1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Aantastingen op kruiden, groenten & fruit
  5. Rode- en witte-vlekkenziekte

Kenmerken

Witte-vlekkenziekte en rode-vlekkenziekte

compo image

Eigenschappen

Waardplant:
aardbeien
Symptomen:
verzwakte planten door gereduceerd bladoppervlak
Verschijning:
paarsrode ronde vlekken, 1 tot 4 mm, witte vlekken die rood omrand zijn

Periode van aantasting

Omschrijving

Witte-vlekkenziekte en rode-vlekkenziekte

De ziekteverwekkers van witte- en rode-vlekkenziekte zijn schimmels. Tijdens de aardbeienoogst ontstaan paarsrood gekleurde, ronde vlekken, die 1 tot 4 mm groot worden. Kenmerkend voor witte-vlekkenziekte zijn de witte vlekken, die rood omrand zijn. In het midden van de vlek sterft het weefsel af. Bij de rode-vlekkenziekte zijn alleen roodbruine vlekken te zien. Hoe erger de plant is aangetast, hoe meer de vlekken in elkaar overlopen. De beschadiging van de aardbeienplant vindt plaats doordat het bladoppervlak sterk wordt gereduceerd. Wanneer de bladeren zwaar aangetast zijn, wordt de plant steeds zwakker. De schimmelsporen van de witte- en rode-vlekkenziekte overwinteren op de aangetaste bladeren. Van daaruit besmetten ze tijdens de volgende bloei via regendruppels of bladcontact de gezonde bladeren weer. Sterke regenval kan een bijzonder zware besmetting veroorzaken.

Bestrijding

Zo bestrijd je de witte- en rode-vlekkenziekte

Door te kiezen voor een grotere plantafstand kunnen planten sneller opdrogen en raken ze elkaar niet. Zo kan aantasting worden voorkomen. Ernstig aangetaste planten moeten onmiddellijk worden verwijderd. Bovendien is regelmatige onkruidbestrijding nodig, om ervoor te zorgen dat de planten beter kunnen opdrogen. Na de oogst wordt bij het verschijnen van de vlekken een behandeling met gewasbeschermingsmiddel gegeven. De bladeren worden gelijkmatig bespoten met een fungicide.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.