1. COMPO
 2. Advies
 3. Planten van A tot Z
 4. Kamerplanten
 5. Paradijsvogelbloem (Strelitzia)

Kenmerken

Paradijsvogelbloem (Strelitzia)

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon
Onderhoud:
Gemiddeld

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
woonkamer, wintertuin
Planthoogte:
tot 2 meter hoog
Bloemkleur:
oranje, geel, blauw

Correct planten

Strelitzia planten

Waar komt de paradijsvogelbloem vandaan?

Met haar grote diepgroene bladeren en opvallende bloemen is de Strelitzia een echte streling voor het oog. De plant dankt haar naam "paradijsvogelbloem" aan haar bijzondere bloemen. De kleurrijke bloeiwijzen doen namelijk denken aan de bek van een paradijsvogel.

De Strelitzia komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, het Portugese eiland Mareira en de Canarische eilanden. Door haar prachtige uiterlijk laat de plant in onze contreien ook heel wat harten sneller slaan en heeft ze inmiddels haar weg naar heel wat huiskamers gevonden.

Verschillende soorten Strelitzia's in talrijke kleuren

Het Strelitzia-geslacht bestaat uit 5 verschillende soorten. Als er wordt gesproken over de paradijsvogelbloem of de papegaaibloem, wordt voornamelijk de Strelitzia reginae bedoeld. Die kan tot 2 meter hoog worden en is bijgevolg het meest geschikt als kamerplant. Ook de Strelitzia nicolai (boomparadijsvogelbloem) en de Strelitzia alba (witte paradijsvogelbloem) zijn heel populair. Deze zijn echter meer geschikt voor wintertuinen of serres omdat ze heel groot kunnen worden. Daarnaast bestaan ook de Strelitzia caudata (bergparadijsvogelbloem) en de Strelitzia juncea (gespeerde paradijsvogelbloem).

Waar voelt een Strelitzia zich het best?

De paradijsvogelbloem heeft heel veel licht nodig - de plant vindt direct zonlicht helemaal niet erg. Idealiter ligt de temperatuur tussen 18 en 28°C. Tijdens de zomer kan je de plant zelfs buiten plaatsen. Hierbij is het belangrijk dat je de plant langzaam aan laat wennen aan het directe zonlicht zodat de bladeren niet verbranden.

Eens je Strelitzia bloemen gaat ontwikkelen, mag je de plant niet meer verplaatsen. De plant houdt niet van een verandering van standplaats en zal haar bloemen niet meer openen. Wist je trouwens dat de plant een rustfase nodig heeft om bloemen te kunnen vormen? In de winter heeft ze daarom een koeler plekje nodig bij een temperatuur van ongeveer 12°C. Koudere temperaturen moet je vermijden.

Verpot je Strelitzia meteen na aankoop

Heb je een Strelitzia gekocht en weet je niet zeker of je je plant direct moet verpotten? Volgende tip kan helpen : als de wortels nog niet uit de drainagegaten zijn gegroeid, dan hoef je normaliter nog niet te verpotten. Na 1 tot 2 jaar raden we je aan de plant in een grotere pot aan te planten. De ideale periode hiervoor is in het voorjaar.

Zo ga je te werk :

 1. Vul 1/4 van de pot op met drainagemateriaal (vb. puimsteenkorrels).
 2. Vul de rest van de pot op met potgrond voor kamerplanten en plaats je plant in de potgrond.
 3. Vul de resterende ruimte rondom de plant met potgrond op. Werk af met een laagje puimsteenkorrels voor een betere water- en luchttoevoer. Druk voorzichtig aan en geef rijkelijk water.

Belangrijke opmerking : zorg er tijdens het verpotten voor dat de wortels niet beschadigd raken. Deze dienen namelijk als opslagorgaan en zijn bijzonder gevoelig.

Het volstaat om je Strelitzia om de drie jaar te verpotten. Bij oudere planten kan dit interval zelfs langer zijn.

Is de Strelitzia giftig?

De Strelitzia is een licht giftige kamerplant. Bij consumptie kunnen maag- en darmklachten ontstaan.

Correct verzorgen

Strelitzia verzorgen

Hoe vaak moet je je paradijsvogelbloem water geven?

De gietfrequentie hangt af van meerdere factoren : de standplaats, de grootte van de pot, de grootte van de plant en het seizoen. Tijdens de zomer heeft je Strelitzia veel water nodig, tijdens de winter is de plant minder dorstig. Aangezien de wortels heel gevoelig zijn voor wateroverlast, raden we je aan een vinger in de potgrond te stoppen en te controleren hoe vochtig de potgrond nog is. Enkel wanneer de potgrond volledig is opgedroogd, mag je opnieuw begieten. Doe dit bij voorkeur met kalkvrij water of regenwater.

