Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Overwintering van dipladenia

Overwintering van Dipladenia

Hoewel de dipladenia hoofdzakelijk als eenjarige plant in een pot wordt gekweekt, krijg je met een beetje finesse de vaste plant veilig de winter door. In ons blogartikel ontdek je wanneer je de prachtige bloeiende klimplant - die ook bekend staat onder de naam Mandevilla of Sundaville - binnen moet plaatsen om te overwinteren, welke verzorgingsmaatregelen je in acht moet nemen en wanneer je dipladenia terug buiten mag worden geplaatst.

Welke temperaturen kan een dipladenia verdragen?

De dipladenia (Mandevilla sanderi) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en houdt daarom van een heerlijk warm klimaat. In de zomer geeft de plant de voorkeur aan temperaturen boven de 20°C. Tijdens de winter mag het echter niet te koud zijn omdat de dipladenia helaas niet winterhard is. Verplaats je plant dus tijdig naar binnen, ten laatste voordat de temperatuur onder de 8°C zakt. De plant stopt dan namelijk met groeien. Als het nog koeler wordt, kan de mooie plant schade oplopen door de kou.

In het winterkwartier ligt de ideale temperatuur tussen de 8 en 12°C. Warmer mag het zeker niet zijn, want dan wordt de winterslaap onderbroken - en dat heeft de plant na zes maanden continue bloei dringend nodig om terug op krachten te komen voor het volgende seizoen. Als je je dipladenia tijdens de winter in een te warme ruimte plaatst, zal de bloemvorming het komende jaar afgeremd worden en zal je dus pas veel later kunnen genieten van de prachtige bloemen.

Mandevilla laxa - een minder vorstgevoelig alternatief

De Mandevilla laxa, ook bekend als de Chileense jasmijn, trotseert temperaturen tot 0°C. De plant is zelfs bestand tegen korte periodes van vorst tot -5°C. Zo kan je nog iets langer genieten van de bloemenpracht op het balkon of terras.

compo image

Wanneer moet de dipladenia naar het winterkwartier verhuizen?

Aangezien de dipladenia - met uitzondering van de heerlijk geurende Mandevilla laxa - niet van koude temperaturen houdt en helemaal geen vorst verdraagt, raden we je aan om de plant vrij vroeg in de herfst naar haar winterkwartier te verplaatsen. Normaal gezien moet de mediterrane kuipplant vanaf midden oktober worden beschermd tegen koude en ijzige nachttemperaturen. Ten laatste wanneer de temperaturen onder de 8°C zakken, moet de plant naar het winterkwartier zijn verhuisd.

Hoe krijg ik mijn dipladenia veilig de winter door?

Omwille van de prachtige bloemen is de verleiding groot om je Mandevilla op een mooi plekje in de woonkamer te laten overwinteren. Dit is helaas niet ideaal aangezien de de temperaturen in de woonkamer ver boven de aanbevolen temperatuur van 6 tot 12°C liggen. Als je een dipladenia tijdens de winter gewoon in de huiskamer zou plaatsen, zou de plant blijven bloeien, maar zou ze zo uitgeput zijn, dat ze na 2 tot 3 jaar zou afsterven.

Aangezien de woonkamer niet ideaal is, zouden enkelen onder jullie kunnen denken dat de kelder meer geschikt is om een dipladenia te laten overwinteren - daar is het namelijk frisser. Helaas missen heel wat kelderruimtes licht en daar houdt de mediterrane plant net zo van. Bij een gebrek aan licht zal de plant haar bladeren laten vallen. Net daarom is ook een koele, raamloze garage niet geschikt als winterverblijf.

Omdat de dipladenia tijdens de winter heel veel licht nodig heeft maar direct zonlicht niet noodzakelijk is, is een koele en lichtrijke gang of een wintertuin ideaal. Een verwarmde serre is eveneens een goede optie. Kan je deze ruimtes niet ter beschikking stellen? Je kan je dipladenia gerust buiten laten overwinteren op voorwaarde dat je een speciale overwinteringstent over de plant plaatst. Zo krijgt de zonminnende plant voldoende licht, vergelijkbaar met een serre. Deze tent zal echter ook moeten worden verwarmd, vb. met een plantenverwarmer. Als je enkel een koele, donkere hal hebt, dan kan je het gebrek aan daglicht compenseren met een plantenlamp.

Dipladenia snoeien : voor of na de winter?

Als je dipladenia tijdens de zomer heel volumineus is geworden, dan kan je de langste scheuten snoeien voordat de plant naar haar winterkwartier verhuist. Draag daarbij beschermende handschoenen om te vermijden dat het melkachtige sap in de stengels allergieën veroorzaakt. Ook de vloer moet je beschermen omdat het plantensap vlekken kan achterlaten op je vloerbedekking.

