Verkooppunten
compo image

Frequente zoektermen

Verkooppunten
compo image
  1. COMPO
  2. Advies
  3. Plantenverzorging
  4. Tuin & tuinplanten
  5. Tuinverzorging
  6. Herfstbloeiers voor de late beslissers

Herfstbloeiers voor de late beslissers

We zijn al half augustus en toch wil je de felle kleuren in je tuin nog niet loslaten? Gelukkig zijn er snelle starters zoals de herfstkrokus, sternbergia, saffraankrokus of herfsttijloos. Het bijzondere aan deze vier herfstbloeiers : ze kweken hun bloemen rechtstreeks aan de knol zonder eerst wortels te moeten vormen. Als je ze plant in augustus, steken ze al na zes weken hun gele en paarse kopjes uit de grond. In dit artikel tonen we je hoe je de onderhoudsvriendelijke herfstbloeiers permanent in je tuin kan zetten.

compo image

Sternbergia

Aster, heide, krokus – de kleur paars domineert overduidelijk in de herfsttuin. Precies daarom mag de goudgele sternbergia niet ontbreken. Als je de bloembol in augustus aanplant, zal die geduldig in de bodem wachten tot de eerste herfstregen komt en de zomerse hitte verdwijnt. Omdat de sternbergia veel warmte nodig heeft en niet houdt van veel water, plant je je bloembollen best op een zonnige plaats - ook op een plekje in een steentuin komt de bloem goed terecht. Plant de bloembollen zeker 6 tot 10 cm diep. De optimale afstand tussen de planten bedraagt eveneens 6 tot 10 cm. Als het de sternbergia daar goed bevalt, zullen de bloemen van september tot oktober elk jaar opnieuw openen en zal er zich een klein tapijt van dochterbollen vormen in de tuin.  

compo image

Saffraankrokus

De saffraankrokus ken je waarschijnlijk wel - de goudgele meeldraden zorgen voor het edele keukenkruid. Maar ook als vaste plant in de herfsttuin maakt de krokus indruk. De saffraankrokus heeft warmte nodig maar houdt niet van teveel water. Over het algemeen zijn de behoeften van de saffraankrokus dezelfde als deze van de sternbergia – de beide bloembollen kunnen uitstekend in groep worden aangeplant. De planttijd is in augustus bij een diepte van 7 tot 10 cm. De bollen zijn klein zodat de saffraankrokus zich de volgende jaren kan voortplanten. Voorzie dus genoeg plaats tussen de planten (ongeveer 10 cm).

Wist je dit al?

Per kilogram saffraan zijn 3.000 krokusbloemen nodig waarvan de meeldraden manueel moeten worden geplukt – geen wonder dus dat saffraan redelijk duur is!

compo image

Herfsttijloos

De herfsttijloos lijkt erg op zijn voorjaarsverwant, de krokus. Ook deze bloembol wil in augustus aangeplant worden en zal pas enkele weken later haar lichtpaarse bloemen openen - er zijn gecultiveerde variëteiten in roze of wit. Het ideale plekje voor de herfsttijloos is een zonnige tot half-zonnige locatie, in ieder geval warm en enigszins beschut tegen de wind.

Wat de bodem betreft houdt de herfsttijloos van een iets vochtigere bodem dan zijn collega herfstbloeiers. Daarom wordt de plant ook wat dieper geplant ; 15 cm is ideaal. De plant kann ook onder bomen en struiken een plaatsje krijgen. Voor gezinnen met kinderen of huisdieren wordt de herfsttijloos niet aanbevolen aangezien die heel giftig is.

compo image

Herfstkrokus

Bij de herfstkrokus heb je de keuze tussen violetblauwe, roze, witte of hemelsblauwe varianten. Hij wordt in augustus aangeplant en afhankelijk van de weersomstandigheden blijft hij bloeien tot in november. Zoek voor de aanplanting een zonnige tot halfzonnige plek uit en plant de bloembollen ongeveer 15 cm diep. De plant houdt echt niet van veel water. Als je bodem dus erg leemachtig is of zeer compact is, kan je bij de aanplanting wat zand in de bodem inwerken. Als de krokus zich goed voelt op het door jou uitgekozen plekje, dan zal ze zich over de jaren heen zonder verzorging verder uitbreiden over je gazon en in de schaduw van groter houtgewassen. Let er bij het tuinieren op dat je de knollen niet per ongeluk uit de grond trekt.

Voorjaarskrokussen

Krijg je maar niet genoeg van de pracht van de krokussen in je tuin? Plant er dan meteen ook enkele voor de lente.

Naar plantenportret

Delen

Blijf op de hoogte

ABONNEER JE OP DE COMPO-NIEUWSBRIEF

Ontvang seizoensgebonden plantenverzorgingstips en inspiratie voor je tuin, gazon, planten, decoratie en zo veel meer via onze nieuwsbrief.

BEDANKT VOOR JE REGISTRATIE !

Je ontvangt binnen enkele ogenblikken een bevestiging via e-mail. Om je registratie te bevestigen, hoef je enkel nog te klikken op de link in de e-mail.

Gelieve je e-mailaders in te vullen.

Gelieve het vakje aan te vinken om toe te stemmen met de Privacy Policy.

compo image

COMPO. Mooie planten zonder moeite.

Heb je twee linkerhanden of heb je groene vingers? Samen zorgen we voor een groenere levenskwaliteit !

Volg COMPO op :