compo image
 1. COMPO
 2. Advies
 3. Plantenverzorging
 4. Basisprincipes
 5. Meststoffen & plantenbescherming
 6. Grondstoffen : natuurlijke alternatieven voor plantenbescherming

Grondstoffen : natuurlijk alternatieven voor plantenbeschermingsmiddelen

Azijn, koolzaadolie en brandnetels - het klinkt in eerste instantie misschien als een ingrediëntenlijst voor een exotische salade of als een nieuwe superfood-trend. Wat je misschien niet wist is dat er achter deze stoffen natuurlijke remedies schuilen die je planten kunnen beschermen tegen plagen. In dit blogartikel ontdek je hoe je deze grondstoffen kan inzetten.

compo image

Waarvoor zijn grondstoffen geschikt?

Heb je last van een bladluizenplaag in de moestuin of heb je echte meeldauw op je rozen vastgesteld? De grondstoffen vertegenwoordigen een nieuwe groep van producten die insecten, schimmelziekten of zelfs onkruiden bestrijden. Ze bestaan uit puur natuurlijke actieve ingrediënten, waarvan een deel ook als voedsel wordt gebruikt. Dus als je wilt vertrouwen op een natuurlijke, biologische tuin, dan vind je op deze pagina zeker en vast een geschikte oplossing!

1. BRANDNETELGIER TEGEN INSECTEN

Brandnetels (Urtica) hebben niet alleen veel te bieden voor de menselijke gezondheid. Het bekende, geneeskrachtige kruid versterkt eveneens het immuunsysteem van je planten. De zuren in het brandnetelextract, zoals oxaalzuur en mierenzuur, maken het tal van insecten en ander ongedierte heel onaangenaam. Zelfs in lage concentraties kunnen brandnetels een plaag van bladluizen, koolmotten, fruitmotten of spintmijten verminderen. Naast bescherming tegen insecten bevordert de goedgekeurde grondstof ook de plantengezondheid in het algemeen en wordt het immuunsysteem van de planten geactiveerd. Ook schimmelziekten zoals echte meeldauw en dergelijke hebben het moeilijker om zich op de plant te vestigen.

2. KOOLZAADOLIE TEGEN INSECTEN

Koolzaadolie is een plantaardige olie afkomstig van de zaden van de koolzaadplant (Brassica napus). De olie wordt gebruikt voor de productie van biologische insectenbestrijders met een contactwerking : de stof dekt de insecten af waardoor ze verstikken en de plant niet verder kunnen aantasten. Dergelijke insectenbestrijders zijn doeltreffend in alle ontwikkelingsstadia van het insect, nl. ei, larve en volwassen insect.

3. PELARGONZUUR TEGEN ONKRUIDEN

Pelargonzuur is een stof die van nature aanwezig is in pelargoniums. Deze stof wordt toegepast voor de bestrijding van onkruiden tussen sierplanten en op verharde oppervlakken. Pelargonzuur is een contactherbicide. De stof dringt de waslaag van de behandelde bladeren binnen en beschadigt daarbij het membraan. Hierdoor stroomt het vocht weg, waardoor de bladeren uitdrogen en de behandelde plantendelen permanent zijn beschadigd.

Opgelet : pelargonzuur is geen selectief product. Het zal alle planten(delen) beschadigen die in contact komen met de stof. Gebruik het product dus niet in een gazon en gebruik een sproeikap bij toepassing tussen je sierplanten om je planten niet te beschadigen.

compo image

Wanneer kan je grondstoffen toepassen?

BRANDNETELGIER

Brandnetelgier is een heel veelzijdige grondstof wat de toepassing betreft. Het actieve ingrediënt versterkt de afweer van de plant en vormt zo een barrière tegen potentiële plagen. Preventief gebruik van brandnetelgier kan een besmetting met schimmelziekten of schadelijke insecten effectief voorkomen. Tegelijkertijd kan het product gericht worden toegepast als je de eerste symptomen opmerkt (curatief). Op die manier kan je een plaag met succes verminderen en je planten helpen om snel te regenereren.

KOOLZAADOLIE EN PELARGONZUUR

Koolzaadolie en pelargonzuur hebben beiden een contactwerking. Ze worden enkel gebruikt om bestaande aantastingen te bestrijden. Deze stoffen hebben dus geen preventieve werking.

Hoe worden grondstoffen toegepast?

 • De grondstoffen kunnen worden toegepast van april tot september. Volg bij het gebruik altijd de doseringsaanbevelingen die vermeld staan op de verpakking.
 • Koolzaadolie en brandnetelgier kunnen op alle nuttige planten worden gebruikt, terwijl pelargonzuur enkel voor de behandeling van onkruiden mag worden toegepast.
 • Als je een geconcentreerde onkruidbestrijder op basis van pelagonzuur gebruikt, volg dan steeds zorgvuldig de dosering op om de juiste hoeveelheid water met de juiste hoeveelheid product te vermengen. Behandel de ongewenste onkruiden zorgvuldig.
 • Besproei de planten zorgvuldig (zowel boven- als onderzijde van de bladeren) tot die zichtbaar nat zijn. Dit is de enige manier om een optimaal resultaat te bereiken.

Checklist : de voordelen van natuurlijke grondstoffen

 1. Puur natuurlijk : het zijn duurzame alternatieven voor klassieke gewasbeschermingsmiddelen.
 2. Snelle werking : ze werken direct in het geval van een aantasting met insecten, ziekten of onkruiden.
 3. Preventieve werking : de grondstoffen verhogen de weerstand van de planten tegen aantastingen.
 4. Eenvoudig toe te passen : de natuurlijke grondstoffen zijn vrij verkrijgbaar en eenvoudig in gebruik.
 5. Breed toepassingsgebied : of het nu gaat om sierplanten of groenten en fruit - brandnetelgier kan bij alle planten toegepast worden, zelfs bij groenten, fruit en kruiden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.