compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Kleurrijke groentesoorten

Oude en kleurrijke variëteiten

Kleurrijke groenten kweken in eigen tuin

De zomer brengt heel wat kleur, ook in de groentetuin. Oranje wortelen, gele aardappelen of rode bieten kent iedereen - sommige kleuren zijn gewoon ingeburgerd. Er bestaan echter ook heel wat groenten in andere kleuren. In dit artikel ontdek je enkele oude en grappige soorten die je groentetuin wat kleurrijker zullen maken.

compo image

Kleurrijke tomaten

Tomaten zijn een van de populairste planten in de moestuin. Er bestaan heel wat verschillende soorten. Zelfs bij discountwinkels vind je nu kleurrijke zaadmengsels met zwarte, gele, oranje of zelfs gestreepte kerstomaten. Omdat tomaten sowieso niet gemakkelijk te kweken zijn, moet je opletten bij de aankoop van kleurrijke tomatenzaden : vooral de bovengrondse plantendelen van vele oudere variëteiten met kleurrijke vruchten zijn heel gevoelig voor ziekten (vb. bladvlekkenziekte, echte meeldauw, phytophthora). Het kweken van tomaten uit zaden is dus niet voor beginnende moestuiniers.

Kijk bij de aankoop van zaden vooral uit naar zogenaamde F1-hybriden. Dit zijn kruisingen van twee variëteiten met eigenschappen die het net iets eenvoudiger maken om tomaten te kweken. Natuurlijk kan je ook kiezen voor geraffineerde tomatenplanten die wat robuuster en vitaler zijn. Deze zijn te koop in kwekerijen.

 

Kleur

Tomatensoorten

Wit

Kerstomaat Antho Weiß, White Queen, kerstomaat Mirabell Blanche

Geel

Yellow pearshaped

Oranje

Blush tomaat, Orange Russian, Hillbilly, Flame, Beauty King

Zwart

Indigo Rose, Black Cherry

Chocoladebruin

Kakao, Solena Sweet® Choco

Paars

OSU Blue, Tartufo

Meerkleurig

Green Zebra, Red Vernissage, Fuzzy Wuzzy, Lucinda, Tigerella

compo image

Kleurrijke aardappelen

Kleurrijke aardappelsoorten zorgen niet alleen voor afwisseling in een barbecuesalade, ze zijn eveneens heel goed voor de gezondheid :

  • De anthocyanines die verantwoordelijk zijn voor de rode, paarse of blauwe kleur ondersteunen onze zenuwcellen en bloedvaten.
  • Ze moeten ook helpen om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen.

Over het algemeen zijn de kleurrijke aardappelen nog intenser en nootachtiger van smaak - sommigen beweren zelfs een vleugje kastanjearoma te proeven.
 

Bij het kopen van zaden heb je de keuze :

  • lichtrode schil met klassiek gele kern zoals 'Valery‘, 'Laura‘ of 'Desiree'
  • donkerpaarse schil die deels blauw kleurt zoals 'Blaue St. Galler‘‚ 'lauer Schwede‘ of 'Blaue Anneliese‘
  • donkerrode schil zoals 'rote Emma‘, 'Rouge de Cournailles‘, 'Lilly Rose‘ of 'Heiderot‘

In ieder geval informeer je je best vooraf naar de eigenschappen van de betreffende aardappelsoort. Zowel bij de kleurrijke rassen als bij de gele rassen is er namelijk een gradatie wat betreft stevigheid (stevig, lichtbloemig en bloemig).

compo image

Kleurrijke (rode) biet

De rode biet - de naam is zo courant dat we ons bijna niet kunnen voorstellen dat er ook gele, witte of lichtrode bieten bestaan. De variant met het lichtrood/witgestreepte vruchtvlees is momenteel waarschijnlijk het populairst. Deze vind je in de zadenrayon onder de naam 'chioggia'. De oranje bieten vind je terug onder de naam 'Golden Eye', 'Boldor' of 'Burpees Golden'. De witte 'Vereduna Alba' is eveneens heel geliefd. Een groot voordeel van de gele en witte biet is dat ze - in tegenstelling tot de rode biet - bij het snijden niet zo sappig zijn en kleur afgeven - een veiligere optie dus vooral met kleine kinderen!

compo image

Kleurrijke wortelen

Alle verschillende wortelsoorten ter wereld in één moestuin? Dat kan met kleurrijke zadenmixen zoals de 'Rainbow Mix' of de 'Harlequin Mix'. Deze bevatten namelijk een mengeling van kleurrijke oude rassen : witte wortelen uit het middellandse zeegebied en rode en paarse wortelen uit Iran en Afghanistan. De oranje wortel, die wij vaak op het bord krijgen, is afkomstig uit Nederland.

