Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Inspiratie
  4. Van de tuin tot op het bord
  5. Met appels fruitig de winter door

Met appels fruitig de winter door

Of het nu de Gala, Rode Boskoop of Jonagold is - appels uit eigen tuin zijn gewoon het lekkerst! Vooral in de winter hebben veel tuineigenaren bergen appels in de kelder liggen, die erop wachten om te worden verwerkt. Hier vind je vier heerlijke recepten voor het verwerken van appels en tips over de soorten die geschikt zijn.

compo image

Ons recept voor een winterse appelsmoothie

Voor een goed begin van de koude winterochtend beginnen we onze appelreceptenronde met een vitaminerijk, verwarmend ontbijt. Terwijl felgekleurde zomersmoothies de dag een heel frisse opkikker geven, zijn warme wintersmoothies meer gebaseerd op verschillende theesoorten en verfijnde kruiden. 

De basis voor de appelsmoothie is 200 ml gekookte chai-thee of warme koeien-, noten- of granenmelk. De rest van de ingrediënten kan je samen in een kom doen om te pureren. Je hebt een appel nodig die je hebt ontpit en in stukjes gesneden, kaneel en honing naar wens en wat gember voor een langdurig verwarmend effect. Wie dat wil kan ook rozijnen, gehakte amandelen of wat marsepein aan de kom toevoegen. Nadat je alles tot een uniforme massa hebt gepureerd, voeg je de hete vloeistof toe en meng je opnieuw alle ingrediënten op het laagste mixerniveau.

compo image

Ons recept voor appelpulp

Bereiding
In tegenstelling tot appelmoes bevat appelpulp geen toegevoegde suikers of andere zoetstoffen. Geschikte appelsoorten voor fijn gepureerde appelpulp zijn kookappels, die pas tijdens de bereiding hun zoete aroma ontwikkelen. Terwijl de Braeburn, Cox Orange en Berlepsch een tamelijk oranje pulp opleveren, is het eindresultaat met appelsoorten zoals Golden Delicious of Boskoop meer goudkleurig. We raden je aan om de appels niet te schillen voor het koken, want de huid bevat de meeste vitaminen en bovendien zorgen de pectines onder de schil ervoor dat de appelmoes iets geleert.

Na het in partjes snijden verwijder je eerst de steeltjes en de klokhuizen van de appels. Vervolgens doe je de appelpartjes in een grote pan met water en wat citroensap. Voor ca. 2 kg appels voeg je 200 ml water en het sap van 1 tot 2 citroenen toe. Voeg voor een extra winters aroma vóór het koken een kaneelstokje of vanillestokje toe. Vervolgens laat je de appelpartjes koken met het deksel op de pan en op een laag vuur, tot je ze gemakkelijk met een vork kan pletten (ongeveer 20-30 minuten). 

Wanneer de appels zacht geworden zijn, verwijder je eerst het vanille- of kaneelstokje uit de pan en pureer je vervolgens de resterende inhoud fijn met een staafmixer. In deze toestand is de appelpulp ongeveer een week lang in de koelkast houdbaar.

Houdbaar maken

Als je de appelpulp langer wilt bewaren, kan je deze inkoken. Het succes van het inkoken hangt vooral af van de afwezigheid van bacteriën in de pot. Door de potten eerst in een pan met heet water uit te koken worden deze steriel en wordt de pulp langer houdbaar. Bovendien is het glas dan al voorverwarmd en voorkom je dat de pot breekt wanneer je deze vult met de nog hete pulp. Als je gewone jampotten met schroefdop gebruikt, moet je deze ondersteboven zetten tot de inhoud is afgekoeld. Op die manier worden ook de laatste bacteriën in het deksel gedood. De pulp is nu steriel en vacuüm verpakt en is in principe minstens een jaar houdbaar. Je kan de appelpulp natuurlijk ook inmaken in weckflessen of inmaakpotten; de inhoud is dan in de regel nog langer houdbaar.

compo image

Appels uit eigen tuin

Het lekkerst zijn natuurlijk appelrecepten met appels uit eigen tuin. Hier vind je meer informatie over appelbomen in eigen tuin en de zorg daarvoor.

compo image

Ons recept voor appels uit de oven

Appels uit de oven (ook gebraden appels genoemd) behoren tot de klassiekers onder de winterse appelrecepten. Je kan er bovendien je creativiteit helemaal in kwijt. Om te voorkomen dat de appels vorm en aroma verliezen tijdens de bereiding, moet je ook hier alleen kookappelsoorten gebruiken. De klassieker onder de kookappels is natuurlijk de Boskoop, maar ook met de Cox Orange, Berlepsch, Elstar of Jonagold lukken je appels uit de oven prachtig.

Voor het verwijderen van de klokhuizen gebruik je een appelboor, zodat de ronde vorm van de appels behouden blijft. Om voldoende vulling in de appel te kunnen doen, raden we je aan na het verwijderen van het klokhuis nog wat meer ruimte in het midden van de appels te maken. Het vullen gaat verder geheel naar eigen smaak. Een populaire basis bestaat uit stukjes hazelnoot of amandel, maar je kan natuurlijk experimenteren met andere soorten noten. Als fruitige component zijn er rozijnen of, beter nog, bessen. Deze laatste zijn kleiner en kunnen beter worden verwerkt tot een gelijkmatige massa. Voor het kleverig maken van de vulling kan je honing, siroop of abrikozenjam gebruiken.

Om de ovenappels een winterse noot te geven, kan je de vulling verfijnen met kaneel, kardemom of kruidnagel. Echter, vooral met kruidnagel en kardemom raden we je aan voorzichtig te doen, omdat deze kruiden een heel overheersende smaak hebben. Ook een druppel rum of likeur in de vulling is vaak heel lekker. Voor meer consistentie kan je bij het vullen van de appel kleine stukjes noga of marsepein in de vulling steken.

Plaats de gevulde appels in een open ovenschaal, doe er stukje boter op en laat ze in de op 200 °C voorverwarmde oven ca. 25 minuten bakken. De baktijd kan sterk variëren, afhankelijk van de grootte van de appels. Als vuistregel geldt echter dat je gemakkelijk een keukenvork in de appels kan steken zodra ze gaar zijn.

compo image

Ons recept voor chutney

Hartige appel op je kaasbroodje? Dat kan. Met een heerlijke appelchutney. Ook dit recept begint met het schillen van de appels en het verwijderen van de klokhuizen, waarna je de partjes in kleine blokjes snijdt. Snijd vervolgens 250 g uien en twee teentjes knoflook fijn en doe dit samen met de appelblokjes in een pan. Als je wil, kan je nog wat gember of chilipoeder toevoegen. Voeg nu 250 ml rode wijnazijn en 350 g bruine of rietsuiker toe. Voor het kruiden van de winterse chutney kan je een mengsel van kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en anijs gebruiken. Een combinatie van mosterdzaad, laurier en tijm smaakt echter ook heel goed! Met rozijnen geef je de chutney een fruitige en exotische noot, maar deze mogen pas 15 minuten vóór het einde van de kooktijd in de pan worden gedaan, omdat ze anders volledig verkoken. De gekruide chutney kook je nu met gesloten deksel op een matig laag vuur, waarbij je tussendoor de chutney steeds goed omroert.

Net als bij appelpulp moet je de gekookte chutney onmiddellijk na het koken warm in steriele potten doen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :