Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten

Kenmerken

Fruitmotten (appelbladrollers)

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
pitvruchten (appels en peren)
Symptomen:
boorgat op de plaats van de vrucht, vruchten rijpen voortijdig en vallen af
Verschijning:
wit of geelachtig gekleurde larven met zwarte kop, 1,5 tot 2 cm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Fruitmotten

De appelbladroller, ook fruitmot genoemd, kan worden herkend aan het grijsachtige uiterlijk met lichtgrijze strepen. Begin juni legt de appelbladroller ongeveer 3 weken lang eitjes op de jonge vruchten. De eitjes hebben een wit-transparante kleur, zijn plat en rond en ongeveer 1 mm groot. De uitgekomen rups kan later tussen de 1,5 en 2 cm groot worden. De rupsen boren zich vervolgens in de vrucht en eten vooral dicht bij het klokhuis. Het boorgat is gevuld met uitwerpselkruimels. Binnenin zijn de vruchten aangevreten door de roodachtige made. De vruchten rijpen voortijdig en vallen uiteindelijk af. De gevolgen zijn misoogsten en vaak Monilia-rot. De tweede generatie ontwikkelt zich (in warme jaren) eind juli en legt in augustus eitjes op de vruchten. Deze generatie veroorzaakt vaak meer schade. De larven overwinteren onder de schors van de bomen en verschijnen in het volgende jaar weer. Ze hebben een wit-geelachtige kleur en een zwarte kop, die later roder wordt.

Bestrijding

Zo bestrijd je fruitmotten

Met een feromonenval (vruchtmadenval) worden de mannetjes gevangen, zodat de bevruchting en de ei-afleg worden verminderd. Hang de val vanaf midden mei op. Daarnaast is het raadzaam om, terwijl de maden zich nog in de vruchten bevinden, de aangetaste vruchten te verzamelen en te vernietigen (niet composteren). Om de aantasting in het volgende jaar verder te verminderen, moeten de bomen tot april op overwinterende larven worden onderzocht. Deze kunnen op dat moment gemakkelijk van de schors worden verwijderd.

Hiermee bestrijd je fruitmotten

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :