1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Aantastingen op kruiden, groenten & fruit
  5. Blauw muntgoudhaantje

Kenmerken

Blauw muntgoudhaantje

compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
muntplant
Symptomen:
vraatschade aan bladeren van muntplant
Verschijning:
glanzende (blauwe, groene, lila) kever, 7 tot 9 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Blauw muntgoudhaantje

Karakteristiek voor het blauwe muntgoudhaantje, dat 7 tot 9 mm groot is, zijn de metallic glanzende vleugels, die blauw, blauwzwart, blauwviolet, blauwgroen of groen van kleur kunnen zijn. De voelsprieten zijn goed te herkennen. Van mei tot en met september zijn de grote goudhaantjes op alle soorten muntplanten te vinden. Ze vreten hele bladeren op of vreten er gaten in. Meestal zijn er meerdere kevers tegelijk, zodat de muntplant ernstig beschadigd raakt. Bij droog en warm weer vermeerderen de kevers zich zeer snel. Ze leggen hun eitjes direct op de muntplanten. Daaruit ontwikkelen zich de larven, die de typerende gaten- en venstervraat veroorzaken.

Bestrijding

Zo bestrijd je blauwe muntgoudhaantjes

Snoei de aangetaste planten sterk terug, tot op enige centimeters van de bodem. Naast het snoeien kan bij zware aantasting een behandeling met een insecticide worden uitgevoerd.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.