1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Kamerplanten
  5. Graslelie

Kenmerken

Graslelie

compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Gemiddeld
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
Binnenshuis
Planthoogte:
30-40 cm
Bloemkleur:
wit

Correct planten

Graslelie aanplanten

Standplaats

De graslelie (Chlorophytum comosum) stelt niet veel eisen aan haar standplaats maar heeft toch een lichte voorkeur voor een lichtrijk plekje. Tweekleurige variëteiten kunnen bij een gebrek aan licht hun decoratieve witte tot gele strepen verliezen. Dankzij haar robuustheid en luchtzuiverende werking, waarvoor ze heel bekend staat, vormt ze de ideale bureauplant. 

In de zomer kan je de plant ook buiten plaatsen. Vermijd daarbij direct zonlicht. Laat de graslelie langzaam aan het zonlicht wennen om zo verbranding van de bladeren te vermijden.

Aanplanting

Net zoals andere kamerplanten hyeeft de graslelie in haar pot maar een beperkt volume potgrond ter beschikking. Om ervoor te zorgen dat de pot niet te klein wordt en dat de plant voldoende voedingsstoffen ter beschikking heeft, gebruik je bij voorkeur een potgrond voor kamerplanten en palmen en verpot je de plant om de 2 jaar. Doe dit in het voorjaar, wanneer de groeifase na de rustfase langzaam start. 

De graslelie kan via stekjes vermeerderd worden. Zodra die wat groter zijn, kunnen ze met een mes van de moederplant worden verwijderd. Als ze al wortels hebben gevormd, kan je de stekjes direct in een potgrond voor zaaien en stekken aanplanten. Heeft het stekje nog geen wortels, plaats het dan in een glas met water en wacht af, tot de wortels groeien.

Je kan je graslelie ook vermeerderen door de plant te delen. Dit doe je idealiter tijdens het verpotten. De potgrond moet daarvoor vantussen de wortels worden gehaald. Vervolgens kan je de plant in twee breken zonder daarbij de wortels te beschadigen. Beide delen kunnen apart in een pot worden aangeplant.

Onze tip

Als de bladpunten van de plant bruinkleuren, kan dit aan de standplaats liggen. Kies een plaats waar de plant niet wordt blootgesteld aan tocht en de toppen de grond niet raken.

Correct verzorgen

Graslelie verzorgen

Water geven

De graslelie heeft regelmatig water nodig. Het is belangrijk dat de grond steeds lichtjes vochtig is. De bovenlaag van de potgrond mag ook een beetje uitdrogen. Korte droge periodes vind de Zuid-Afrikaanse plant niet erg vanwege de dikke wortels. Tegelijkertijd mag de plant niet teveel water krijgen. Ze houdt helemaal niet van natte voeten en overtollig water kan zorgen voor bruine bladeren en bladpunten, net zoals droge lucht. Het wordt aanbevolen om je graslelie met een handspray te bevochtigen.

Bemesten

Vooral tijdens de groeifase zijn voedingsstoffen voor de graslelie heel belangrijk zodat de plant gezonde, groene bladeren en kleine, witte bloemetjes kan vormen. Een meststof voor kamerplanten en palmen bezit de geschikte combinatie van voedingsstoffen. Deze meststof kan je van maart tot oktober één maal per week toevoegen aan het gietwater. In de wintermaanden volstaat 1 bemestingsbeurt per maand. Een andere optie is het gebruik van een meststof met lange werking.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.