Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Tuinplanten
  5. Korenbloem

Kenmerken

Korenbloem

compo image
compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bloemenperk
Planthoogte:
40 tot 80 cm
Bloemkleur:
violet, blauw, rood, roze, wit

Correct planten

Korenbloem planten

Standplaats

De korenbloem (Centaurea cyanus), ook wilde korenbloem genoemd, voelt zich thuis op open akkervelden en doet het daarom goed op warme standplaatsen die vol in de zon liggen. De plant tolereert weliswaar een halfschaduwrijke plek, maar je moet dan wel rekening houden met een minder weelderige bloei. De kleine bloemhoofden zijn het fraaist als ze samen met andere bloemenmengsels worden geplant.

Planten

Met de korenbloem haal je geen fijnzinnige gekweekte variëteit, maar een robuuste wilde bloem in de tuin. Wat betreft de bodemgesteldheid is de korenbloem niet bijzonder kieskeurig. Alleen als je grond heel vast en lemig is, raden we je aan vóór het inzaaien wat zand in de bodem in te werken. De inzaai vindt plaats tussen maart en juli, rechtstreeks in het bloembed. Bedek de zaadjes slechts lichtjes met aarde; een bepaalde plantafstand is niet nodig.

Onze tip

Zaai niet alles in één keer in! Zaai in de loop van de maanden steeds weer wat zaadkorrels in het bed, zodat het kleurige bloementapijt de hele zomer lang behouden blijft.

Correct verzorgen

Korenbloem verzorgen

Water geven

Op een akker komt ook niemand water geven, en daarom is de korenbloem goed in staat zichzelf van water te voorzien. Pas bij zeer lang aanhoudende perioden van droogte begint ze reserves op te bouwen en vormt ze minder bloemen. Op dat moment kan je haar schoonheid met wat extra water een steuntje in de rug geven.

Bemesting

Met een langzaam werkende minerale meststof kan je uit de korenbloem nog meer kleuraccenten voor het bloemenperk halen. Je mag ook rijkelijk compost in de grond verwerken voordat je begint met inzaaien. Nog blijer wordt de plant echter van een luchtige ondergrond. Hark daarom de grond rondom de stengels iedere 2 weken voorzichtig aan.

Snoeien/delen

Als je tijdens het tuinseizoen consequent de verwelkte bloemstelen afknipt, verleng je de bloeitijd van de korenbloem tot in de herfst. Wanneer je vervolgens in de late zomer enkele uitgedroogde exemplaren in het bloembed laat staan, zorgt de korenbloem zelf voor de inzaai voor het komende seizoen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :