1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Suikermais

Kenmerken

Suikermais

compo image
compo image
compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
bedden
Planthoogte:
1-3 m, afhankelijk van de soort
Bloemkleur:
gele aren

Correct planten

Suikermais planten

Standplaats

Terwijl in de landbouw voornamelijk voedermais wordt geteeld, kan de zoet smakende suikermais - ook gewoon mais genoemd - in je eigen tuin een plek vinden. Suikermais houdt van zon en geeft de voorkeur aan een diepe bodem die rijk is aan voedingsstoffen. Vooral stikstof weet mais te waarderen. Plant de mais aan de noordelijke kant van je groentebed, want het schiet snel de hoogte in en kan dan andere planten in de schaduw zetten.

Planten

Je kan suikermais vanaf begin mei rechtstreeks in het bed zaaien of vanaf midden april voortrekken. Als je de mais rechtstreeks in het bed zaait, raden we je aan de zaadkorrels vooraf enkele uren in water te laten liggen. Plant mais nooit individueel maar altijd in minimaal 2 rijen met elk minimaal 3 tot 4 planten, omdat ze elkaar via de wind wederzijds moeten bestuiven.

Correct verzorgen

Suikermais verzorgen

Water geven

Geef de mais regelmatig maar zuinig water. De plant houdt niet van te veel water in één keer. Suikermais is relatief bestand tegen droogte, maar bij langer aanhoudende perioden van droogte lijden de oogstopbrengsten daaronder.

Bemesting

Mais behoort tot de sterk opnemende planten en heeft daarom veel voedingsstoffen nodig. Vóór het planten kan je de bodem al verrijken met compost om de plant een goede basis te bieden. Daarnaast is het mogelijk te bemesten met een speciaal voor groenten samengestelde langzaam werkende meststof; zo waarborg je voor lange tijd een goed aanbod aan voedingsstoffen.

Oogst

Suikermais kan je oogsten zodra de draden aan de uiteinden van de kolven roodbruin zijn geworden. Dat gebeurt ongeveer 3 weken na de bloei. De maiskorrels hebben op dat moment hun typische lichtgele kleur en zijn van binnen nog zacht. De klassieke goudgele kleur krijgen de maiskorrels pas bij het koken. Je kan de kolven eenvoudigweg van de plant af draaien. Per plant kan je gewoonlijk op 1 of 2 kolven rekenen.

Opslag

Geoogste maiskolven moeten snel worden verwerkt. Je kan de kolven bijvoorbeeld koken in water met wat zout of direct op de grill leggen.

De tip van COMPO

Mais is onderdeel van een klassieke mengteelt die 'milpa' wordt genoemd. Hierbij is er een symbiotische relatie tussen pompoenen, maïs en bonen, waarbij de mais dienst doet als natuurlijke plantenstok.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.