Kenmerken
Correct planten
De paprikaplant behoort tot de nachtschadefamilie en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Ze heeft daarom een voorkeur voor heel zonnige en beschutte standplaatsen, bijvoorbeeld vlak voor een muur op het zuiden. Ook in kassen doet de paprikaplant het goed. Paprika's groeien het liefst in een losse en vooral voedselrijke bodem. Gebruik daarom een speciale tuinaarde voor groenten en maak vóór het planten de aarde in het tuinbed wat losser. Vanwege de warmte die huismuren uitstralen, is het ook mogelijk om paprikaplanten in potten of kuipen op een terras te zetten.
Paprikaplanten hebben in volgroeide staat veel ruimte nodig, dus u moet niet te veel planten dicht op elkaar zaaien. Vanaf begin maart kunt u beginnen met zaaien. Doe 2 tot 3 zaden in een pot en druk ze licht aan. Geef vervolgens iets water en zet de pot op een lichte, warme en zonnige standplaats. Wanneer de paprikaplantjes beginnen te groeien, laat u in iedere pot alleen de sterkste plant achter.
Na IJsheiligen (half mei) kunt u de paprikaplantjes in uw tuin of in een kuip zetten. Houd daarbij een afstand tussen de individuele planten aan van minimaal 40 tot 50 cm. Als u de paprikaplanten in een pot of kuip wilt planten voor op uw balkon of terras, kunt u het beste twee planten vlak bij elkaar zetten, zodat ze elkaar kunnen bevruchten.
Correct verzorgen
Een paprikaplant heeft zeer veel water nodig. Geef uw plant minimaal om de 2 dagen water; bij sterk zonlicht is dagelijks gieten zelfs beter. Wanneer de eerste vruchten zich vormen, kan een paprikaplant nog sneller uitdrogen. Controleer de grond dagelijks op droogte en geef extra water naar behoefte.
Paprikaplanten behoren tot de groep van sterk opnemende planten en hebben veel voedingsstoffen nodig. Doe daarom tijdens het planten een langzaam werkende mest rechtstreeks in het plantgat. De beste oplossing is de mest samen met schapenwol aan te brengen. De schapenwol slaat extra water op en voorkomt uitdrogen van de plant. Voor paprikaplanten in potten of kuipen is ook een vloeibare mest voor groenten verkrijgbaar, die u eenmaal per week aan het gietwater toevoegt.
Het startsein voor de oogst valt medio juli. Het exacte moment is echter afhankelijk van de gewenste rijpheidsgraad. Zowel helemaal groene als bijna donkerrode paprika's zijn eetbaar. Het is het beste om paprika's in de ochtend te oogsten, omdat de vruchten dan de meeste voedingsstoffen bevatten. Met een scherp mes zult u de scheuten niet zo snel beschadigen.