compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Fruitbomen snoeien

Gezonde bomen voor een rijke oogst

Fruitbomen correct snoeien

Elk jaar groeien ze wat hoger tot de fruitproductie ondergeschikt wordt. Van nature wil je fruitboom een rijke oogst, maar hij zal niet beledigd zijn als je van tijd tot tijd drastisch ingrijpt in zijn energiebalans – zolang je daarbij professioneel te werk gaat. Met de juiste snoeitechniek op het juiste moment draag je op lange termijn bij aan de gezondheid van je fruitboom. In dit artikel laten we je zien hoe je op de juiste manier te werk gaat – van jonge boompjes tot oude fruitbomen.

compo image

Hoe later, hoe beter

Wanneer moeten fruitbomen gesnoeid worden?

Hoe eerder je fruitbomen snoeit tijdens het koude seizoen, hoe sterker ze terug zullen uitlopen in het voorjaar. Dit is precies wat je moet vermijden want wanneer de boom bezig is om spectaculair te groeien, zal hij minder energie stoppen in de vorming van bloemen. Voor jou betekent dat, dat je nog meer snoeiwerk zal hebben in het komende jaar en dat de oogst heel mager zal zijn. Wacht om te snoeien tot kort voor het uitlopen - afhankelijk van het weer is dit tussen februari en maart. Kies een vorstvrije dag uit, want bij temperaturen onder -5°C kan het hout bij het snoeien barsten of versplinteren.

Zomersnoei bij steenvruchten

Deze bomen moeten tijdens de zomer gesnoeid worden

Uitzonderingen bevestigen de regel : steenvruchten zoals kersen, pruimen of perziken moeten direct na de oogst in de zomer worden gesnoeid.

Voorbeeld bekijken

De juiste snoeimaatregelen voor elke boom

In welke fase snoeien?

Afhankelijk van de leeftijd heeft je fruitboom andere snoeimaatregelen nodig. We tonen je, hoe je in elke ontwikkelingsfase het beste uit je boom kan halen.

Snoeihandleiding voor fruitbomen

De vier fases van de boomontwikkeling

De basis leggen

Snoei bij aanplant

In vorm houden

Vormsnoei

Zo mag het blijven

Behoudssnoei

Oude besje

Verjongingssnoei

Dikke en dunne takken snoeien

De juiste snoeitechniek

Ben je niet zeker hoe je je boom moet snoeien? In dit artikel tonen we je met beelden hoe je takken van verschillende grootte correct snoeit.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.