Kenmerken
Behoeften
Oogstperiode
Eigenschappen
Correct planten
Rabarber planten
De rekening voor rabarber is snel gemaakt : hoe langer ze op dezelfde plaats mag blijven staan, hoe volumineuzer de groei en hoe groter de oogst. Met de juiste verzorging kan de vaste plant al snel een meter hoog worden. Voorzie daarom zeker 1 m² voor je rabarberplant. Deze vierkante meter ligt bij voorkeur op een zonnig tot half-schaduwrijk plekje. Belangrijker bij deze hongerige plant is de staat van de bodem. Die moet los en gelijkmatig vochtig zijn en vooral veel voedingsstoffen bevatten. Ondanks haar liefde voor de zon en voor voedingsstoffen zal rabarber zich na de aanplanting als een extreem langlevende en vorsbestendige plant tonen - het loont dus zeker de moeite om de juiste standplaats uit te kiezen.
Rabarber wordt aangeplant als kluit. Je kan deze in een tuincentrum aankopen of je kan ook aan de slag met een afgescheurd stuk van de plant van je buurman. Rabarber is namelijk heel gemakkelijk te vermenigvuldigen door ze te scheuren. Het ideale tijdstip voor aanplanting is tussen de herfst en de lente. Dan komen we tot de belangrijkste stap : de bewerking van de grond. Essentieel voor een gezonde ontwikkeling is een grote aanvoer van voedingsstoffen. Omdat de plant heel snel en expansief groeit, wordt het na verloop van tijd moeilijk om ze te voorzien van organische meststof en compost. Graaf daarom voor de aanplanting de bodem grondig om en werk voldoende meststof in de grond in. Geef rabarberplant nadien intensief water.
Rabarber mag omwille van haar zuurtegraad (oxaalzuur) niet rauw worden geconsumeerd.
Correct verzorgen
Rabarber verzorgen
Als je snel groeit, heb je veel water nodig - dat geldt zeker voor je rabarber. Zeker in de groeifase (mei en juni) heeft de plant voldoende water nodig om te vermijden dat de groei afzwakt en er te dunne stengels worden gevormd.
Bijna geen enkele andere tuinplant rekent zo hard op de toevoer van voedingsstoffen voor een rijke oogst dan rabarber. Enkel wanneer ze goed verzorgd wordt, zal ze elk jaar groter worden en goede opbrengsten opleveren. Ook tijdens de groeifase mag je daarom om de paar weken meststof toedienen. Nog belangrijker is de bemesting na de oogst in juni. Dan is het ook gemakkelijker om tot bij de wortels onder de plant te komen.
Gewoonlijk hebben de bladstengels van je rabarberplant half mei de juiste sterkte bereikt om geoogst te worden. Toch zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden! Het is heel belangrijk dat je rekening houdt met de aanbevolen oogstperiode want na eind juni (de deadline is meestal Sint-Jansdag op 23 juni) neemt het oxaalzuurgehalte zo sterk toe dat consumptie niet langer aanbevolen wordt. Ook de bladeren mogen niet geconsumeerd worden aangezien het zuurgehalte in de bladeren constant te hoog is.
Geef de jonge planten voor de eerste oogst 2 tot 3 jaar de tijd om zich goed te ontwikkelen. Als je de planten in het begin te sterk oogst, zal dit een negatief effect hebben op hun ontwikkeling. Maar ook bij oudere planten mag je nooit meer dan de helft van de plant wegnemen om te vermijden dat ze verzwakken,. Na enkele jaren zijn ze groot genoeg om forser geoogst te worden.
Bij de oogst snijd je de stelen best niet van de plant af maar scheur je ze bij voorkeur met een lichte draaibeweging en forse ruk af.
Andere thema's rond groenteteelt
De ideale producten voor je rabarber