compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Gazon
  5. Aanleggen & verzorgen
  6. Paddenstoelen en schimmels in het gazon

Verwijderen en voorkomen

Paddenstoelen en schimmels in het gazon

Paddenstoelen in het gazon veroorzaken vaak overlast : ze laten nauwelijks voedingsstoffen en water over voor het gazon om te overleven en kunnen op lange termijn het complete gazon beschadigen. In onderstaand artikel ontdek je hoe je ze kan bestrijden.

Paddenstoelen en schimmelziekten

Van paddenstoelen tot rooddraad

Gebakken en verwerkt in een heerlijke roomsaus - het is maar één van de mogelijkheden die champignons, eekhoorntjesbrood en cantharellen bieden. Maar hoe zit het eigenlijk met die paddenstoelen die bij warm en vochtig weer in voor voor- en najaar in het gazon verschijnen? Mogen we blij zijn dat ze er zijn, of moeten we toch voorzichtig zijn?

Het antwoord is vrij duidelijk : je moet opletten met paddenstoelen in je gazon! Ook al zijn het vaak relatief ongevaarlijke soorten, toch zijn ze meestal niet geschikt voor consumptie. Daarnaast kunnen ook giftige paddenstoelen groeien, zoals de vliegenzwam. Reden te meer om voorzichtig te zijn en wilde paddenstoelen in het gazon te verwijderen - vooral als je kinderen hebt. Maar voordat we je laten zien hoe je van de paddenstoelen afkomt, moet je je ervan bewust zijn dat je gazon ook aangetast kan worden door schimmelziektes zoals sneeuwschimmel, sclerotiënrot (dollar spot) of rooddraad.

compo image

Plagen in het gazon

Een schimmelziekte in het gazon is vaak niet een eenvoudig te identificeren. Lichtgele, misvormde of ronde vlekken of kale plekken duiden op schimmels zoals rhizoctonia solani (brown patch), fusarium, sclerotiënrot (dollar spot) en rooddraad. Rooddraad kan je herkennen aan de rode vertakkingen zoals op deze foto. Als er bruine tot grijsachtige vlekken en glinsterende witzilveren grassen zichtbaar zijn, dan zou je kunnen te maken hebben met sneeuwschimmel. Ringvormige vlekken in bronzen of lichtgroene kleur kunnen dan weer wijzen op grashalmdoder (Gaeumannomyces graminis), een schimmelziekte die verantwoordelijk is voor de parasitaire schimmel tarwehalmdoder.

Daarnaast zijn er ook zogenaamde slijmzwammen die bij warm en vochtig weer verschijnen. Ze zien er niet bijzonder smakelijk uit en maken een "slijmerige" indruk. Daar danken ze vermoedelijk ook hun naam aan. De schimmelziekten zien er dus heel divers uit, waardoor ze moeilijker te classificeren zijn dank je denkt.

Wanneer verschijnen schimmelziekten en paddenstoelen?

Schimmelziekten en paddenstoelen duiken vaak op wanneer het gazon het moeilijk heeft. Wateroverlast, een tekort aan kalium, verkeerd water geven of een te grote hoeveelheid stikstof - alles wat het gazon verzwakt, bevordert de ontwikkeling van de schimmel. Net daarom is het belangrijk om preventief op te treden door bijvoorbeeld de correcte dosis voedingsstoffen toe te dienen, correct water te geven en regelmatig te verticuteren.

Met de juiste zorg kunnen schimmelziekten niet alleen worden voorkomen, maar ook worden bestreden. Zo is rooddraad vaak te bestrijden met de juiste bemestingsroutine. Deze stressschimmel is een zwakteparasiet die vooral verschijnt op gazons die te weinig voedingsstoffen hebben gekregen. Ook andere stressfactoren zoals hitte, droog weer en een hoge luchtvochtigheid zorgen ervoor dat het gazon verzwakt en de schimmelziekten vrij spel krijgen. Als je schimmelziekten wilt voorkomen of bestrijden, dan moet je zorgen voor een gezond en stevig gazon.

1. Schimmelziekten - tips

Om je gazon te versterken en gazonschimmels geen kans te geven, moet je rekening houden met de drie onderstaande maatregelen :

1. Voldoende en evenwichtig bemesten :

Een gazon dat niet voldoende voedingsstoffen krijgt, is de ideale omgeving voor stressschimmels. Daarom is het belangrijk dat je je gazon regelmatig bemest. Idealiter begin je daarmee in het voorjaar, bij de start van het seizoen. Om het gazon van alle belangrijke voedingsstoffen te voorzien, is een complete meststof met langdurige werking de beste keuze. Tijdens de zomer kan je indien gewenst een organische meststof strooien of een vloeibare meststof toepassen. In het najaar zorgt een kaliumrijke meststof voor de nodige veerkracht die de grassen nodig hebben om de winter goed te doorstaan. Het gebrek aan kalium is namelijk een veelvoorkomende oorzaak van schimmelziekten.

Tegelijkertijd moet je bij de bemesting de aanbevelingen op de verpakking zorgvuldig opvolgen. Te veel stikstof kan eveneens de ontwikkeling van schimmelziekten bevorderen. Stikstof is een belangrijk hoofdvoedingselement. Een eenzijdige en overmatige toevoer van stikstof gaat het gazon echter verzwakken en geeft het zo minder weerstand tegen schimmelziekten.

Als je je gazon bemest, moet je dus een meststof met evenwichtige formule toepassen die zowel stikstof als kalium, maar ook andere voedingsstoffen bevat die het gazon nodig heeft om te groeien.

2. Doelgericht water geven

Schimmels voelen zich opperbest in een vochtige omgeving. Als je je gazon te laat op de avond nog water geeft, zal het door de koelere temperaturen slechts heel langzaam opdrogen - opnieuw de ideale omstandigheden voor schimmelziekten en paddenstoelen. Daarom is het beter om je gazon tijdens de vroege ochtenduren te besproeien. Je mag echter ook 's ochtends niet te laat water geven omdat dan het risico bestaat dat de grassen in de zomer verbranden. Daarnaast raden we je ook aan om je gazon eerder minder vaak, maar wel intensiever water te geven. In de zomer, bij warm en droog weer, is het ideaal je gazon één of twee keer per week 15 L water per vierkante meter te geven. Tijdens regenachtige zomers is er logischerwijze minder extra water nodig.

3. Het gazon laten ademen

Je gazon heeft voldoende verse zuurstof nodig om te ademen. Dit kan alleen als je regelmatig het mos en vilt verwijdert. Jaarlijks verticuteren in het voorjaar is daarvoor ideaal. Als de grond op bepaalde plaatsen de neiging heeft om te verdichten (dit herken je aan de plassen die in het gazon blijven staan na een forse regenbui), kan ook een gazonverluchter of gazonroller de gewenste hulp bieden.

2. Paddenstoelen in het gazon

Naast schimmelziekten, die dramatische gevolgen kunnen hebben voor je gazon, zijn er ook nog klassieke paddenstoelen die vooral in de lente en de herfst verschijnen. Dit zijn meestal ongevaarlijke paddenstoelen die het gazon echter wel kunnen beschadigen omdat ze concurreren met de grassen om voedingsstoffen en water in de bodem.

compo image

Wat zijn paddenstoelen?

De mooie en ook niet zo mooie paddenstoelen die in de herfst of de lente de kop opsteken, zijn eigenlijk de vruchtlichamen. De bijhorende zwamvlokken (schimmeldraden of mycelium) zitten in de grond en zijn voor het blote oog niet zichtbaar. Maar wat doen deze schimmeldraden in de grond? In feite hebben de schimmels in de bodem een belangrijke taak : ze breken bijvoorbeeld oud, dood hout af dat afkomstig is van omgehakte bomen en dat zich nu onder de grondlaag bevindt.

Door het rottingsproces komen weer nieuwe voedingsstoffen vrij. Zo dragen de schimmels bij aan een gezond bodemleven. In de lente of in de herfst, bij warm en vochtig weer, kunnen de "tuinhelpers" zichtbaar worden in de vorm van vruchtlichamen. Ze verschijnen vaak binnen een paar uur en blijven maar een paar weken. 

Hoewel het bezoek van de paddenstoelen maar van korte duur is, betekent het wel veel stress voor het gazon. Als de paddenstoelen sporadisch verschijnen, kan je gazon daarmee in het reine komen. Als ze echter in kleine groepen komen, is de pret voorbij. Dit geldt ook voor de zogenaamde heksenkringen, waarbij de vruchtlichamen in een cirkel zijn opgesteld. Dit komt omdat de schimmels het gazon beroven van voedingsstoffen en water - elementen waar het gazon niet zonder kan. Binnen de heksenkringen zie je vaak dood gras. Om je gazon dit lot te besparen, dien je de paddenstoelen in het gazon snel te verwijderen.

5 tips om schimmelziekten en paddenstoelen te verwijderen

  1. 1

    Vruchtlichamen met een scherp mes dichtbij de bodem afsnijden

    Doe dit zo vroeg mogelijk, voordat de lamellen onderaan de paddenstoel zich hebben geopend en de sporen (eigenlijk de schimmelzaden) naar buiten komen en zich verder verspreiden.

  2. 2

    Bodem beluchten

    Prik met behulp van een graafvork gaten in de grond om te grond te beluchten en de schimmel te breken. Genagelde schoenen worden trouwens niet aanbevolen voor het verluchten van de grond omdat de gaten minstens acht tot tien centimeter diep moeten zijn om echt een verschil te maken.

  3. 3

    Bodem zanden

    Na het beluchten kan je de gaten in de bodem met zand opvullen. Dit geeft de bodem een luchtigere structuur.

  4. 4

    Correct bemesten!

    Het gazon heeft dringend voedingsstoffen nodig om terug op krachten te komen.

  5. 5

    Water geven

    Tot slot moet je je gazon doordringend water geven omdat de schimmels en paddenstoelen heel wat water uit de bodem hebben opgenomen.

De afgesneden paddenstoelen kan je zonder probleem in de afvalzak of op de composthoop gooien. In het laatste geval moet je er echter op letten, dat je de paddenstoelen zoveel mogelijk "verdeelt" en niet allemaal op elkaar legt. Dit zal de afbraak van de paddenstoelen vergemakkelijken.

Paddenstoelen en schimmels in het gazon : kun je die gewoon afmaaien?

Het advies om de paddenstoelen te maaien is enkel aan te raden als je bijvoorbeeld een robotmaaier hebt die dagelijks over het gazon heen rijdt en de paddenstoelen reeds in een vroeg stadium aanpakt. Als de paddenstoel zijn hoed namelijk reeds heeft ontwikkeld, zijn er ook ondergronds al miljoenen kleine sporen aanwezig. Als je de paddenstoel dan maait en in kleine stukjes verpulvert, worden de schimmelsporen op het gazon verspreid. Om de paddenstoel in het gazon te verwijderen, snijd je hem bij voorkeur met een scherp mes af en gooi je hem op de composthoop of in de vuilnisbak.

Kan je paddenstoelen laten uitdrogen?

Aangezien paddenstoelen veel water nodig hebben, zou je denken dat je ze gewoon kunt laten uitdrogen. Helaas zal je daarbij vroeg of laat ook je gazon verliezen, want de paddenstoelen hebben een groter uithoudingsvermogen en overheersen het gazon.

Werken conventionele schimmelbestrijders tegen schimmels in het gazon?

Helaas niet. Een klassiek middel, dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden tegen echte meeldauw of andere schimmelziekten, is hier praktisch ondoeltreffend. Dit komt omdat schimmels geen planten zijn en geen chlorofyl produceren. Om de schimmelbestrijders te laten werken, heb je bladgroen nodig - zoals bij zieke rozenplanten.

compo image

Hoe kan je schimmelziekten voorkomen?

Om schimmelziekten en paddenstoelen in het gazon te voorkomen, moet je je gazon goed onderhouden. Dit houdt volgende zaken in :

  1. een evenwichtige bemesting bij de start van het seizoen, tijdens de zomer en in de herfst
  2. doelgericht en correct water geven tijdens de vroege ochtenduren
  3. regelmatig maaien (niet meer dan 1/3 van de lengte van de grassen en niet korter dan 4 centimeter)
  4. jaarlijks verticuteren als er mos en vilt aanwezig is

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.