compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Bemesten & onkruid bestrijden
  6. Klaver in gazon verwijderen

Tips om klaver te bestrijden en te voorkomen

Klaver in gazon verwijderen

Wie streeft naar een diepgroen, vitaal en gezond gazon, zal niet zo blij zal als er klaver in het gazon verschijnt. Ook al worden klavertjes vier doorgaans als geluksbrenger beschouwd : een grote aanwezigheid van klaver in het gazon heeft een onderliggende oorzaak. Wij tonen je alvast hoe je klaver in het gazon kan bestrijden.

compo image

Waarom is het zinvol om klaver in het gazon te verwijderen?

Of het nu gaat om witte klaver, wit-violette klaverzuring of gele rolklaver - als je trots bent op je diepgroene, dichte grastapijt, word je niet bepaald blij als je klaver in het gazon aantreft. De klaverplanten verdringen namelijk beetje bij beetje het gazon en zo wordt het droomplaatje natuurlijk grondig verstoord.

Eenmaal de klaver zich in je gazon genesteld heeft, zal hij met zijn grote bladeren niet alleen het licht - dat de grassen nodig hebben om te groeien - wegnemen, maar zal hij zich ook extreem snel uitbreiden met zijn uitlopers. Voor je het weet, heeft het prachtige groene tapijt plaatsgemaakt voor een wilde klaverweide. Witte klaver is in onze contreien heel wijdverspreid : van mei tot oktober zorgt het onkruid met zijn witte, bolvormige bloemetjes voor veel drukte in het gazon.

Hoe kan je klaver in het gazon verwijderen?

Als je klaver uit je gazon wilt verwijderen, heb je - afhankelijk van de situatie - verschillende opties.

Klaver in het gazon verwijderen - zo doe je het!

  1. 1

    Klaver uitsteken

    Bij enkele individuele onkruiden kan je ze met behulp van een onkruidsteker uit het gazon halen. Trek de klaver niet met de hand uit om te vermijden dat de wortels in de bodem blijven zitten met het gevolg dat de klaver kort daarna terug de kop opsteekt. Het is beter om even de tijd te nemen om de klaver grondig te verwijderen.

  2. 2

    Gazon verticuteren

    Als grote delen van je gazon zijn overwoekerd door klaver, dan loont het de moeite om het probleem letterlijk bij de wortel aan te pakken door het gazon te verticuteren. Voor kleinere aangetaste gebieden is een handverticuteermachine voldoende. Idealiter verticuteer je je gazon in de vroege herfst, wanneer de bodem nog warm en vochtig is. Als het lange tijd te warm is geweest, kan je er ook voor kiezen om in het voorjaar te verticuteren. Bij het verticuteren wordt de tuinbodem in de lengte en in de dwarsrichting opengescheurd zodat verse zuurstof de bodem bereikt en klaver en zijn uitlopers uit de grond worden getrokken. De geplukte klaverplanten kan je nu op de composthoop gooien. Vervolgens zaai je gazonzaden op de geverticuteerde oppervlakte. Kies hierbij voor een slijtvast en snel kiemend graszaad zodat nieuwe onkruiden geen kans krijgen om zich in de kale plekken te nestelen. Daarnaast zorgt een meststof met langdurige werking voor een goede groeistart. Na het zaaien moeten de gazonzaden worden afgedekt met een laagje aarde van ongeveer 5 millimeter en goed worden bewaterd. Tot het ontkiemen moeten de graszaden constant vochtig worden gehouden.

  3. 3

    Het aangetaste gazon uitgraven

    Als je geen verticuteermachine ter beschikking hebt of de klaver zich enkel in een goed begrensd gebied heeft genesteld, kan een spade je helpen. Hiermee graaf je de aangetaste plekken uit. De kale plekken worden dan met bodemverbeteraar opgevuld en stevig aangedrukt. Strooi er vervolgens een kwalitatief graszadenmengsel over. Nadat je de zaden met een dunne laag aarde hebt bedekt, moet je ze grondig water geven en ervoor zorgen dat de bodem constant vochtig blijft tot de eerste grassprieten verschijnen.

