1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Schoonvrucht (paarsebesjesplant)

Kenmerken

Schoonvrucht (paarsebesjesplant)

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
potten, bloemperk, hagen
Planthoogte:
2 tot 3 meter
Bloemkleur:
paars

Correct planten

Schoonvrucht planten

Standplaats

Om een kleurrijk schouwspel van bessen en bloemen te creëren, geef je je schoonvruchtstruik (in de volksmond ook "paarsebesjesstruik" genoemd) best een plekje met veel zon. Houd er echter rekening mee dat de plant zo goed mogelijk moet worden beschermd tegen harde windstoten en permanente tocht. Zolang de struik niet te veel schaduw vangt, kan je hem in het bloemperk gerust een paar grotere buren geven die hem zullen beschermen tegen gure weersomstandigheden. De struik stelt geen specifieke eisen wat betreft de grond, maar vermijd een droge bodem gedurende langere periode. Een te zanderige of leemachtige bodem vermijd je beter.

Aanplanting

Aangezien de schoonvrucht in september volledig in de kijker staat, moet de struik in het voorjaar aangeplant worden. Zo heeft de plant genoeg tijd om zich goed in te wortelen en kan je je het eerste jaar al verheugen op kleurrijke bessen in de herfsttuin. Zoals bij de meeste houtgewassen is de aanplanting van de schoonvruchtstruik niet zo moeilijk. Graaf een plantgat dat ongeveer 2 maal zo groot is als de kluit. Voeg wat potgrond en meststof toe in het plantgat om de struik een handje te helpen bij de wortelontwikkeling. Zolang het niet minstens 1 maal regent per week, moet je de struik de eerste weken na de aanplanting regelmatig water geven.

compo image
Ook al zien de bessen van de schoonvruchtstruik er verleidelijk lekker uit, ze zijn niet geschikt voor consumptie. Hoewel ze slechts licht giftig zijn, kan de felgekleurde struik nog steeds een gevaarlijke verleiding vormen voor kleine kinderen.

Correct verzorgen

Schoonvrucht verzorgen

Water geven

Zoals de meeste houtgewassen heeft een goed ingewortelde schoonvruchtstruik niet speciaal veel water nodig. In bijzonder hete zomers met langere droge periodes kan het toch zinvol zijn om de plant wat water te geven. Als de struik te veel stress ondervindt van de hitte, zal hij zijn energie proberen sparen en zullen de bessen zich niet zo talrijk ontwikkelen.

Bemesten

Tijdens het seizoen heeft de schoonvruchtstruik geen extra portie voedingsstoffen nodig. Toch is de plant blij met een portie compost bij de bemesting in het voorjaar.

Snoeien

Om te vermijden dat de struik te volumineus wordt en te dichtbegroeid raakt, kan je hem om de drie jaar in februari snoeien. Aangezien het houtgewas enkel op de tweejarige scheuten bloeit, zal je tijdens het snoeijaar niet kunnen genieten van bloemen en bessen. Dat is zeker jammer, maar je mag de snoeibeurt niet overslaan. Als de struik te groot wordt, zal er namelijk geen licht meer in de kroon binnenvallen - daardoor groeien er geen bladeren meer en zal de struik kaal worden. Bij het snoeien hoef je niet te voorzichtig te zijn. De struik is bestand tegen een fikse snoeibeurt.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.