doorgaans goedkoper in aankoop en ze slaan de warmte van de huismuur goed op. Serres zijn beschiktbaar in glas, plastic of folie. Glazen serres hebben meestal een stevig frame en zijn zeer stabiel. Ze zien er ook het meest aantrekkelijk uit, maar kunnen ook gemakkelijk beschadigd worden. Serres met matte glazen zijn een aanrader : dit materiaal verspreidt het licht beter zodat er minder risico bestaat voor verbranding van de planten. Plastic serres zijn meestal gemaakt van acrylglas, dat veel beter bestand is tegen bruik en krassen. Ze zijn gemakkelijker te monteren en schoon te maken dan glazen serres. Tunnelserres zijn de goedkoopste en meest mobiele variant, maar bieden ook de minste bescherming tegen wind en kou. Hoewel het materiaal gemakkelijk schoon te maken is, wordt het ook snel poreus. Tunnelserres zijn vooral ideaal voor hobbytuiniers die vroeger willen beginnen met zaaien en niet veel geld willen investeren.

  2. compo image

    2

    Voor een solide basis : het fundament

    Om ervoor te zorgen dat de serre bij elk weertype veilig staat, moet je deze op een fundering plaatsen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat er minder warmte aan de bodem wordt afgegeven. Bij kant-en-klare bouwkits wordt vaak een frame uit metaal of hout als basis meegeleverd. Afhankelijk van het gewicht en de grootte van de serre kan je een stabielere betonnen fundering nodig zijn, vb. een bodemplaat of een strookfundering. Om de serre tegen vorst te beschermen, werk je best met een fundering van 60 tot 80 cm diepte. Aangezien bij de installatie van een betonfundament een zekere handvaardigheid en precisie zijn vereist, moet je vooraf goed nadenken of je dit werk zelf zal uitvoeren of zal laten uitvoeren door een vakman.

  3. compo image

    3

    Grootte van de serre

    De grootte van je serre hangt af van de doelstelling en de beschikbare ruimte. Als je enkel wat groenten wenst te kweken, dan volstaat een serre van maximum 10 m². Veel enthousiastelingen hebben echter al snel de smaak van moestuinieren te pakken waardoor de serre bijna uit haar voegen barst. Daarom raden we je aan om voor de aankoop van je serre een plantplan op te maken : welke planten wil je telen? Wil je de serre ook in de winter gebruiken om je planten te laten overwinteren? Hou er rekening mee dat als de planten te dicht op elkaar staan, hun groei belemmerd wordt en dat dit kan leiden tot schimmelziekten of plagen. Voor de verzorging van je planten heb je ook bewegingsvrijheid nodig. Dan spreken we van een oppervlakte van minstens 12 m² en een hoogte van 2,5 meter. Zo krijgen de planten voldoende zuurstof.

  4. compo image

    4

    De optimale standplaats van je serre

    Om er zeker van te zijn dat je planten goed zullen gedijen in de serre, hebben ze veel licht nodig. Kies daarom een zonnig en windvrij plekje uit om je serre te installeren. Vermijd hoge bomen, hagen of muren in de directe omgeving. Zij werpen schaduw op de serre en kunnen bij stormweer ook heel wat schade aanrichten. Ideaal is een oost-westelijke oriëntatie. Aanbouwserres zijn bij voorkeur zuidelijk georiënteerd.

  5. compo image

    5

    Zo richt je de serre goed in

    De inrichting van je serre hangt voor een groot deel van je verwachtingen af. Om de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk te benutten, maak je best eerst een beplantingsplan op. Hangplanten en of plant- of kweektafels van metaal zijn bijzonder stabiel en bieden voldoende opbergruimte voor zaaibakken, potten, accessoires, ... Wil je het hele jaar door groenten telen of tropische planten laten overwinteren in je serre, dan is een verwarming op elektriciteit of gas ook zinvol tijdens de koude dagen om de warmte gelijkmatig te verdelen. Zij zullen pas vanaf een bepaalde temperatuur beginnen verwarmen om het energieverbruik en de bijhorende kosten te beperken. In glazen serres kan je ook noppenfolie als extra isolatie gebruiken. Uiteindelijk heb je onbeperkte mogelijkheden om je groene vingers aan het werk te zetten. Zoals met zoveel geldt ook hier : goed gepland = het halve werk!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.