Het bijzondere aan de kleurrijke wortelmix : de invididuele kleurvarianten smaken ook anders. Van licht naar donker worden de zoetheid en het aroma steeds intenser.
 

Kleur Wortelsoort

Donkerrood tot paars

Gniff, Red Samurai, Purple Elite, Purple Haze, Atomic Red

Geel

Yellowstone, Jaune du Doubs

Wit

Lunar white, Weiße Küttiger, Creme de Lite, White Satin

compo image

Kleurrijke bloemkool

Heb je - met uitzondering van de bloemkool - ooit witte groenten gezien die bovengronds groeien? Waarschijnlijk niet, want ons zonlicht geeft eigenlijk alle planten een gezonde groene kleur. Je vermoedt waarschijnlijk al dat de witte bloemkool, zoals we die kennen uit de supermarkt, weinig met de natuur te maken heeft. Zijn bladeren zijn eigenlijk boven de kop aan elkaar gebonden zodat er geen licht op de bloemkoolroosjes valt.

De kleurrijke bloemkolen (in groen, geel of paars) zijn veel makkelijker te kweken en ook veel rijker aan vitamines en voedingsstoffen. Naast de intens paarse soorten zoals 'Di Sicilia Violetto‘ of 'Grafitti‘ zie je ook vaker de oranje 'cheddar bloemkool' - de naam doet het al vermoeden : de kleur doet eigenlijk denken aan de populaire cheddar kaas.

Onze tip

Helaas verliest de paarse bloemkool haar kleur bij het koken. Daarom raden we je aan om de paarse variant te stomen of om een scheutje azijn of citroensap toe te voegen aan het water. Zo blijft de paarse kleur behouden.

compo image

Snijbiet met kleurrijke stengels

Een moestuin in de kleuren van de regenboog - dat kan je realiseren met snijbiet. Rassen als ‘Bright Lights’, ‘Five Colours’ of ‘Rainbow’ hebben een kleurrijke mix klaarstaan : van witte en gele, via oranje en rode tot donkerroze en paarse tinten. De kleurrijke snijbiet wordt vanaf half april in kleine kweekbakjes gezaaid. Na ontkieming is de kleur van de afzonderlijke planten relatief snel te zien. Bij het verplanten in de moestuin midden mei kan je daarom extra letten op de kleurindeling. Om de kleurenpracht goed tot zijn recht te laten komen, is het overigens logisch om de snijbiet redelijk vrij aan te planten, zodat de kleurrijke stelen niet verloren gaan tussen de rest van de groenten in de moestuin.

compo image

Kleurrijke courgettes

Decennialang was de donkergroene courgette de enige variëteit die in onze supermarkt terug te vinden was. De laatste jaren komt er steeds meer gele courgette bij - maar wie koopt die als de prijs per kilo enkele euro's duurder is? Zelf kweken is zeker de moeite waard voor meer variatie. Er is nog meer mogelijk : er zijn nu zaden beschikbaar voor lichtgroene courgettes, meerkleurige courgettes en zelfs ronde en witte varianten. Er bestaan zoveel varianten dat we je slechts enkele voorbeelden kunnen geven in de tabel hieronder.

KleurSoort courgette

Geel

Golden Rush, Soleil, Sebring, Orelia, One Ball, Zephyr, Floridor, Sunbrust, Zucchini Lemon

Lichtgroen

Alfresco, Ismalia, Long White Bush

Wit

Bianco di Sicilia, Custard White, Patisson Blanc

Meerkleurig

Green Tiger, Novodiamant, Golden Zebra, Ismalia, Lungo Fiorentino, Patisson Jaune et Ver, Striato d’Italia, Coucourzelle, Patisson Strie Melange

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.