De juiste gazonverzorging : wat komt het gazon tekort wanneer er klaver verschijnt?

Klaver in het gazon kan wijzen op een gebrek aan water of voedingstoffen. Als de bodem bijvoorbeeld te weinig voedingsstoffen ter beschikking heeft, die het gazon nodig heeft voor een gezonde en sterke groei, dan kunnen witte klaver, klaverzuring en rolklaver rustig hun gang gaan. Zij houden namelijk van voedselarme bodems.

Daarnaast maakt klaver tot op zekere hoogte zijn eigen stikstof aan : veel kleine knobbelbacteriën, waarmee de klaver in symbiose leeft, voorzien hem van voldoende stikstof zodat hij - in tegenstelling tot gazons - niet afhankelijk is van extra voedingsstoffen in de vorm van meststof.

compo image

Hete zomers met weinig regen verzwakken eveneens het gazon waardoor klaver zijn voorsprong verder kan uitbreiden omdat veel soorten klaver doorgaans veel beter bestand zijn tegen droogte. Als je in een regio woont waar de facto weinig regen valt, of als je water wilt besparen, dan is het raadzaam om een speciaal graszadenmengsel voor droge terreinen te zaaien.

Dergelijk type graszaden bevat bijzonder diep wortelende grassoorten die ook waterreserves in de diepere bodemlagen kunnen bereiken en daardoor minder bedreigd worden door hitte en droogte. Resultaat : het gazon zal ook beter bestand zijn tegen klaver.

Wat helpt tegen klaver in het gazon : 5 preventieve tips

In eerste instantie helpt het om te beseffen dat een langdurige klaverbestrijding enkel succesvol kan zijn als je begint bij de oorzaken. Als je gazon bijvoorbeeld last heefft van droogte of van een gebrek aan voedingsstoffen, of als het vaak verkeerd wordt gemaaid, hebben klaver en andere gazononkruiden vrij spel. Daarentegen maakt klaver nauwelijks kans in een krachtig, stevig gazon. Een goede gazonverzorging is dan ook heel belangrijk om klaver op lange termijn uit je gazon te houden.

Ten eerste

Bodem beluchten en zanden

Grassen houden van een losse, doorlatende bodem en zijn blij als ze af en toe van verse zuurstof worden voorzien. Een nuttige onderhoudsmaatregel is daarbij het beluchten en zanden.

Bij het beluchten wordt een prikrol of een gazonprikker gebruikt om meerdere gaatjes in het gazon te prikken waardoor zuurstof de gazonwortels kan bereiken. Je kan ook gazonbeluchtingsschoenen gebruiken om verse lucht in de bovenste bodemlagen te voorzien. Zo krijgen de grasplanten terug adem en meer kracht om te groeien. Vervolgens kan je zand strooien om een luchtige, doorlaatbare bodem te creëren.

compo image

Ten tweede

Regelmatig bemesten

Het gazon heeft voedingsstoffen nodig om te groeien en stevig te worden. In tegenstelling tot klaver voelt gras zich niet zo lekker op een voedselarme grond en kan het zijn eigen stikstof niet aanmaken. De grassen hebben daarom extra voedingsstoffen nodig.

Afhankelijk van het weer kan het gazon voor de eerste keer worden bemest vanaf midden maart tot midden april. Hierbij is een meststof met langdurige werking, die ook bij lage temperaturen in het voorjaar werkt en het gazon drie maanden lang van alle belangrijke voedingsstoffen voorziet, ideaal. Om de bodemactiviteit te stimuleren kan je ook een bodemactivator toepassen. Die zal de bodemvruchtbaarheid verbeteren en zo de groei van het gazon ondersteunen. In de zomer heeft het gazon eveneens regelmatig voeding nodig. Tegen het late najaar wordt een meststof met hoog kaliumgehalte toegepast waardoor het gazon beter bestand is tegen vorst.

Welke meststof kan je gebruiken bij klaver in het gazon?

Een vloeibare bladmeststof zoals COMPO Progazon is bijzonder nuttig. Met deze meststof worden de grassen specifiek versterkt en voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen. Een gezond gazon kan zich goed verdedigen tegen onkruid en mos. De meststof wordt gedurende het ganse seizoen naar behoefte toegepast.

Bij kalkhoudende meststoffen moet je letten op het type klaver. Zuringklaver, die houdt van een zure en kalkarme bodem, kan je verdrijven met kalk. Witte klaver daarentegen zal heel blij zijn met een extra portie kalk. Het verwijderen van klaver met kalk vraagt overigens wat geduld : het kan wel tot twee jaar duren voordat het gazon helemaal klavervrij is.

compo image

Ten derde

Correct water geven

Vooral lange periodes van droogte in de zomer zijn een uitdaging voor je gazon. Regelmatig en grondig water geven is de boodschap zodat klaver niet de bovenhand krijgt. Ook voor het doorzaaien in het voor- en najaar kan je een speciale graszadenmengeling voor droge gazons toepassen. Deze diepwortelende grassoorten kunnen putten uit diepere watervoorrraden in de bodem. Dit maakt het makkelijker om korte periodes van droogte te overbruggen. Zonder extra water zijn deze zaden echter niet opgewassen tegen de hete zomermaanden. Dat betekent dat je nog steeds water moet geven, zij het iets minder vaak.

Ten vierde

Maaien : niet korter dan 4 centimeter

Ook maaien speelt een belangrijke rol om klaver in het gras te voorkomen. Het gazon mag niet te lang zijn, maar ook niet te kort. Zeker bij een heel kort gemaaid gazon komt er veel licht op de bodem. Zo krijgen onkruidzaden veel licht, hetgeen ze nodig hebben om te onkiemen. Bovendien tolereren veel soorten gras geen korte maaibeurten terwijl klaver dat wel doet. Ons advies luidt dan ook : als het gazon ongeveer zes tot zeven centimeter hoog is, kan je het maaien tot op een hoogte van vier of vijf centimeter. 

Als het gazon na je vakantie echter een serieuze groeischeut heeft gekregen, mag je niet de fout maken om het radicaal te maaien tot vier of vijf centimeter hoogte. De vuistregel is dat je nooit meer dan een derde van de hoogte mag maaien, zoniet zal het gazon te veel verzwakken. Liever vaker en minder kort maaien! Het is eveneens belangrijk om te zorgen voor scherpe messen om een gladde en gelijkmatige snede te krijgen. De grasmaaier zelf moet ook regelmatig worden gecontroleerd.

compo image

Ten vijfde

Kwalitatieve gazonzaden gebruiken

Zoals reeds eerder vermeld, zijn er bepaalde gazonzaden die bijzonder slijtvast en veerkrachtig zijn. Als je een mooie, stevige en diepgroene grasmat wilt hebben, is het in ieder geval heel belangrijk dat je kwalitatieve gazonzaden gebruikt. Enkel zo krijgt klaver niet de kans om zich in het gazon te nestelen. Zorg er daarom voor dat je graszaad van hoge kwaliteit gebruikt.

De reden waarom sommige graszadenmengsels aanzienlijk goedkoper zijn, is vaak dat de gazonzaden meer voedergrassen bevatten. Deze zaden zijn in eerste instantie goedkoper dan de speciaal gekweekte kwaliteitszaden, maar helaas zijn de voedergrassen niet ontworpen voor een lange levensduur, wel voor een snelle vegetatieve groei. Ze schieten na korte tijd omhoog maar vormen geen dicht grastapijt, ze zijn minder robuust en minder resistent waardoor het gazon al na enkele jaren wordt aangetast door klaver en ander onkruid. De stengels van deze gazongrassen zijn ook vaak hard, waardoor het niet leuk is om op dergelijke gazons met blote voeten rond te lopen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.