Hoe bemest je je paradijsvogelbloem correct?

Je Strelitzia heeft regelmatig voedingsstoffen nodig. Tijdens de groeifase in de lente en zomer kan je om de twee weken een portie vloeibare meststof aan het gietwater toevoegen. Door je plant met dit mengsel te bemesten, zal je de bloemvorming ondersteunen.

Zo verzorg je de bladeren van de Strelitzia

Naast de prachtige bloemen vormen ook de grote bladeren van je Strelitzia een echte blikvanger in de woonkamer. Om ervoor te zorgen dat ze langdurig stralen, moet je ze onderhouden. Veeg regelmatig het stof van de bladeren. De plant houdt eveneens van een hoge luchtvochtigheid. Verstuif de bladeren dus regelmatig met een spray.

De bladeren van mijn Strelitzia rollen op

Als de bladeren van je Strelitzia oprollen, dan heeft de plant vermoedelijk meer water nodig. Dan moet je vaker water geven. Ook een droog klimaat kan ervoor zorgen dat de bladeren gaan krullen. Hier kan een luchtbevochtiger een oplossing bieden.

Voelt de potgrond nog vochtig aan? Dan heeft je plant mogelijk last van wateroverlast. Om je paradijsvogelbloem te redden, moet je die zo snel mogelijk in een portie verse potgrond verpotten. Tijdens het verpotten moeten dode wortels verwijderd worden en moet je - indien je deze opnieuw gebruikt - de pot grondig schoonmaken.

Waarom kleuren de bladeren van mijn Strelitzia bruin?

Zelfs als de Strelitzia bruine bladeren krijgt, kan een gebrek aan water of droge lucht de oorzaak zijn. Bovendien worden de bladeren van je plant naarmate ze ouder worden. Verwijder regelmatig de oude bladeren zodat de jonge bladeren meer licht krijgen om te groeien.

Waarom bloeit een Strelitzia niet?

De paradijsvogelbloem is een ware streling voor het oog, vooral wanneer de plant in bloei staat. Als er geen bloemen verschijnen, zijn meerdere oorzaken mogelijk :

1. Te weinig licht : je Strelitzia heeft heel veel licht nodig.

2. Tekort aan voedingssstoffen : om bloemen te kunnen ontwikkelen, heeft je plant voedingsstoffen nodig. In het beperkte volume van de pot is de voorraad voedingsstoffen heel snel uitgeput. Door regelmatig te bemesten, kan je een dergelijk tekort voorkomen.

3. De foute pot : als je je Strelitzia in een kleine pot hebt aangeplant, zal de plant niet genoeg plaats hebben om te groeien. We raden je aan om om de 2 tot 3 jaar te verpotten. Houd er rekening mee dat de pot ook niet te groot mag zijn - dit kan een negatief effect hebben om de bloemvorming doordat de plant al haar energie zal stoppen in de ontwikkeling van bladeren.

4. Geen koudeprikkel : tijdens de winter heeft de Strelitzia een koele omgeving nodig. Dit zal haar aanmoedigen om bloemknoppen te vormen.

Strelitzia vermeerderen in 5 stappen

Als je je urban jungle wilt uitbreiden, dan kan je je Strelitzia vermeerderen via stekken die naast de moederplant groeien. De ideale periode om te stekken is het voorjaar, wanneer je de plant gaat verpotten. Zo ga je te werk :

 1. Haal de plant voorzichtig uit de pot.
 2. Schud de potgrond van de wortels.
 3. Snijd de jonge plant met behulp van een scherp mes van de moederplant.
 4. De jonge planten moeten zelf reeds eigen wortels hebben ontwikkeld. Zo kan je de plant direct in een kleine pot met verse potgrond aanplanten.
 5. Geef je plant tot slot water.

Heb je ongedierte opgemerkt op je Strelitzia?

De Strelitzia is een behoorlijk robuuste plant. Toch kan je kamerplant - vooral tijdens de winter door de droge verwarmingslucht - aangetast worden door ongedierte. Je kan voornamelijk spintmijten en schildluizen opmerken.

Spintmijten herken je aan de typische fijne webben en lichte spikkels op de bladeren. Schildluizen zijn kleine groene tot bruingekleurde insecten die vooral op de onderzijde van de bladeren zichtbaar zijn. Beide insecten zuigen het plantensap uit de plant, waardoor ze verzwakt. We raden je dan ook aan om je paradijsvogelbloem in geval van een aantasting zo snel mogelijk te scheiden van je andere planten om een verdere verspreiding te voorkomen. Behandel je plant vervolgens met een aangepast product om het ongedierte te bestrijden.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.