1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Schimmels & andere ziekten
  5. Schurft op appels en peren

Kenmerken

Schurft

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
appel- en perenbomen, afhankelijk van de soort. Bijzonder gevoelig zijn bijvoorbeeld: Golden Delicious, McIntosh, Gloster, Lodi en Boskoop
Symptomen:
afstervende bladeren, misvormde en opengebarsten vruchten
Verschijning:
bruingrijze, fluweelachtige vlekken op bladeren, bruinzwarte vlekken op vruchten

Periode van aantasting

Omschrijving

Schurft op appels en peren

Schurft is een schimmelziekteverwekker die niet-houtachtige en bovengrondse plantendelen aantast. Op de jonge bladeren vormen zich bruingrijze, fluweelachtige vlekken, die later leiden tot het vroegtijdig afsterven van de bladeren. De vruchten hebben talrijke bruinzwarte vlekken, waarin tijdens het verloop van de ziekte diepe barsten ontstaan. De vruchten verkurken en zijn misvormd. De veroorzaker van appelschurft overwintert op afgevallen bladeren en ook op takken. Bij warm en vochtig weer kan in mei alweer een nieuwe infectie ontstaan. Na regenval en bij lang aanhoudende natheid van bladeren breidt de schurft zich zeer snel uit. Een zware aantasting kan gedurende enkele jaren negatieve gevolgen hebben.

Bestrijding

Zo bestrijd je schurft

Veeg de afgevallen bladeren bij elkaar en verwijder deze. Voorkom lang aanhoudende natheid van bladeren door regelmatig te snoeien. Wanneer de eerste symptomen zich voordoen (bij vatbare soorten al vóór de bloei), moet je de planten onmiddellijk behandelen met een fungicide, zodat de ziekte zich niet verder kan uitbreiden. Herhaal de behandeling na 7 tot 14 dagen.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.