compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Gazon
 5. Bemesten & onkruid bestrijden
 6. Handleiding voor het afstellen van een strooiwagen zonder richtwaarden

Handleiding voor het afstellen van een strooiwagen zonder richtwaarden

Als je iets goeds wilt doen voor je gazon, moet je regelmatig meststof en strooiwagen ter hand nemen. Maar wat te doen als je voor je strooiwagen geen richtwaarden hebt voor het afstellen? Wij vertellen je hoe je met enkele eenvoudige hulpmiddelen je strooiwagen zo kan afstellen dat je ook zonder exacte gegevens de meststof gelijkmatig over je gazon kan uitstrooien.

compo image

Waarom een evenwichtige bemesting zo belangrijk is voor je gazon

Voor een optimale bemesting is de juiste afstelling van de strooier van doorslaggevend belang. Als je te veel meststof geeft, onttrekt de meststof water aan het gazon. Het resultaat is dat het gras uitdroogt en er verbrande plekken ontstaan. Wanneer een bodem eenmaal overbemest is, kost het veel tijd en inspanning om de juiste verhoudingen aan voedingsstoffen terug te krijgen. Als je daarentegen te weinig meststof geeft, wordt het gras niet echt groen en ontstaan opvallende kale plekken door gebrekkige groei. Let er verder op dat het gras op het tijdstip van bemesting droog is. Meststoffen en waterdruppels kunnen namelijk, in combinatie met zonlicht, tot verbrandingen leiden.

De juiste meststof voor je gazon

Hier kom je alles te weten over de bemesting van je gazon en waarop je daarbij moet letten.

Meer weten
compo image

Methode 1: juiste afstelling van de strooiwagen proefondervindelijk vaststellen

 1. Meet een zo egaal mogelijk testoppervlak van 1 m² uit. Wanneer de bodem zeer oneffen is, is ook een terras of andere geplaveide ondergrond geschikt.
 2.  Leg folie op het uitgemeten oppervlak. Hierdoor kan je na afloop van de test de meststof gemakkelijker bij elkaar rapen.
 3.  Zet de hendel voor het afstellen van de strooihoeveelheid in de middelste stand.
 4.  Vul de strooiwagen met meststof en breng deze uit op het testoppervlak.
 5.  Raap de meststof bij elkaar en weeg deze met bijvoorbeeld een keukenweegschaal. 

Pas de hendel iets aan en herhaal deze stap net zolang tot de uitgebrachte hoeveelheid meststof overeenkomt met de aanbevolen hoeveelheid voor je gazon. De juiste aanbrenghoeveelheid vind je op de verpakking van de meststof.

compo image

Methode 2: de juiste instelling van de strooiwagen berekenen

Je kan de juiste afstelling van de strooiwagen ook op een andere manier bepalen, waarvoor je wel wat rekenwerk moet doen. We gaan uit van een testoppervlak van 2 m² en een strooiwagenbreedte van 50 cm. De aanbevolen aanbrenghoeveelheid bedraagt 30 g/m². Zet net als in bovenstaand voorbeeld de strooihoeveelheid van de strooiwagen op de middelste stand.

Voor de 2 m² aan oppervlak is 60 g nodig (= 30 g/m² x 2 m²).
Omdat de strooiwagen een breedte van 50 cm heeft, zou de strooiwagen bij een optimale afstelling na 4 m leeg moeten zijn (= 2 m² / 0,5 m).

Nu geldt: 

 • Als de strooiwagen vóór het einde van de 4 m leeg is, moet je de strooihoeveelheid lager afstellen
 • Als de strooiwagen na het einde van de 4 m nog niet leeg is, moet je de strooihoeveelheid hoger afstellen

Tip

Schrijf de resultaten op, zodat je de juiste afstelling niet meer vergeet!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.