Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Een hondvriendelijke tuin

Een hondvriendelijke tuin

Niet enkel wij komen tot rust in de tuin en genieten van de prachtige bloemen en de perfecte grasmat - ook onze harige viervoeters brengen er een groot deel van hun tijd door : ze snuffelen rond op zoek naar vreemde geuren, ze jagen vrolijk op vogels en luieren in de schaduw van de appelboom na een lange zondagse wandeling. Maar hoe ontwerp je eigenlijk een tuin waarin honden zich bijzonder comfortabel voelen - en hoe kan je tegelijkertijd voorkomen dat ze in de beplante bloemperken gaan graven?

compo image

Een speelterrein om te ravotten

Een groot grasveld is ideaal voor de hond om stoom af te blazen. Een groter terrein waar je hond een paar meter kan lopen is fijn, zeker voor spelletjes als frisbee of apporteren. Je kan het gazon ook gebruiken om een klein hindernissenparcours op te zetten dat je vervolgens samen met je hond doorloopt. Een ander leuk spel is fourageren, waarbij de neus van je hond wordt getraind tijdens zijn zoektocht naar voedsel. Om ervoor te zorgen dat het gazon bestand is tegen al deze intensieve activiteiten, raden we je een duurzaam en robuust speel- en sportgazon aan.

compo image

Geheime paden en graafhoekjes maken het hondenparadijs compleet

Naast een prachtig diepgroen gazon zijn kleinere geheime paden of graafhoekjes eveneens leuke mogelijkheden om je hond wat afwisseling te bieden - vooral als hij enige tijd alleen in de tuin doorbrengt. Het achterste gedeelte van de tuin, dat een beetje verwijderd is van het drukkere terras, is hiervoor meestal ideaal. Tegelijkertijd heeft dit als voordeel dat de graafhoek niet direct in het zichtveld van het terras ligt - zo een graafhoek ziet er namelijk niet altijd zo aantrekkelijk uit.

Voor veel honden is de omgewoelde, blootliggende aarde een waar paradijs waar ze ook kleinere schatten zoals een bot kunnen verstoppen. Tegelijkertijd kan zo een graafhoek je hond helpen de bloembedden te negeren. Als je hond echter graag in je bloemperken springt, kan het helpen als je ze zo dicht mogelijk beplant of - na het planten - stenen strooit op de stukken grond die aanvankelijk vrij zijn, zodat je hond weinig onbeplante grond ziet. Zo vermijd je dat hij de vers aangeplante tomaten gaat opgraven.

Om kleine geheime paden te maken, kan je verschillende geurende bessenstruiken planten. Laat voldoende ruimte tussen de struiken zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen en de hond er gemakkelijk omheen kan lopen. Na verloop van tijd zal hij zijn eigen kleine pad maken of op zoek gaan naar kleine "geheime schuilplaatsen" waar hij zich kan terugtrekken, snuffelen of genieten van de afgevallen frambozen. Grotere bomen zoals esdoorn, kastanje of appel vullen deze kleine hondenoase aan en zorgen voor voldoende schaduw op warme zomerdagen.

compo image

Een beetje privacy, alsjeblieft!

Het is eveneens belangrijk dat je hond een plekje ter beschikking heeft waar hij beschut is tegen regen en waar hij zich op elk moment kan terugtrekken als hij dat wil. Je kan hiervoor een kennel kopen of er zelf eentje maken.

De kennel moet groot genoeg zijn zodat de hond voldoende ruimte heeft om zich om te draaien en uit te strekken. Het toevluchtsoord mag echter ook niet te groot zijn omdat normaal gezien de lichaamswarmte van je huisdier voldoende moet zijn om de binnenkant van de kennel warm te houden tijdens koelere periodes.

Tip : om urinevlekken op je gazon te vermijden, vormt een kleine zanderige put achter in de tuin met enige privacy - bijvoorbeeld tussen struiken of bomen - het ideale toilet voor je hond.

Veiligheid eerst!

Rondslingerend tuingereedschap of losse kabels, die een gevaarlijke hindernis kunnen vormen, moeten koste wat het kost vermeden worden. Een hark of een kettingzaag hoort sowieso niet thuis in de tuin, tenzij die op dat moment wordt gebruikt. Dit geldt natuurlijk ook voor eigenaren van andere dieren of voor ouders : al het tuingereedschap dient direct na gebruik op een veilige plek te worden opgeborgen zodat ze niet toegankelijk zijn voor kinderen en huisdieren. Dit kan een afsluitbaar tuinhuisje zijn, een garage of een kelderruimte. Ook meststof, bestrijdingsmiddelen of onkruidverdelgers moeten altijd zorgvuldig worden opgeborgen.

Het gazon is net bemest - waarop moet ik letten?

Of het nu gaat om een organische of minerale meststof - het is belangrijk dat je na het strooien zorgvuldig water geeft zodat de korrels snel oplossen in de bodem. Bij gebruik van een minerale meststof mag je hond of kat pas terug op het gazon als de korrels na 2 of 3 beregeningsbeurten volledig zijn opgelost. Als je naast honden ook grasetende huisdieren hebt (vb. cavia's of konijnen), dan wacht je best enkele dagen alvorens de diertjes terug op het gazon te laten grazen. De hongerige graseters hebben hun snuit namelijk heel dicht bij de grond en kunnen zo nonchalant de meststofkorreltjes opeten als ze aan het grazen zijn.

compo image

Zijn er planten die giftig zijn voor mijn hond?

Helaas bestaan er planten die voor honden onverteerbaar of zelfs dodelijk zijn. Je moet ze daarom in je tuin afschermen of verwijderen.

Onrijpe tomaten zijn bijvoorbeeld ondraaglijk voor honden. In plaats van tomatenplanten te kweken in een pot op het terras waar ze goed bereikbaar zijn voor je huisdier, raden we je aan om de planten af te schermen, in een verhoogde moestuinbak of in een afsluitbare serre aan te planten.

Er zijn echter heel wat planten, zoals Oost-Indische kers, basilicum, goudsbloemen, madeliefjes, kattenkruid of lavendel, die ongevaarlijk zijn en daarom net heel geschikt zijn voor een hondvriendelijke tuin. Het wordt vaak een probleem als je hond veel van een plant eet omdat hij dan last kan krijgen van diarree of braken. Let daarom goed op je hond en laat hem niet ongemerkt in de tuin spelen, zeker niet als je een nieuwsgierige pup hebt.

Sommige planten zoals monnikskap of taxus moet je echter zoveel mogelijk vermijden omdat zelfs een kleine inname dodelijk kan zijn.

Hieronder ontdek je een lijst van giftige planten die niet thuishoren in een hondvriendelijke tuin :

  • Amaryllis
  • Berenklauw
  • Blauwe monnikskap
  • Bosanemoon
  • Brugmansia
  • Buxus
  • Ceder
  • Chrysant
  • Cyclaam
  • Datura
  • Herfsttijlloos
  • Hondspeterselie
  • Hulst
  • Laurierkers
  • Lelie
  • Meiklokje
  • Oleander
  • Ridderspoor
  • Rododendron
  • Rood peperboompje
  • Taxus
  • Thuya
  • Vingerhoedskruid
  • Wolfskers

Ook kamerplanten zoals dieffenbachia, aaronskelk, klimop, azalea, ficus of sansevieria horen niet thuis in de buurt van honden. Informeer je daarom grondig over de verschillende planten voordat je je hond de vrije loop laat in de tuin of in de woonkamer en verwijder alle giftige planten.

Samengevat : 5 tips voor een hondvriendelijke omgeving

  1. Creëer een groot, robuust gazon waar je hond stoom kan afblazen.

  2. Creëer geheime paden tussen struiken en/of bomen.

  3. Creëer enkele graafhoekjes.

  4. Richt een rusthoekje in met een kennel en een eigen hondentoilet.

  5. Let steeds op een veilige omgeving.

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :