1. COMPO
  2. Advies
  3. Ziekten & plagen
  4. Insecten
  5. Bladwespen

Kenmerken

Bladwespen

compo image
compo image
compo image

Eigenschappen

Waardplant:
rozen, kool, linden, sparren en heesters
Symptomen:
afgeschaafde bovenkant blad
Verschijning:
grote geelgroene, knotsvormige larven, 6 tot 10 mm groot

Periode van aantasting

Omschrijving

Bladwespen

De bladeren van de waardplant worden door bladwespen, ook zaagwespen genoemd, ernstig beschadigd. Vooral in juni en augustus zijn op de bovenkant van de bladeren 6 tot 10 mm grote geelgroene, knotsvormige larven te zien. Zodra deze zich bedreigd voelen, rollen ze zich op in een 'S'. Ze komen vaak in grote aantallen voor en schaven het blad regelrecht af. De onderhuid van het blad blijft behouden, maar het bladweefsel daarboven is aangevreten. De gaten die hierdoor in het blad ontstaan worden ook venstervraat genoemd. Door het verlies aan assimilatieoppervlakte wordt de plant steeds zwakker. Ook oogt het niet mooi. Bij sterke aantasting is volledige kaalvraat van de plant mogelijk. De larven van de kleinste rozebladwesp (Blennocampa phyllocolpa) overwinteren in de bodem. In mei komen de gewone rozebladwespen (Endelomyia aethiops), een kleine zwarte bladwesp, voor. Zij leggen hun eitjes op het oppervlak van het blad. Daaruit komen slechts weinig later de vraatzuchtige rupsen. In juli en augustus trekken de larven de grond in om te overwinteren.

Bestrijding

Zo bestrijd je bladwespen

Bij zwakke aantasting volstaat het om de larven met de hand te verwijderen. Bij sterke aantasting moet u gewasbeschermingsmaatregelen nemen. Bespuit hiervoor de aangetaste plant gelijkmatig, totdat deze zichtbaar nat is. Hiervoor heeft COMPO geen product in het assortiment.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.