1. COMPO
  2. Advies
  3. Planten van A tot Z
  4. Balkon- & kuipplanten
  5. Driekleurig viooltje

Kenmerken

Driekleurig viooltje (Viola tricolor)

compo image
compo image
compo image

Behoeften

Begieten:
Weinig
Licht:
Zon/halfschaduw
Onderhoud:
Weinig

Bloeiperiode

Eigenschappen

Plantlocatie:
tuin, balkon, terras
Planthoogte:
10-20cm
Bloemkleur:
wit, geel, oranje, rood, violet, blauw

Correct planten

Driekleurig viooltje planten

Standplaats

Het driekleurig viooltje ziet er teer uit, maar is in feite een solide kandidaat voor plantenkuipen en tuinbedden. Het plantje breidt haar bloementapijt het liefst uit op halfschaduwrijke standplaatsen, maar kan zich bij voldoende water ook goed op zonnige plekken ontwikkelen - in de volle schaduw moet je echter niet rekenen op veel bloemen. Door de lage groei is het driekleurig viooltje uitstekend geschikt voor onderbeplanting van struiken en grotere kuipplanten. Heb je een geschikte plek gevonden? Geef het plantje daar een prettige thuis en maak de grond vóór het planten nog eenmaal goed los. Als deze plant zich goed voelt, bedankt ze je namelijk van maart tot oktober met een weelde aan bloemen. Bijzonder dichte en lemige grond kan je vermengen met wat zand.

Planten

Wil je dat jouw driekleurig viooltje jaren stand houdt? Let dan bij de aanschaf goed op de variëteit. Hoe nauwer die verwant is aan de wilde soort, het hoornviooltje (Viola cornuta), hoe langer de levensduur zal zijn en hoe robuuster de plant zich zal ontwikkelen. Gekweekte variëteiten zoals Viola wittrockiana verleiden weliswaar met grotere bloemhoofden en exotische kleurencombinaties, maar worden vaak niet ouder dan 2 jaar. De keuze is aan jou.
Een driekleurig viooltje uit het tuincentrum kan je eigenlijk altijd planten, zolang de bodem maar vorstvrij is. Wanneer een driekleurig viooltje bij het planten in volle bloei staat, moet je de dagen daarna er wel goed op letten dat je voldoende water geeft, omdat de plant anders ernstig kan verzwakken.

Onze tip

Als het driekleurig viooltje in de buurt van fruitbomen wordt geplant, kan dat ertoe bijdragen dat er bijen voor het bestuiven van de fruitbloesems worden gelokt.

Correct verzorgen

Driekleurig viooltje verzorgen

Water geven

Als teer plantje met relatief grote bloemen is het vanzelfsprekend dat het driekleurig viooltje een goede bodemvochtigheid nodig heeft. Waterverzadiging verdraagt het op den duur echter ook niet, omdat dan de wortels snel beginnen te rotten. Het sleutelwoord is dus: afgestemd op de behoefte; hoewel het driekleurig viooltje tijdens de bloeiperiode een echt hoog waterverbruik heeft, zet het tijdens de wintermaanden de stofwisseling op zo'n laag pitje dat je bijna helemaal geen water hoeft te geven.

Bemesting/snoeien

Wat betreft het bemesten van je driekleurig viooltje moet je niet overijverig zijn, want dan groeit de plant te sterk de hoogte in, ontwikkelt ze zich daarna minder krachtig en wordt ze vatbaar voor ziekten. Alleen begin maart kan je het driekleurig viooltje een correcte dosis vloeibare meststof geven om een mooie bloei te bevorderen. Daarna is voor een lange bloeitijd vooral de juiste verzorging belangrijk. Verwijder daarvoor regelmatig alle verwelkte bloemen en snoei na de bloeitijd één keer het groen lichtjes terug.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.