Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Aantastingen op kruiden, groenten & fruit
  5. Kersenvlieg

Kenmerken

Kersenvlieg

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
middellate en late zoete kers, (zelden) zure kers, Prunus avium, kamperfoelie, Symphoricarpos en gewone vogelkers
Symptomen:
matte, zachte, rotte vruchten
Verschijning:
made: witachtig, zonder kop en voeten, 4 tot 6 mm groot, vlieg: 4 tot 5 mm groot, lijkt op de huisvlieg

Periode van aantasting

Omschrijving

Kersenvlieg

De kersenvlieg behoort tot de bijtende insecten en is het meest voorkomende ongedierte dat kersenbomen beschadigt. De vruchten lijden er visueel onder omdat ze mat en zacht worden, en ze verrotten bovendien. De kersenvlieg legt bij het begin van de vruchtkleuring enkelvoudige eitjes in de vruchten. De maden ontwikkelen zich in de kersen en vreten het vruchtvlees rondom de pit kapot. Na ongeveer 3 weken verlaat de made de vrucht en verpopt zich in de bodem, waar ze overwintert op ongeveer 3 cm diepte. Er ontstaat 1 generatie per jaar. Tijdens hun fase als vlieg kunnen veel neerslag en koelere temperaturen aantasting door deze schadelijke insecten verminderen. Vroege kersenbomen worden niet aangetast, omdat deze rijpen wanneer de ontwikkeling van de vliegen nog niet ver genoeg is.

Bestrijding

Zo bestrijd je kersenvliegen

De vrouwtjes worden gevangen met een vruchtmadenval, zodat de ei-afleg wordt verhinderd. Plaats van half mei tot eind juni de vruchtmadenvallen vooral op de zonnige plekken in de boom. Bovendien moeten alle gevallen vruchten worden verzameld en vernietigd (niet gecomposteerd) terwijl de maden er nog in zitten. Pluk alle vruchten af zonder iets achter te laten en bewerk de grond zodanig (losmaken) dat de maden in de winter doodgaan.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :