Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kruiden, groenten & fruit
  5. Rucola (raketsla)

Kenmerken

Rucola (raketsla)

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Veel
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Oogstperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
Tuin, moestuinbak, pot, vensterbank, serre
Planthoogte:
tot 50 cm
Bloemkleur:
geel tot crèmekleurig

Genieten van een knapperige salade

Rucola planten

Rucola of raketsla

Wat is eigenlijk de correcte naam : rucola of raketsla? Het antwoord is heel eenvoudig : ze zijn allebei correct! Door het overwaaien van de mediterrane keuken, heeft de Italiaanse slasoort met nootachtige bladeren ook haar weg naar onze contreien gevonden. Er bestaan twee verschillende soorten. Enerzijds is er de eenjarige variëteit die hoofdzakelijk in onze tuinen terug te vinden is en die ideaal is voor salades en pizza's. De wilde variëteit kan gedurende meerdere jaren worden geteeld en heeft een duidelijk scherpere smaak. Daarom wordt deze eerder als kruid in salades toegepast.

Standplaats

Rucola stelt over het algemeen geen hoge eisen. Het gewas houdt van zonnige en warme plekjes. Op een half-schaduwrijke locatie zal de plant iets langzamer groeien. De grond moet los en humusrijk zijn. Dat zijn de belangrijkste elementen om rekening mee te houden. Of het nu in de tuin, in een moestuinbak, in een pot of op de vensterbank is : rucola kan je werkelijk overal kweken.

Zaaien en planten

Rucola zaaien is kinderspel. Van begin april tot september kan je de raketsla direct in de vollegrond zaaien. Strooi de zaadjes (soms is rucola ook als zaaischijf beschikbaar) 1 cm diep in de grond en geef vervolgens goed water. Omdat rucola heel gemakkelijk ontkiemt en snel geoogst kan worden, is het de moeite niet waard om jonge planten te gebruiken. Wees dus niet bang om te zaaien! Je kan zelfs het ganse jaar door rucola kweken op een zonnige vensterbank of in een verwarmde serre.

Opgelet!

De bladeren van het kruiskruid (ook wel Jakobskruiskruid genoemd) lijken heel sterk op jonge rucolabladeren maar zijn wel giftig. Toch kan je een verschil opmerken : de bladeren van kruiskruid zijn donkerder, kleiner en hariger.

Correct verzorgen

Rucola verzorgen

Water geven

Rucola wortelt heel oppervlakkig en kan zich dus niet behelpen met water in diepere bodemlagen. Houd daarom de bovenlaag van de potgrond altijd vochtig. In de zomer is het nodig om dagelijks water te geven.

Voeden

Als je een kwalitatieve potgrond gebruikt, heb je geen extra meststof nodig. Voor het zaaien kan je de grond met compost vermengen. Bij de teelt in potten kan je een specifieke potgrond voor groenten gebruiken. Eenmaal de zaadjes ontkiemd zijn, is het belangrijk dat de grond onkruidvrij wordt gehouden.

Oogsten

Vier tot zes weken na het zaaien is het zo ver : zodra de blaadjes van je rucolaplant 10 cm lang zijn, kan je beginnen oogsten. Snijd de blaadjes met een scherp mes of met een schaar af (een papierschaar is beter geschikt dan een tuinschaar). Als je de blaadjes niet te diep afsnijdt, zal de raketsla tot wel drie keer teruggroeien! Jonge bladeren zijn heel mild en ideaal voor salades. Grotere, oudere bladeren bevatten aanzienlijk meer mosterdolie en kunnen heel scherp smaken. Houd je niet van deze scherpe smaak? Wacht dan niet te lang om te oogsten.

Opslag en houdbaarheid

Rucola verwerk je bij voorkeur meteen na de oogst. Dan is de sla heel knapperig en smaakt ze het best. Als je toch teveel rucola hebt geoogst, kan je de blaadjes tot twee dagen in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat de blaadjes losjes op elkaar liggen en niet worden platgedrukt. Als je echt grote hoeveelheden hebt geoogst, dan kan je de sla verwerken in een lekkere pesto. De gebruikte olie bewaart de pesto en zo kan je langer genieten van de verse rucolasmaak.

Help : mijn rucola bloeit - kan ik deze nog opeten?

Wanneer je rucola begint te bloeien, is dat niet echt een probleem. De bladeren zijn nog steeds eetbaar. Ze lijken enkel wat kleiner en kunnen soms wat zuriger van smaak zijn. De bloei heeft ook iets positiefs, want niet alleen nuttige insecten zijn hier blij mee. Als je de bloemen laat staan en daarna laat drogen, heb je in een handomdraai nieuw zaaigoed voor volgend jaar!

Tip voor het milieu!

Rucola is in de supermarkt meestal verkrijgbaar in plastic bakjes of zakjes. Sommige blaadjes zijn al slap bij de aankoop. Met zelf gekweekte rucola ben je niet alleen zeker van de versheid - je beschermt tegelijkertijd ook het milieu!

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :