1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Aantastingen op kruiden, groenten & fruit
  5. Hagelschotziekte

Kenmerken

Hagelschotziekte

compo image
compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
kersen, pruimen en andere steenvruchtsoorten
Symptomen:
afwerpen vruchten, scheutensterfte, bladval
Verschijning:
bruin-roodachtige scherp afgetekende vlekken op bladeren, gaten die lijken op een hagelschot

Periode van aantasting

Omschrijving

Hagelschotziekte

De schimmel infecteert de uitlopende jonge blaadjes van de kers bij de bladbasis. Dit veroorzaakt de vorming van bruinrode, scherp afgetekende vlekken op de bladeren, vaak omringd door een geel of rood gebied. Het bladweefsel breekt los en laat gaten achter die lijken veroorzaakt door een hagelschot. Op de vruchten vormen zich ingedaalde vlekken en misvormingen. De overwintering van de schimmel vindt plaats op de geïnfecteerde scheuten, op wonden in takken, op zieke bladeren in afgevallen loof en op vruchtmummies. De gevolgen van de schimmelinfectie zijn kreupelheid, het afwerpen van de vruchten, scheutensterfte, voortijdige bladval en misoogsten. Bovendien wordt de boom geremd in de groei.

Bestrijding

Zo bestrijd je hagelschotziekte

Verwijder aangetaste scheuten, afgevallen loof en vruchtmummies en desinfecteer daarna zowel handen als gereedschappen, om uitbreiding van de infectie te voorkomen. Snoei de bomen grondig lichter, zodat de bladeren na een regenbui snel kunnen opdrogen. Verzorg de snoeiplekken met een wondsluitingsmiddel. Met een fungicide kan uitbreiding in reeds aangetaste bladeren worden gestopt en tegen nieuwe aantasting worden beschermd. Gebruik fungiciden uitsluitend na de oogst.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.