Je kan je dipladenia zowel in de hoogte als in de breedte snoeien. Zo heeft je plant minder ruimte nodig in haar winterkwartier. Daarnaast bevordert een snoeibeurt de vorming van jonge scheuten die in het voorjaar opnieuw zullen bloeien. We raden je echter aan om je plant pas in het vroege voorjaar fors te snoeien, rond februari of maart. Tips voor het snoeien van je plant vind je hier.

compo image

Dipladenia : verzorging in het winterkwartier

  1. Dipladenia correct water geven
    Eenmaal je plant in winterrust gaat, heeft ze niet veel water meer nodig. Je kan het aantal gietbeurten dus verminderen. Geef tijdens de wintermaanden enkel water wanneer dat nodig is en net genoeg zodat de potgrond in de pot niet uitdroogt.
  2. Dipladenia bemesten
    In de winter mag je je dipladenia niet bemesten. De plant kan in de rustfase niets doen met de voedingsstoffen. Ze moet kunnen herstellen om in het voorjaar opnieuw prachtig te kunnen bloeien.
  3. Droge bladeren : wat moet ik doen?
    Zien de bladeren van je dipladena er tijdens de wintermaanden droog uit of vallen ze af? De mediterrane plant houdt van een hoge luchtvochtigheid die binnen nauwelijks te vinden is. Als de lucht te droog is, zullen de bladeren krullen - in het ergste geval kunnen ze zo hard opgedrogen, dat ze afvallen. Bespuit de bladeren daarom af en toe met lauw, kalkarm water uit een handspray of met een bladverzorgingsspray. Je mag de bladeren echter niet te vaak of te hard besproeien omdat het vocht in de winter langer blijft en schimmelziekten worden bevorderd bij overmatige bevochtiging.
    Trouwens : het is normaal dat je dipladenia enkele bladeren verliest, daar hoef je je geen zorgen over te maken. De bladeren groeien in het voorjaar meestal gewoon weer terug.
  4. Plagen op je dipladenia
    Extra vocht is niet alleen voor de bladeren goed ; het water minimaliseert eveneens het risico op plagen in de winter. In het winterkwartier komen namelijk de gewone "winterplagen" zoals wolluizen en tripsen voor - allemaal bladzuigende insecten. Door je dipladenia op de juiste plek te plaatsen en voldoende vocht te voorzien, creëer je een eerder oncomfortabele verblijfplaats voor dit ongedierte. Controleer in ieder geval regelmatig en met korte tussenpozen de bladeren van je plant. Zo kan je bij twijfel snel reageren met een plantenbeschermingsmiddel. Het gebruik van meststofstaafjes gecombineerd met insecticide wordt afgeraden omdat de stofwisseling van de planten bij lagere temperaturen heel traag is. Hierdoor kan de actieve stof uit het staafje niet doorheen de plant worden getransporteerd.

Wanneer mag ik mijn dipladenia terug buiten plaatsen?

Als er midden mei geen vorst meer wordt verwacht en de temperaturen permanent boven de 8°C liggen (ook 's nachts!), kan je je dipladenia terug naar buiten brengen. Doe dit echter niet van de ene op de andere dag. De schok van het plotselinge directe zonlicht, de wind en de temperatuursschommelingen zou gewoon te groot zijn.

Om ervoor te zorgen dat je dipladenia de verhuizing uit het winterkwartier overleeft, kan je de plant het beste voorzichtig voorbereiden op het nieuwe seizoen :

Snoei je dipladenia tijdig in het voorjaar zoals beschreven hierboven. Terwijl je dan toch bezig bent, kan je je plant direct verpotten in een portie verse, voedingsrijke potgrond. Indien nodig kan je ook weer vaker water geven. Meer verzorgingstips vind je in ons plantenportret.

Wil je je plant voorzichtig laten wennen aan de nieuwe omgeving? Kies er dan een zachte, windstille dag uit. Bewolkt weer is ideaal omdat dit het risico op brandwonden vermindert. Plaats je dipladenia in eerste instantie slechts enkele uren in de zon en plaats de pot tijdens koelere nachten binnen in de woonkamer. Je kan de plant natuurlijk ook beschermen tegen de temperatuursschommelingen met behulp van een oud deken of vlies. Eens de temperaturen terug gaan stijgen en de mediterrane plant nieuwe knoppen begint te vormen, kan je het aantal bemestings- en gietbeurten geleidelijk aan terug verhogen.

compo image

Mijn dipladenia bloeit niet na de winter - wat is de oorzaak?

Eerst moet je wat geduld hebben - een overwinterde dipladenia bloeit namelijk vaak vrij laat. De plant heeft voldoende tijd nodig om nieuwe scheuten te vormen. De bloemen verschijnen meestal pas rond juni, wat veel later is dan bij planten uit een plantencentrum - daar ligt de bloeiperiode tussen april en september. Als je overwinterde dipladenia in juni nog steeds niet bloeit, dan kan het zijn dat je plant te warm heeft overwinterd. In dat geval is het niet ongebruikelijk dat de bloemen een seizoen afwezig blijven of dat de plant maar weinig bloemen vormt. Een kaliumrijke meststof kan helpen om je plant alsnog te laten bloeien.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :